Bedi Gyula nemzetközi diplomát is kapott

Az ország legjobbja a Dunatáj Fotókör

2013.09.28 15:21    |    Géjé  

A kalocsai Dunatáj Fotókört a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) az „Év Fotóművészeti Alkotócsoportjának” választotta. Ezen túl van okuk örülni egyéni teljesítményeknek is: Bedi Gyula („civilben” Uszód polgármestere) nemzetközi fotóművész diplomát is kapott.

 

A nagy eredményekhez – mint művészberkekben általában – hosszú évek munkája kell: pontokat érnek az előző esztendőben hazai és nemzetközi pályázatokon kiállításra érdemesnek tartott alkotások, vagy épp’ fotótanfolyamok, esetleg kiállítások szervezése. Ilyen porondokon „vizsgáztak” kiválóan a Dunatáj tagjai – mint egyesület és persze a tagok is.

– Bedi Gyulát, illetve Regényi Gábort is díjazta a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége: a fotóművész diplomájukat kapták meg – újságolta Péjó Zoltán, a Dunatáj Fotókör Egyesület vezetője, kiemelve, hogy ehhez tényleg hosszú utat kell megtenniük a fotóművészeknek. – Önálló és csoportos kiállításokon kell részt venniük, eredményesen kell szerepelni pályázatokon, amelyekkel csak több év alatt lehet annyi pontot összegyűjteni, hogy ennek a díjnak megfeleljenek – magyarázta. – Örömmel számolhatok be továbbá arról, hogy Bedi Gyulát nemzetközi művészdiplomával is kitüntették, ami azért lehetséges, mert nemzetközi pályázatokon szerzett magának elismeréseket: külföldi kiállításokon szerepeltek a képei, így a nemzetközi szervezet szintén a tagjai közé fogadta – szólt elismerően egyesületük most már „A-FIAP”-díjas tagjáról az elnök. Bedinek egyébként e nélkül is jó éve van: a MAFOSZ ugyancsak díjazta a munkáit, hiszen az Év Fotográfusa „versenyben” második lett!

 

duna_taj_foto_kalocsa_480

 

A Dunatáj Fotókör Egyesületet csapatként méltatták: a MAFOSZ-nál az Év Alkotócsoportja lettek, köszönhetően a tagok harmonikus együttműködésének, konkrét célkitűzéseinek és nyilván a kitűnő egyéni teljesítményeknek. Az elmúlt csaknem 10 évben az ország több pontján – a kalocsai térség települései mellett –, Budapesten, Orosházán, Szekszárdon, Kecelen, Baján, Solt-vadkerten és Duna-földváron mutatták be alkotásaikat csoportos, vagy egyéni kiállítások keretében. Sőt, határon túl is jártak a képeik, egy csíkszeredai tárlaton. Eredeti ötleteik között szerepelt már szabadtéri kiállítás is – ilyet legutóbb a hajósi Orbán Napi Borünnep helyszínén láthatott a közönség, még májusban. Mintha ez még nem lenne jócskán elismerésre méltó: van fotóalbumuk is, Lelkünk húrjai címmel, de elég aktívak akkor is, ha oktatásról van szó: a tagság 13 előadásból álló, ingyenes fotótanfolyamon oktatott amatőröket – bőséggel kiérdemelve ezzel, hogy az év legjobb magyar fotós egyesületévé válasszák őket.

duna_taj_foto_300Ez az elismerés a legmagasabb a fotóművészeti alkotócsoportok között, amelyekből mintegy száz működik az országban. Ezek egyikeként pályáztunk, és a pontjaink alapján úgy ítélte meg a zsűri, hogy a díjat idén a kalocsai székhelyű Dunatáj Fotókör Egyesületnek ítéli – idézte fel Péjó Zoltán a kitüntetés előzményeit. – Nagyon örülünk ennek az elismerésnek, és bízunk abban, hogy a díj a jövőben azt eredményezi, hogy egyre többen akarnak majd hozzánk csatlakozni. Mi pedig rendezvényekkel és kiállításokkal igyekszünk megfelelni a kitüntetésnek. A térség településeinek, önkormányzatainak kérésére is készítünk tárlatokat, képanyagokat – mondta az egyesületvezető, utalva például arra a Kalocsát bemutató sorozatukra, amelyet Székely-keresztúron állítottak ki a közelmúltban. A tárlatnak egyébként nem ez volt az egyetlen helyszíne – mint megtudtuk, rövidesen Brüsszelben is bemutatják. Reméljük, eljut majd az európai porondra az a képanyag is, amely az idei Utazás Kiállításon került falra; azokon a fotókon Kalocsa, Hajós és a Szelidi-tó volt a téma.

A komoly szakmai és művészeti tevékenységéért méltán elismert Dunatáj Fotókör Egyesület képviselői múlt vasárnap Cegléden vették át díjukat a MAFOSZ-tól; a cél pedig most már – ahogy az elnök is szeretné – még több tag gyűjtése, a további sikerek érdekében. A munkájukkal érdemes ismerkedni a neten: www.dunatajfotokor.hu – ezen kívül megtalálhatók persze a Facebookon is.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás