Megkezdődött a kukorica betakarítása

2013.11.08 22:21    |    Zs.F.  

Kalocsán és vonzáskörzetében az elmúlt hetekben megkezdődött a kukorica betakarítása. A gazdák a legnagyobb vetésterületen, 11500 hektáron termesztettek az idén tengerit. Az esőzés késlelteti a gépi betakarítást, így a termésátlagra vonatkozóan még nincsenek pontos adatok.

Nagy Attila falugazdász arról számolt be a Néplapnak, hogy a gépesítésnek köszönhetően morzsolt állapotban betakarított kukorica egyelőre csak 6,1 tonna hektáronkénti termésátlagot mutat. Ennek egyik oka, hogy a kombájnok jellemzően a gyengébb területeken kezdik az aratást. A szakember arra számít, hogy a betakarítás végére a termésátlag pozitív irányba mozdul el. Mint megtudtuk, ahogy hazánkban, Kalocsa környékén is a kukorica az egyik legnagyobb vetésterületen termesztett gabonanövény, országosan közel 1,2 millió hektáron, a szántóterület 30 százalékán termesztik. A kukorica vetésterülete Kalocsán és a falugazdász irodához tartozó 20 településen nagyobb részben takarmány kukorica, ezen kívül silókukoricát és vetőmag kukoricát is termesztenek. A kukorica betakarítása morzsolva, csövesen és zúzva történhet. A tengeri 90-95 százalékát szemesen (morzsolva) takarítják be, a térségben ennek a technológiának a gépparkja a legfejlettebb. Az esőzés nem kedvez a gazdáknak, mert a cél minden esetben az, hogy minél kevesebb víztartalommal (18-25 százalék) kerüljön betakarításra a termés, különben a költségek megnövekednek. Ez különösen az idén lehet nagy baj, ugyanis a kereskedők a tavalyi tonnánkénti 65 ezer forintos felvásárlási ár helyett egyelőre csupán tonnánkénti 40 ezer forintos felvásárlási árat kínálnak.

A szakemberek szerint a termelők egyelőre kivárnak, ám akinek szüksége van a pénzre, mert például az őszi búzáját akarja elvetni, az ilyen nyomott áron is kénytelen túladni rajta.

Nagy Attila arról is beszámolt, hogy a napraforgó betakarítása mintegy 95 százalékban befejeződött. Termésátlaga elérte a hektáronkénti 2,5 tonnát, ami jó közepes termésnek mondható. Az 1050 hektáron termesztett szója már szintén a magtárakban van, termésátlaga 2 tonna hektáronként. A rossznak mondható szójatermés egyik oka, hogy az aszály éppen akkor sújtotta a növényt, amikor a hüvelyek fejlődése kezdődött. Az őszi betakarítással egy időben a környékbeli gazdák 2900 hektáron megkezdték az őszi árpa vetését, de az őszi búzának még csak a fele került a magágyba. A falugazdász iroda adatai szerint a rossz időjárás ellenére 500 hektáron befejeződött a tritikálé vetése.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás