Hartai jubileum

50 éves a Hagyományőrző Német Nemzetiségi Táncegyüttes

2013.05.10 10:18    |    Schill Tamás  

A német eredetű Harta komoly sváb hagyományokkal rendelkezik, erről számos könyv, néprajzi tanulmány tanúskodik. Ennek a hagyományrendszernek az egyik tartópillére a Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület és ennek tánccsoportja, a Hagyományőrző Német Nemzetiségi Táncegyüttes. A Táncegyüttes az elmúlt hónapban komoly jubileumi rendezvénnyel ünnepelte meg az ötven éves fennállását.

harta_nemet_490
 

Az ünnepség felvezetéseként március 22-én fotókiállítást rendeztek a hartai Hajósmúzeumban „Hagyományőrzés az 50 év tükrében” címmel. Ezen a kiállításon fotókkal, újságcikkekkel és emléktárgyakkal elevenítették fel a tánccsoport elmúlt fél évszázadát. Másnap kézműves foglalkozásokkal indult a délután, ahol hartai motívumokkal ismerkedhettek a gyerekek, majd sor került a tradicionális német sütemény, a „Salzkipfel” sütőverseny zsűrizésére az idősek klubjában.

A jubileumi gálaműsorra a művelődési házban került sor. Erről és a Hagyományőrző Táncegyüttes múltjáról, jelenéről és jövőjéről kérdeztük Iván Andreát, az egyesület elnökét, a gyermektánccsoport vezetőjét.

harta_gyerek_csoport_320– A hartai Hagyományőrző Német Nemzetiségi Táncegyüttest Öhl János-né alapította 1963-ban. 1982-ben a tánccsoport művészeti vezetését Wünsch László koreográfus vette át, aki több mint 25 évig volt a felnőtt táncegyüttes koreográfusa. Egyesületként 1987-től működünk és 1982-től van gyermektánccsoportunk (a képen). Az együttes céljai között azok szerepeltek, amelyek ma is: a helyi hagyományos táncok, viselet, népdalok és tájnyelv megőrzése és továbbadása. Rendszeres résztvevői vagyunk a helyi, megyei és országos rendezvényeknek, sőt Németországban is többször jártunk, és fogadtunk német csoportokat. Úgy gondolom ezzel a belföldi és külkapcsolatok alakításában is részt veszünk, valamint a helyi közösség kulturális életben is tevékenyek vagyunk. A hartai svábbált pedig két éve szervezzük.

Milyen eredményeket ért el a csoport?

Többszörösen „Arany minősítésű”, Nívódíjas és „Kiváló” táncegyüttes. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség által rendezett országos bemutató színpadon két alkalommal kiválóan minősült címet ért el az együttes, valamint megkapta Bács-Kiskun Megye Önkormányzatának Nemzetiségi Díját. A legújabb megtisztelő felkérések közül meg kell említeni, hogy 2011-ben az Új Színházban léphettünk fel, 2012 tavaszán pedig a Sportarénában a nemes-nádudvari csoporttal együtt.

Hogyan lehetne jellemezni a hartai táncegyüttest?

– Röviden talán úgy, hogy ez egy nagy táncos család, ahol fontos a közösségi szellem, a barátság és a tagok életében fontos helyet foglal el a táncolás és a csapat. Például minden évben máshová szervezünk tánctábort, ami jó alkalom ennek a szellemiségnek erősítésére, természetesen számos élményünk is innen táplálkozik. A táncegyüttesnek jelentős közösségi összetartó, megtartó ereje van. Azt pedig különösen fontosnak tartjuk, hogy családok, generációk tudnak összefogni, együtt próbálni és szerepelni a színpadon. A táncegyüttes kor szerint nagyon vegyes, de ez is az egyik erőssége: generációról generációra adja át a tudást.

Milyen produkciókat láthatott a közönség az 50 éves jubileumi rendezvényen?

– Sokszínű volt az ötvenéves jubileum. András István, Harta Nagyközség polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd a nemesnádudvari id. Kishegyi Simon, a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetségének alapító tagja mondott köszöntő beszédet. A gyermektánccsoport kis külön előadást tartott. Rövid páros táncokkal köszöntötték a hartai táncegyüttest az adonyi, mezőfalvai, madocsai, szalkszentmártoni barátaink, valamint a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség tagjaiként a miskei, nemes-nádudvari, császártöltési, kalocsai táncegyüttesek. Természetesen nem marad-hatott el a Hartai Német Nemzetiségi tánccsoport műsora, melyre a művészeti vezetőnk, ifj. Kishegyi Simon készített fel bennünket.

Hogyan látja a táncegyüttes jövőjét?

– A jubileum után is ugyanolyan intenzitással szeretnénk tovább dolgozni a hagyományok ápolásán, ez közös feladatunk és érdekünk. Továbbá szeretnénk a kultúránkat minél több helyre elvinni és több helyen megismertetni. Ki kell emelni, hogy ez a táncosok szorgalmas munkája és a támogatók, a község vezetői, a művészeti vezető, a zenészek nélkül elképzelhetetlen lenne.

A táncegyüttes művészeti vezetője ifj. Kishegyi Simon, Kalocsán élő, nemes-nádudvari származású tánctanár. Ő hat éve vezeti a hartai tánccsoportot, emellett a miskei-drágszéli és a nemesnádudvari táncegyüttesek művészeti vezetője is. Sok éven keresztül vezette a kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttest, illetve a Homokmégyi Hagyományőrző Együttest. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnökségi tagja, 19 kiválóan minősült koreográfiájából kettő hartai. A jubileum kapcsán kérdeztük a hartai tánccsoportról.

– A hartai viselet és a táncok is teljesen egyediek a magyarországi svábságon belül. A közeli bácskai svábokétól is elüt a táncuk, elnevezésben és előadásmódban is. A hartai hagyományokat ez a tánccsoport folyamatosan megőrizte és őrzi. A magyarországi német fesztiválokon szerepel a csapat, illetve a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség rendezvényein, minősítőin és Táncház-találkozókon. A színpadra vitt koreográfiákban a hitelességet tartom szem előtt, így egy-egy táncolás kidolgozását rengeteg kutatómunka előzi meg. Nagy értéke a hartai táncegyüttesnek az összetartó baráti közössége és a generációs átadás és együttlét.

(A fotókat Gál Zoltán készítette.)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás