
Főzésről kicsiknek és nagyoknak
2013.07.25 13:08 | borka
A Logikusak(k) Egyesület TÁMOP-os pályázaton nyert támogatást a családi életre nevelés elősegítésére. Ennek jegyében került sor többek között főzőtanfolyamok szervezésére, amelyek keretében 5-5 alkalommal járultak a tűzhelyek mellé a főzés titkait fürkészni kívánó gyerekek és felnőttek. Oktatójuk Ferencz Józsefné szakoktató, aki hónapok óta tölti szombatjait a Kossuth Zsuzsanna Középiskola tankonyháján, hogy megpróbálja átadni tudását.
– Három korosztálynak indítottuk a tanfolyamokat, általános és középiskolai tanulók, valamint felnőttek részére – szedte össze az információkat Ferencz Józsefné, miközben tálak és lábasok jöttek-mentek, hogy jóváhagyhassa a készülő finomságokat. – Annyian jelentkeztek, hogy két-két csoportban tudtuk fogadni őket. A cél az volt, hogy az alapok lerakása mellett próbáljunk eljutni az egészségesebb alapanyagok felhasználásához és a korszerű elkészítési módokhoz. A gyerekekkel az általuk ismert, egyszerűbb ételek sokféle elkészítési módját fedeztük fel – palacsinták, paprikás krumpli, császármorzsa, bundázott húsok –, és csempésztem bele krémleveseket, párolt zöldségköreteket a választékba. Kíváncsiságuk nem ismert határokat, nagyon élvezték a főzést, és mindig, mindent az utolsó morzsáig megettek – azt is, amit otthon a tányéron szoktak hagyni. Hasonló tapasztalataim voltak a középiskolásokkal kapcsolatban is. Igyekeztem a szép tálalás kis műhelytitkaira is felhívni a figyelmet, hiszen egészen kis dolgokon, ötleteken múlik, hogy az étel nemcsak finom, de látványnak is étvágygerjesztő legyen.
– A felnőttekkel kapcsolatban volt olyan elképzelés, hogy elsősorban kiknek volna hasznos ez a tanfolyam?
– Közülük főleg a kismamákat szerettük volna megcélozni, de rá kellett jönnünk, hogy ők éppen a babák miatt nem tudnak szombaton tanfolyamra járni. Úgy is mondhatnám, hogy a kismamák helyett a nagymamák jöttek, mert többen vannak a középkorosztályból, akik elsősorban arra kíváncsiak, hogyan lehet másképp elkészíteni az ismert ételeket.
– Elegendő öt alkalom ahhoz, hogy megismerjék a legfontosabb tudnivalókat?
– Igyekeztem úgy összeállítani a tematikát, hogy minden alapvető dolog belekerüljön, de úgy a gyerekek, mint a felnőttek azt jelezték vissza, hogy keveslik ezt az időt.
– Milyen tapasztalatokat szerzett oktatóként a tanfolyamokon?
– Úgy érzem, a gyerekek eléggé egyoldalúan étkeznek. Nem szeretik a zöldségeket, a húsokat sem igazán, és főleg tésztaféléket esznek. De itt megbarátkoztak a számukra szokatlan ételekkel is, és amit maguk készítettek, azt minden esetben megették. A felnőttek inkább a konyhaművészeti fogások – szokatlan fűszerek, trükkök és fogások, az ízek és a látvány fokozására – iránt érdeklődtek. Mindhárom korosztály örömmel fedezte fel a krémleveseket, amelyek nagyon sokfélék lehetnek, és nagy előnyük, hogy a bennük lévő – amúgy láthatatlan! – sokféle zöldség ellenére mindenki szívesen megeszi.
– Hogyan zárul egy ilyen tanfolyam? Kapnak bizonyítványt a szakácsjelöltek?
– A gyerekek tanfolyama egy meglepetéssel zárult: éppen gyereknap táján ért véget a tanfolyam, és a szokásos, együtt készített ételek fogyasztása közben gyorsan összeraktam egy desszertet – sült banán, vaníliafagylalttal és csokoládéöntettel, tejszínhabbal –, és ünnepélyesen feltálaltam nekik. Nagy sikere volt. Amúgy mindenki kapott egy kis kukta diplomát, és szakácskönyvet. A felnőttekkel az utolsó foglalkozáson egy bajai halászlevet főzünk gyufametélttel, számukra ezzel zárul a tanfolyam.
Ferencz Józsefné 1965 óta oktatja a vendéglátós- és szakácstanulókat, hallatlan mennyiségű tudásra téve szert ez idő alatt. Ő igazi kuriózum, ilyennel nem sok település, iskola dicsekedhet. Diákjai tudják, hogy Ica néni a minőségből nem enged, számára íz és látvány, étel és ital egyformán fontos, még akkor is, ha tudja, később, a gyakorlatban ez nem mindig így lesz. De hisz abban, hogy a fejekben elültetett igényesség, tudás elengedhetetlen része a vendéglátós szakmáknak.
Az ízmester-asszony a következő gyors recepttel bocsátott utamra a kinti, majd’ 40 fokos hőségbe:
Gyors gyümölcsleves főzés nélkül: egy liter 100%-os narancslébe nyers, vagy konzerv gyümölcsöket aprítani, ízlés szerinti fűszerekkel (vanília, citrom, szegfűszeg, stb.) feldobni, és tejszínhabbal, mentalevéllel díszítve, jól behűtve tálalni.
A környék hírei
A szegregált terület integrációja
" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...
Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason
Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...
Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton
Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...
Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...
Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet
Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...
Új fasorok, fák díszítik Kalocsát
„A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...
Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban
Antidiszkriminációs programok Kalocsa város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...
In memoriam Szallár Károly (1951-2021)
Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...
Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség
Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...