14 új ülnök kap négy évre szóló megbízást

Elindult a bírósági ülnökök jelölése

2015.03.16 08:41    |    -r-s  

A múlt hétvégén elindult a bírósági ülnökök megválasztásának időszaka, amelyet a köztársasági elnök március 7-e és április 30-a közé tűzött ki. Ha Ön is pályázna a Kalocsán összesen 14 cím egyikére, április 1-jéig van ideje meggyőzni egy magánszemélyt, vagy társadalmi szervezetet (pedagógusok esetében tantestületeket), hogy jelölje. Ezek után a kalocsai képviselő-testület hozza meg a végső döntést. A munka csak egy ponton hasonlít az amerikai filmekből ismerős esküdti szerepre: az állam állja a kieső munkaidőért járó fizetés összegét, a közalkalmazotti béreknek megfelelően. A tizennégyek között lesznek tanárok is – ők a fiatalkorúak ügyében döntenek majd.

– A kalocsa.hu-n közzé fogunk tenni ezzel kapcsolatosan egy felhívást, amiben lesz egy jelölő és egy elfogadó nyomtatvány, valamint egy rövid tájékoztató – hirdette ki múlt heti sajtótájékoztatóján dr. Kiss Csaba. Kalocsa város jegyzője hangsúlyozta, hogy a három dokumentum mindegyikére szüksége lesz a jelölteknek. Először is figyelmesen el kell olvasni az ismertető anyagot, ha szabályos jelölést akarnak. Aztán a jelölő lapot már annak kell kitölteni, aki ajánlani akar. Az elfogadó lapra pedig megint csak a jelöltnek van szüksége – ezen nyilatkozik ugyanis arról, hogy vállalja az ülnöki jelölést, és erkölcsi bizonyítvánnyal igazolja, hogy büntetlen előéletű.

– Ülnök csak 30. életévét betöltött, természetesen büntetlen előéletű személy lehet, akit bárki jelölhet, magánszemélyek és társadalmi szervezetek is, kivéve a pártok – magyarázta tájékoztatóján Kiss Csaba, hozzátéve, hogy a törvényi feltételek között szerepelnek még egyéb kitételek is: a jelölt nem állhat cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal, illetve közügyektől való eltiltás hatálya alatt. Ha minden fentebb írt körülmény stimmel, érvényes a jelölés, amelynek dokumentációját április 1-jéig kell eljuttatni a polgármesteri titkárságra – ezt követően kell a képviselő-testületeknek szavazni a jelölt személyekről, legkésőbb április 30-ig. A több képviselő-testület a kalocsain kívül további három, nemzetiségi önkormányzatot jelent – ők is döntenek arról, hogy kiket választanak meg ülnöknek a Kalocsai Járásbíróságra.

Az ítélkezésben aztán négyéves ciklusban szerepet vállaló, 10 ülnök mellett szavaznak négy pedagógusról is, akik a fiatalkorúak büntető ügyében járnak majd el, és őket nem is jelölheti (szinte) akárki: csakis a Kalocsai Járásbíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei. Az ülnöki szerep egyébként csak bizonyos bírósági eljárások során szükséges; akkor, amikor nem csak a bíró jár el, hanem egy bírói tanács, vagyis egy hivatásos bíró és két ülnök. Utóbbiaknak ebben a tanácsban ugyanolyan jogai vannak, mint a bírónak, akivel konkrétan együtt döntik el, hogy „bűnös, vagy nem bűnös, és hogy mennyi” – summázta az ülnöki munkát a kalocsai jegyző.

– Ezért a munkáért egyébként díjazás jár. Aki ilyen közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban van, az az annak megfelelő összeget fogja kapni. Ez ugye a kieső munkaidőre járó átlagkereset, amúgy pedig a kezdő bírói fizetés egy napra eső összegének 25 százaléka jár a bírósági ülnököknek – vázolta Kiss Csaba, hozzátéve, hogy a jelöltek mennyiségével sosem volt baj. Mindig sokszoros a túljelentkezés az ülnöki székekért.

 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás