Kétszáz millió körül van a vége, de végre elkészült

Átadták a Foktő-Kalocsa kerékpárutat

2018.09.30 17:09    |    -mond  

Nem messze van ide Kalocsa – húzta a zenekar a Foktő-Kalocsa kerékpárút átadásán, de bizony ez a „nem messze” eddig igen-igen veszélyes volt a két település közt kerékpárral közlekedőknek, hiszen a növényolajgyár átadása óta napi akár kétszáz kamion is áthaladhat a közúton, bele-bele zöttyenve a nyomvályúkba, kerülgetve a kétkerékkel közlekedőket. Másfél évtizeddel ezelőtt már tervezgették, Bakai Károly polgármester pedig megválasztásakor 2014 őszén azt ígérte a foktőieknek, hogy akár saját forrásból is, de egy éven belül megépítik a kerékpárutat. Nem rajta múlott, hogy a határidő kissé elcsúszott.

Elhúzódtak az úthoz szükséges kisajátítási eljárások, az engedélyeztetés, aztán úgy elszaladtak a költségek, hogy az akkor becsült 100 millió alatti összeg már látható volt, hogy a duplájára fog nőni, így némi pályázati pénzt is reméltek bevonni forrásként. Aztán még az országos politika is tolt egyet a határidőn: a választások és az uniós pénzek elosztása feletti vita miatt is csúszott a TOP-os pályázati pénzek kiutalása.

 

kut2_450
 

 

Aztán amikor tavaly szeptemberben felvonultak a munkagépek, már csak türelem kérdése volt, hogy a hosszú-hosszú ideje dédelgetett álomból valóság legyen.

– Tizenöt évet vártunk erre, többször felmerült, hogy kerékpárutat kellene építeni. 2014-ben, amikor megválasztottak, azt ígértem, hogy egy éven belül kerékpár út lesz, de nem sikerült ezt tartani, hiszen az engedélyezési eljárás tovább tartott. Azóta többször megkaptam az elmúlt 3 év során, hogy én is csak ígérgetek – mondta múlt héten pénteken Bakai Károly foktői polgármester a kerékpárút ünnepélyes avatásán. – A megyei Top-os pályázati keretből 80 milliót nyertünk rá, ehhez tettünk hozzá saját erőből 100 milliót (és még plusz 20 millióra tehető, amit az előkészítés, tervezés során egyéb költségként kifizettek – a szerk.). A látványos munka tavaly ősszel kezdődött, amikor a Solt-út felvonult és nekilátott az építkezésnek. Aki nem volt benne, az nem tudja, mennyi utánajárás, mennyi alkudozás, a műszaki megoldások keresése, mennyi idő és munka volt. Akkor kezdték a kétkedők is elhinni, amikor az alapozás megkezdődött. Azt is kipróbálták már, de aztán idén tavasszal, amikor az első aszfaltréteg rákerült, már rendszeresen használták. Aztán amikor pár hónapja teljesen elkészült, azt tapasztaltam, hogy rengeteg kerékpáros, kutyasétáltató, gyalogos, futó használja, szinte mindig közlekedik valaki rajta, ki van használva. Naponta körülbelül kétszáz kamion jár a Glencorehoz, és míg a kerékpárút el nem készült, nem aludtam nyugodtan, hogy nehogy valakit elüssenek, életveszélyes volt a közlekedés. Most már nyugodtan alszom. Segédmotor kerékpárral is lehet közlekedni ezen az úton, és remélem, foktőiek, kalocsaiak megelégedésére fog szolgálni – mondta örömmel Bakai Károly.

 

kut3_450
 

 

A vendégként meghívott Rausch Sándor megyei közgyűlési alelnök a megyénél rendelkezésre álló és felosztható fejlesztési keretről szól, valamint arról, hogy a Foktőnek juttatott összeg a legjobb helyre került, hiszen egy kerékpáron közlekedőkre életveszélyes útszakaszt sikerült kiváltani a kerékpárúttal.

 

kut5_450
 

 

A nemzeti szalagot Bakai Károly, Rausch Sándor és dr. Bálint József kalocsai polgármester vágták át, majd hordót is gurítottak a jeles alkalom tiszteletére, az út egy rövid szakaszán a polgármesterek, majd a Foktői Hagyományőrző Népi Együttes tagjai is, akik utána táncra is perdítették a meghívott prominens vendégeket.

 

kut6_450
 

 

Az út kezdeténél felállított sátrakban a helyi önkormányzat vendégül látta a megjelenteket, szendviccsel, fagylalttal, és még egy hordót is csapra ütöttek.

 

kut7_450
 

 

Estig a New Generation szórakoztatta a közönséget, és lufikkal a kézben a kerékpárosok is nagy számban birtokba vették a kitűnő minőségű utat.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás