Képzés és városi együttműködés segítheti a fogvatartottakat

„Szabad út a szabadulóknak”

2013.10.12 13:07    |    -r-s  

Szeptember első hetében két, a Kalocsai Fegyház és Börtönhöz kötődő eseményen is szóba került a fogvatartottak lehetséges előmenetele, hogy azok büntetésük időtartama alatt, illetve azután hogyan lehetnek a város segítségére, illetve mi módon válhatnak értékes tagjaivá a társadalomnak. Az intézmény vezetősége sajtótájékoztatón ismertette, hogy a még tavaly elnyert „Szabad út a szabadulóknak” című TÁMOP pályázatuk keretében hogyan nyílt lehetőségük a fogva-tartottak egy részének OKJ-s képzéseket indítani, és hogy az ott megszerzett tudást azok hogyan tudják majd hasznosítani a Kalocsai Konfekcióipari Kft.-nél – akár szabad emberként.

kalocsai_borton_239– A projektnyitást követően azonnal a célcsoport bevonásával foglalkoztunk. Mivel nagy volt az érdeklődés, bőven volt merítési lehetőség, és a fogvatartottak nagyon is várták a munka tényleges elindítását. Az azonnali mentorálást követően a tréningezéseket kezdtük el szervezni. A későbbiekben az OKJ-s „textiltermék-összeállító” képzés megszervezésére került sor – foglalta össze tömören az elmúlt egy évben lezajlott eseményeket a sajtótájékoztatón Jéri Tamás bv. alezredes, a Kalocsai Fegyház és Börtön parancsnokhelyettese, a szóban forgó projekt menedzsere. – A végső cél, hogy a fogvatartottak olyan helyzetbe kerüljenek, hogy a Kalocsai Konfekcióipari Kft.-nél munkát kaphassanak, és ott legalább fél évig dolgozzanak. Így ez a kft. lesz az a hely, ahol a fogvatartottak már szabad emberként is dolgoznak – magyarázta.

A végső soron OKJ-s végzettséget nyújtó képzés nagyon népszerűnek mutatkozott a fogvatartottak körében – ahogy Jéri Tamás nyilatkozatából fentebb idéztünk: bőségesen volt miből meríteni. A tanulási lehetőség kapcsán a sajtótájékoztatón megjelent egyik fogvatartott úgy nyilatkozott, hogy kezdetben maguk is bizonytalanul álltak hozzá, de „gyorsan felnyílt a szemük”: rájöttek, hogy ez jó lehetőség számukra – ráadásul rendszeres visszaigazolást kapnak arról, hogy éppen hol tartanak.

– Mérik a felkészültségünket, hogy hogyan haladunk a tanulmányainkkal: szintfelmérőket írtunk, hogy tisztában legyünk vele mi és az oktatóink is, hogy sikeres-e a tanfolyam. Sokkal bátrabbak lettek a társaim is: jobban megtanulták kifejezni magukat, sőt, jobban hisznek a jövőben. Én azt látom, hogy erőt kaptak, jövőkép alakult ki bennük, és már körvonalazódik bennük, hogy mihez kezdjenek ezzel; tehát látják a perspektívát ebben a képzésben – mondta a programban részt vevő elítélt, Szemlics Ildikó. – Azok az emberek, fogvatartott társaink, akik jelenleg nincsenek benne ebben a TÁMOP programban, rendkívül nagy érdeklődést tanúsítanak iránta, mert látják, hogy minden alkalommal lelkesen megyünk, és ennek mindenki szeretne a részese lenni.

A nyilvános beszámolón túl a múlt héten sor került a büntetés-végrehajtás védőszentje, Szent Adorján napja (szeptember 8.) alkalmából egy kerekasztal beszélgetésre is, ahová a börtön vezetőségén kívül a város első emberei is hivatalosak voltak – mint kiderült azért, hogy kölcsönösen gyümölcsöző együttműködési lehetőségekről tárgyaljanak.

– A városi vezetőket hívtuk meg a beszélgetésre, illetve a saját kollégáim, osztályvezető munkatársaim voltak jelen. Szerettük volna együtt bemutatni a börtönben zajló napi munkát – árulta el szándékait a Korona Fm100-nak nyilatkozva dr. Tanács Eszter Tímea bv. ezredes. A börtönparancsnok kiemelte: a tárgyaláson részt vett városi vezetők értékelték az intézet fogvatartottjainak segítségét, és megköszönték, hogy azok nemegyszer kivették a részüket egyes várostakarítási munkákból, vagy épp bevethetők voltak akkor is, amikor Kalocsa közterületeinek egy részét járhatatlanná tette a nagy mennyiségű hó. Ezen túl persze kulturális műsorokkal is időről időre megjelentek néhány helyi rendezvényen. Ezt a fajta együttműködést kívánják a jövőben még szorosabbra fűzni, és ebben jó partnernek mutatkozik a város és a börtön is. Utóbbi ráadásul a fogvatartottak jól felfogott érdekének érzi, hogy részt vállaljanak a munkából és képzésekből, amelyeket az intézet biztosít számukra.

– A mi szakmai munkánk akkor kezdődik, amikor az elítélt beteszi a lábát a börtönbe, és nyilván azt mondjuk, azzal fejeződik be, hogy szabadul. Mi ennél egy picit többet hiszünk erről a munkáról; hiszen azt gondolom, hogy akkor teljesítettünk jól, ha nem lesz ismételten bűnelkövető – mondta dr. Tanács Eszter Tímea, aki a napi munkavégzésükben látja a megoldás kulcsát. – Ha az elítélt szabadul, legyen hasznos tagja annak a társadalomnak, amely szerintem egyre nyitottabb rá – vallja a börtönparancsnok.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás