Főzésről kicsiknek és nagyoknak

2013.07.25 13:08    |    borka  

A Logikusak(k) Egyesület TÁMOP-os pályázaton nyert támogatást a családi életre nevelés elősegítésére. Ennek jegyében került sor többek között főzőtanfolyamok szervezésére, amelyek keretében 5-5 alkalommal járultak a tűzhelyek mellé a főzés titkait fürkészni kívánó gyerekek és felnőttek. Oktatójuk Ferencz Józsefné szakoktató, aki hónapok óta tölti szombatjait a Kossuth Zsuzsanna Középiskola tankonyháján, hogy megpróbálja átadni tudását.

 

– Három korosztálynak indítottuk a tanfolyamokat, általános és középiskolai tanulók, valamint felnőttek részére – szedte össze az információkat Ferencz Józsefné, miközben tálak és lábasok jöttek-mentek, hogy jóváhagyhassa a készülő finomságokat. – Annyian jelentkeztek, hogy két-két csoportban tudtuk fogadni őket. A cél az volt, hogy az alapok lerakása mellett próbáljunk eljutni az egészségesebb alapanyagok felhasználásához és a korszerű elkészítési módokhoz. A gyerekekkel az általuk ismert, egyszerűbb ételek sokféle elkészítési módját fedeztük fel – palacsinták, paprikás krumpli, császármorzsa, bundázott húsok –, és csempésztem bele krémleveseket, párolt zöldségköreteket a választékba. Kíváncsiságuk nem ismert határokat, nagyon élvezték a főzést, és mindig, mindent az utolsó morzsáig megettek – azt is, amit otthon a tányéron szoktak hagyni. Hasonló tapasztalataim voltak a középiskolásokkal kapcsolatban is. Igyekeztem a szép tálalás kis műhelytitkaira is felhívni a figyelmet, hiszen egészen kis dolgokon, ötleteken múlik, hogy az étel nemcsak finom, de látványnak is étvágygerjesztő legyen.

A felnőttekkel kapcsolatban volt olyan elképzelés, hogy elsősorban kiknek volna hasznos ez a tanfolyam?

– Közülük főleg a kismamákat szerettük volna megcélozni, de rá kellett jönnünk, hogy ők éppen a babák miatt nem tudnak szombaton tanfolyamra járni. Úgy is mondhatnám, hogy a kismamák helyett a nagymamák jöttek, mert többen vannak a középkorosztályból, akik elsősorban arra kíváncsiak, hogyan lehet másképp elkészíteni az ismert ételeket.

Elegendő öt alkalom ahhoz, hogy megismerjék a legfontosabb tudnivalókat?

– Igyekeztem úgy összeállítani a tematikát, hogy minden alapvető dolog belekerüljön, de úgy a gyerekek, mint a felnőttek azt jelezték vissza, hogy keveslik ezt az időt.

Milyen tapasztalatokat szerzett oktatóként a tanfolyamokon?

– Úgy érzem, a gyerekek eléggé egyoldalúan étkeznek. Nem szeretik a zöldségeket, a húsokat sem igazán, és főleg tésztaféléket esznek. De itt megbarátkoztak a számukra szokatlan ételekkel is, és amit maguk készítettek, azt minden esetben megették. A felnőttek inkább a konyhaművészeti fogások – szokatlan fűszerek, trükkök és fogások, az ízek és a látvány fokozására – iránt érdeklődtek. Mindhárom korosztály örömmel fedezte fel a krémleveseket, amelyek nagyon sokfélék lehetnek, és nagy előnyük, hogy a bennük lévő – amúgy láthatatlan! – sokféle zöldség ellenére mindenki szívesen megeszi.

Hogyan zárul egy ilyen tanfolyam? Kapnak bizonyítványt a szakácsjelöltek?

– A gyerekek tanfolyama egy meglepetéssel zárult: éppen gyereknap táján ért véget a tanfolyam, és a szokásos, együtt készített ételek fogyasztása közben gyorsan összeraktam egy desszertet – sült banán, vaníliafagylalttal és csokoládéöntettel, tejszínhabbal –, és ünnepélyesen feltálaltam nekik. Nagy sikere volt. Amúgy mindenki kapott egy kis kukta diplomát, és szakácskönyvet. A felnőttekkel az utolsó foglalkozáson egy bajai halászlevet főzünk gyufametélttel, számukra ezzel zárul a tanfolyam.

Ferencz Józsefné 1965 óta oktatja a vendéglátós- és szakácstanulókat, hallatlan mennyiségű tudásra téve szert ez idő alatt. Ő igazi kuriózum, ilyennel nem sok település, iskola dicsekedhet. Diákjai tudják, hogy Ica néni a minőségből nem enged, számára íz és látvány, étel és ital egyformán fontos, még akkor is, ha tudja, később, a gyakorlatban ez nem mindig így lesz. De hisz abban, hogy a fejekben elültetett igényesség, tudás elengedhetetlen része a vendéglátós szakmáknak.

Az ízmester-asszony a következő gyors recepttel bocsátott utamra a kinti, majd’ 40 fokos hőségbe:

Gyors gyümölcsleves főzés nélkül: egy liter 100%-os narancslébe nyers, vagy konzerv gyümölcsöket aprítani, ízlés szerinti fűszerekkel (vanília, citrom, szegfűszeg, stb.) feldobni, és tejszínhabbal, mentalevéllel díszítve, jól behűtve tálalni.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás