Megtörtént a pályázatok kiértékelése

2015.12.10 12:16    |    Sajtóközlemény  

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott, a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriuma 2015. november 24-én, Pakson tartotta soron következő ülését.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) 2011-ben jött létre, amelynek célja a kedvezményezett területeken megvalósuló térségfejlesztés, az életminőség emelése. Az érintettségi kört a paksi és kalocsai kistérség, valamint a szekszárdi kistérség egy részét magába foglaló 41 település alkotja. Az alapítvány már 5. éve dolgozik a térségben, jogszerűen, átlátható módon, a nyilvánosság teljes körű biztosításával és közmegelégedéssel. Az Alapító okiratban foglaltak alapján az atomerőmű 2011-től 2014-ig évente 500 millió forintot bocsátott az Alapítvány rendelkezésére, ez a kötelezettségvállalása lezárult.

2015-ben a Miniszterelnökség vette át a támogatói szerepkört. Lázár János miniszter úr, úgy is, mint a Paksi Társadalmi Tanács elnöke, 600 millió forint térségfejlesztési segítséget biztosított a központi költségvetés terhére, amely Támogatási szerződés keretein belüli realizálódott. Ennek megfelelően tette közzé az Alapítvány kuratóriuma 2015. augusztus 4-én a Pályázati felhívást.

Az Alapítványhoz a pályázati fordulóban 88 pályázat érkezett, amelyek közül a kuratórium döntése után 67 nyert támogatást, az odaítélt összeg 599.818.614 forint.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter már korábban ígéretet tett arra, hogy az esetleges forráshiány miatt nem nyertes, de érvényes és támogatható pályázati igények kielégítése érdekében eljár a Kormány felé további 150 millió forintnyi támogatás folyósítása érdekében. Ígéretét a kuratórium elnökének írt levelében is megerősítette. Ennek megfelelően kerül majd sor a Miniszterelnökség és az Alapítvány közti Támogatási szerződés, továbbá az Alapítvány által közzétett Pályázati felhívás módosítására, ami lehetővé teszi további 20, jelenleg tartaléklistás pályázat támogatását 116.489.662 forint összértékben.

Támogatásban részesült többek között a Tolna Megyei Balassa János Kórház, amelynek segítségével a Szövettani Laboratórium fejlesztését tervezik. Bölcskén az óvodában sportudvar kialakítására, Kalocsán az Uszoda és Gyógyfürdő energetikai fejlesztésére, Szedresben a katolikus templom felújítására, Drágszél községben szálláshelyek kialakítására kerül sor az elnyert támogatással.

Az Alapítvány fennállása óta több mint 2,6 milliárd forintot ítélt oda a pályázóknak. A megítélt támogatás közvetetten 12 milliárd forint fejlesztést generál az érintett térségekben.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz kapcsolódó információk megtalálhatók a www.jovonkenergiaja.hu oldalon.

Paks, 2015. november 24.

Mittler István kommunikációs megbízott


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás