Térségfejlesztésben és szakmai képzésben is jó az Iparkamara

Szállodára is szüksége van a városnak

2014.12.31 10:17    |    jni  

Az év végi számvetések időszakában a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai kirendeltsége is értékelte a maga esztendőjét, és ugyan a tőlük független gazdasági folyamatokkal nem feltétlenül elégedettek, azért sok sikerre lehetnek büszkék. A szakmai látókört bővítő és korszerű szemléletmódot szolgáló Vállalkozók Akadémiája, vagy a gyerekeknek szánt jótékonysági Mikulás-napi rendezvény viszont inkább csak a kifelé látványos hab a tortán. Jogi segítségnyújtás, hitelkihelyezések és más tanácsadások keretében sok múlik rajtuk, még akár egy nagy kalocsai szállodaprojekt felé vezető út kikövezése is!

– Három alkalommal szerveztük meg a Vállalkozók Akadémiáját. Először a kereskedők és gyártók napjára került sor: a külpiaci lehetőségeket jártuk körbe, illetve az export-finanszírozásról volt szó. Az ezt követő héten jött a vendéglátók napja, gyakorlatban hasznosítható szakmai előadásokkal, illetve olyan éttermi eszközökkel, amelyekből egyet egy kalocsai cukrászdában már használnak is – újságolta Péjó Zoltán. Az iparkamara kalocsai kirendeltségének vezetője hozzátette: a harmadik szakmai eseményük, a fémiparosok napja egy megyei díjat is elnyert vállalkozás, a dunapataji Best-Tool Kft. telephelyén zajlott. – Egy új, 3D méréstechnikai eszközt mutattak be, térben kivetítve a munkafolyamatot – árulta el érdekességképpen, hangsúlyozva, hogy a céglátogatás mellett persze az aktuális pályázati lehetőségeket is ismertették.

szalloda_450

Az új szemléletmódok átvétele és hasznosítása esetén máris elmondható, hogy sikeres a program, de az iparkamara életében a Vállalkozók Akadémiájához hasonló rendezvények leginkább „csak” desszertek; a tevékenységi körük ugyanis meglehetősen széles körű: szakképzés, hitelkihelyezés, napi munkával kapcsolatos tanácsadás, jogszabályi tájékoztatás mind-mind szerepel a feladataik között. A kirendeltség-vezető példaként említette egy több évtizede vállalkozó személy esetét, aki a tevékenysége újraindításakor jött rá, hogy a végzettsége már nem elegendő az adott építőipari tevékenység végzéséhez. Ilyen esetben képzési lehetőségeket tudnak ajánlani, mint a jelenleg is futó mesterképzések sora is. A Kereskedelmi és Iparkamara fontos feladatának tekinti az elsősorban fogyasztóvédelmi problémákat kezelő Békéltető Testület és a Széchenyi Kártya hitelprogram működtetését is. Ezeknek a hitellehetőségeknek (közöttük van az agrárkártya is) valamelyik formáját, már minden negyedik vállalkozó igénybe vette.

Atomerőmű és turizmus

– Indítottunk a paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos beszállítói járatot is, egy buszt, amire cégvezetőket vártunk, azért, hogy elvigyük őket olyan cégekhez, amelyek már most atomerőmű-beszállítók. Ezzel akartuk felkészíteni őket a majdani, 2018-as „gödörnyitást” követő munkavégzésre – emelt ki egyet az idei programjaikból Péjó Zoltán, olyan további projekteket sorolva, mint például a bácstermék.hu, amely a megyében gyártott és biztosított termékeknek-, illetve szolgáltatásoknak nyújt megjelenési, megrendelési lehetőséget, vagy ilyen volt az építőipari e-naplóról szóló továbbképzés is. Mindezeken túl komoly szerepet vállaltak a régió turizmusának olajozottabb működtetését szolgáló rendezvények megszervezésében. Hajóson tartottak turisztikai szezonnyitót, de mérlegelték nagy projektek megvalósíthatóságát is. Sőt, ebben tovább léptek: nem csak egy nagy hiányosságra világítottak rá, de igyekeztek részt vállalni a megoldásában is.

– Minden területnek együtt kell működni a turizmusfejlesztésért, hiszen Kalocsának például nagyon nagy problémája, hogy nincs egy nagyobb létszámot is befogadni képes szállodája, amelynek ráadásul meg kellene felelnie a wellness szolgáltatások iránti elvárásoknak is. Ez komoly probléma – szögezte le meggyőződéssel Péjó Zoltán. Mint mondta, egy ilyen létesítménynek a hiánya nagyon rosszul érinti a régió turizmusát, nem beszélve a város egyik éttermének bezárásáról, amellyel csak tovább csökkent az esti órákban is nyitva tartó vendéglátóhelyek száma. – Egy befektető jött és megnézte a Hotel Kalocsát, hogy abban érdemes-e gondolkodni, vagy esetleg egy új építésében. A lehetséges helyszínre tudtunk ötletet adni: a volt foktői úti laktanya sportpálya része állami tulajdonból könnyen kivehető – vetette fel, hozzátéve, hogy a szállóvendégek számára valószínűleg vonzó helyszín lenne az épület mellett csörgedező Vajas és a főszékesegyház látványa.

A befektető egyébként konkrét véleményt nem mondott Kalocsáról, mint egy ekkora projekt lehetséges otthonáról, és az iparkamarai vezető sem akarta nyilvánosan latolgatni az építkezés lehetőségét, mivel úgy véli, „sok beruházó az új uniós ciklus pályázati lehetőségeire vár”. Annyi bizonyos, hogy ezt a beruházási elképzelést „minél szélesebb körben propagálni kell” – véli Péjó Zoltán. A szakember biztos abban, hogy a térségünknek igenis van olyan turisztikai potenciálja, ami alkalmassá teszi egy nagy szálloda építését. Nem is ment messzire: Kalocsa nevezetességei mellett kiemelte a hajósi pincefalut, a meszesi Duna, valamint a Szelidi-tó kínálta lehetőségeket, hangsúlyozva, hogy a helyi vendéglátóknak és üzlettulajdonosoknak is érdeke a minél több szállóvendég, akiknek 2-5 napig biztosan érdemes lenne itt tartózkodni. A helyi turizmus ugyan ma sem produkál rossz számokat, csak épp’ a vendégek többsége most hajóval érkezik és „csak” egy napot tartózkodik itt. Ennek a helyzetnek a javításához, további vendégsereg idecsábításához volna szükség egy exkluzívabb szállodára.

– A szálloda már korábban is megvalósulhatott volna, de ehhez bizonyos beruházásokat nem ilyen irányba tereltem volna – fogalmazott a kamaravezető, arra hivatkozva, hogy több szakember csak „látványberuházásnak” minősíti a közeljövőben megvalósuló Kalocsa Szíve Program néhány elemét, például a térkövezéseket és az érsekkerti építkezéseket. Kiemelte, hogy a tervezett Platán Rendezvényközpont fenntarthatóságát illetően is vannak kétségei.

– Én ezeket a költségeket csoportosítottam volna máshogy, vagy inkább pályáztam volna szállodaépítésre – jegyezte meg, bízva abban, hogy a következő évben kiírásra kerülő pályázati lehetőségek között lesznek majd ilyen és más gazdasági-élénkítést szolgáló lehetőségek – mint amilyenek az élelmiszer-feldolgozást segítő megoldások. A jövőben munkahely teremtési lehetőség lehet egy hulladék-feldolgozó- és újrahasznosító üzem elindítása, a kalocsai laktanyák új funkciókkal való feltöltése, illetve egy hűtőház- és csomagolóüzem elindítása is, mely elképzelések megvalósításához egy új Duna-híd is lökést adhat.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás