Hatalmas összeget oszthat szét jövőre a JETA

Mennyi jut Kalocsának az egymilliárdból?

2017.01.19 14:38    |    -r-s  

Lépten-nyomon találkozik ön is a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány nevével, amennyiben az atomerőmű közvetlen környezetének valamilyen fejlesztési hulláma kerül szóba. Játszóterek, közterületek, önkormányzati intézmények újulnak meg, vagy épülnek újjá, az MVM karitatív szervezetének jóvoltából. Nagy események várhatók: az állam egymilliárd forinttal „dobta meg” a JETÁ-t, hogy felkészülhessen a térség a Paksi Atomerőmű új blokkjaink építésére.

jeta2_254– Megérkezett Lázár miniszter úr aláírásával a Jövőnk Energiája Területfejlesztési Alapítvány szerződése, ami egymilliárd forint támogatásról szól. Ez azt jelenti, hogy a JETA a ’16-os évben még egy pályázatot tud kiírni az atomerőmű környékén lévő 41 település számára. Ez minden korábbi összegnél nagyobb – jelentette ki dr. Kovács Antal, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a múlt pénteki ülésük után. – Nyilván prioritást élvez az, hogy az atomerőmű 5-6-os blokkjának megépítésére való felkészülést segítsük. Ez a térség fog ugyanis otthont adni annak a beruházásnak, amelyre várhatóan tízezer ember érkezik, és ez nagyon komoly gazdasági lehetőség – indokolta.

Az alapítványi vezető úgy gondolja, hogy nem csak a nagy építkezésre való felkészülésben van komoly szerepe a rekordösszegnek, amit kioszthatnak, hanem abban is, hogy az itt lakók életminősége javuljon. Emlékeztetett: ebből a nem mindennapi keretből ismét nagyot lehet alkotni, ahogy az eddig is jellemző volt a JETÁ-ra. Működésüket „nagyon népszerűnek” és „botrányoktól mentesnek” minősítette, hozzátéve, hogy örömmel látja: a legtöbbeknek megelégedésére szolgál a munkájuk. Ha mindezt egymilliárd forintból tudják folytatni (ennek az összegnek csak törtrésze állt rendelkezésre eddig, évente), akkor úgy véli, a térségben élők „még jobb helyzetbe tudnak kerülni”.

jeta1_450

– Az önkormányzatok képviselői jelentős számban itt voltak – árulta el dr. Kovács a múlt heti találkozójuk kapcsán –, hiszen ez egy nyitott kuratóriumi ülés volt. A jovonkenergiaja.hu oldalon minden információt megtalálnak, a pályázati feltételekkel, teendőkkel kapcsolatban. Ezen kívül természetesen mind a 41 érintett településnek megküldtük, megküldjük a pályázati feltételeket és a kiírást, csak annyi a dolguk, hogy január 31-ig beküldjék a pályázatot – magyarázta.

A kuratóriumi elnök örömmel nyugtázta, hogy minden érintett településnél üdvözölték a pályázati keret gyors meghirdetését és kiírását. Az önkormányzatokat persze nem érte váratlanul, hogy most hirtelen egy nagyobbat lehet álmodni, aztán a kitalált fejlesztésekre pályázni. A térségbe jutó összeg nagyságát ugyan leginkább csak sajtónyilatkozatokból lehetett sejteni, ám a JETA szerződésének aláírásával már hivatalossá is vált. Az átmeneti időszakot pedig – a szervezet javaslatára – azzal (is) töltötték a városok, községek, falvak, hogy ötleteljenek. Nagyjából mindenki fejében összeállt, hogy mit fejlesztenének a saját házuk táján és mennyiből. Most benyújthatják a pályázatot, részesülnek az egymilliárd forintból, amelynek szétosztásáról néhány hónapon belül dönt is a JETA – ígérte dr. Kovács Antal. Viszonylag rövid elbírálás várható tehát, aztán a végrehajtásra bő egy éve lesz mindenkinek: a most kiírt pályázatok kivitelezésének 2018. augusztus 31-ig kell lezárulnia.
A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás