Vízimadarai miatt unikum a volt diákfarmon létesült park

Vadonatúj fajokkal gazdagodik a kalocsai állatkert

2013.08.25 22:54    |    géjé  

Volt, hogy egyszerre több száz gyerek taposta a gyepet, de rajtuk kívül is sok látogatót fogad a szezonban a Kalocsai Vízimadárpark és Állatkert. Az utóbbi szó sem véletlen: az egykor diákfarmként üzemelt területen kialakított park eredeti profilja valóban „csak” különleges madárfajok tartása, tenyésztése és bemutatása volt, de azóta túlnőttek az eredeti terveken; olyannyira, hogy ősszel a meglévő emlősök mellé további állatokat vesznek át más állatkertektől. Ehhez még szemlét kell tartania náluk néhány hazai szaktekintélynek, de a gyűjtemény szakértője teljesen bizakodó.

kalocsai_allat_park_300– Most van folyamatban, hogy belépjünk a Magyar Állatkertek Szövetségébe: jönnek még állatkerti igazgatók, hogy felülbírálják a területünket, de tudom, hogy megfelelünk – nyilatkozta magabiztosan Rigó Gábor, kiemelve, hogy persze nagyon fontos az eredmény, hiszen onnantól, hogy felvételük hivatalossá válik, „megnyílnak az állatkertek” és választhatnak további állatokból. Így a mintegy 70-80 madárfaj, mellettük számtalan növényevő emlős (pl.: törpe bika, vaddisznó, racka juh, törpe kecske, muflon, láma, lipicai ló, stb.) mellé egzotikus állatok is érkezhetnek. Ezzel további megbecsülést szerezhetnek a közönségtől, de ami a szakmát illeti, őket már nem kell lenyűgözni: különleges madarai miatt ugyanis Magyarország állatkertjeinek már most igazi gyöngyszeme a kalocsai.

– A legtöbb állatkertben csak van vízimadár, mi viszont szaporítjuk is őket: jelenleg 130 szaporulatunk van, ami elég jó, anyagilag és a fejlődés szempontjából – mondta a gyűjteményvezető, hozzátéve, hogy van egy friss eredményük is: védettségi státust kaptak, így tarthatnak védett madarakat. Ez azonban még mindig nem minden. – A Vidékfejlesztési Minisztérium által kaphatjuk meg a fokozottan védett státust, és szerintem meg is lesz, hiszen itt nagyon fontosak az adottságok, hogy milyen körülmények között tartjuk az állatokat. Mi például nem egy 1 m2-es kennelben, hanem olyanban, amilyenben a lámáink is vannak: akkora a kifutójuk, amekkorát egyik állatkertben sem tudnak biztosítani – mutatta büszkén Rigó.

A Kisfoktőn található park tehát sok vasat tart a tűzben, és nem hiába: már így is nagyon sok óvodás és iskolás csapatot fogadtak ősszel, sőt tavasszal is – volt, hogy egyszerre 700 gyereket foglalkoztattak a 11 hektáros területen. Az ilyen egész napos programokon 40-50 fős csoportokra bontva kísérik körbe a látogatókat, egyenként legfeljebb félórás várakozási idővel. Amelyik aktív kicsinek pedig még ez is túl hosszúnak bizonyul, jól elszórakoztathatjuk például az ug-rálóvárban. A park maga egyébként leginkább jól fejlett gazdaságra hasonlít – egyelőre, de folyamatosan alakul: ha két-három hetes különbséggel ismét megnézzük, mindig találunk változást. Új kifutók, vagy állatok, némi szaporulat, na meg az állandó parkgondozási munkák, amivel mondjuk nem is marad egyedül az állatkert csapata.

– Van tíz közmunkásunk, akik nagyon erős alappillérek, mivel tényleg sokat dolgoznak, és nem csak a lapátot támasztják. Idejönnek reggel és meg sem állnak; segítenek fejleszteni, így őszre már új állatokat is hozhatunk – újságolta örömmel Rigó Gábor, aki még a támogató munkásokkal együtt is szorosra számolja az előkészületekre maradt időt. – Örülünk, ha őszig 4-5 fajta állat helyét elő tudjuk készíteni, mert rengetegen jönnek hétköznap, nem beszélve a hétvégékről, de be-beesnek még csoportok is – mondta.

(Fotó - Korona Fm100)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás