A digitalizálásnak köszönhetik az elismerést

A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár az Év Levéltára

2014.01.11 14:32    |    -r-s  

A kutatók által már két éve elismert – tehát az ún. „közönség” által is nagyra tartott – Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár idén bezsebelte a szakma elismerését is. Az Év Levéltára díj büszke birtokosai lettek, miután Halász János kultúráért felelős államtitkártól múlt szerdán átvehették a Magyar Levéltárosok Egyesülete által tavaly alapított díjat.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által Budapesten, a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületének lovagtermében szervezett ünnepélyes díjátadón az államtitkár azzal indokolta pont a kalocsai intézmény elismerését, hogy az a díjért benyújtott pályázatában szerepeltetett munkaterve és beszámolója, valamint bemutatkozási programterve és a támogatási keretösszeg felhasználásának leírása alapján kimagaslóan jól szerepelt – ezért nyerte el a háromtagú szakmai zsűri elismerését. Halász János ezenkívül elismerően szólt a hazai levéltáros szakma „oszthatatlanságáról” is; szerinte ugyanis részben ennek köszönhető, hogy idén egyházi levéltár szerepelt a legjobban.

– Mindig a szakma grémiuma vizsgálja a levéltárak éves munkabeszámolóit, illetve tevékenységét, és ezek alapján bírálják el a levéltárak pályázatait – magyarázta a díjazásig vezető utat a KORONAfm100-nak adott interjújában Lakatos Andor. A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője felidézte egy korábbi kitüntetésüket is: 2011-ben az Év Kutatóhelye díjat kapták meg, ami egyfajta „közönségdíj” volt, hiszen tulajdonképpen a kutatók a levéltári tevékenység elsődleges haszonélvezői. – Ezt a mostani díjat viszont már a levéltáros szakma képviselői által kaptuk, és mint ilyen, azért értékes, mert ezzel azt a tevékenységet ismerik el szakmailag, amelyet az utóbbi időben végeztünk: a kutatók számára is hasznos, interneten használható anyagok előkészítését – mondta.

A kalocsai levéltár szakmai díja még inkább szívmelengető, ha tudjuk, hogy tavaly a fővárosi levéltár nyerte el. Az előd és a helyi intézmény elismerését Lakatos Andor azzal indokolja, hogy mindkettejük munkájában nagyon hangsúlyos volt a „falakon kívüli tevékenység”. A levéltárak ugyanis egy elzárt világot képviselnek, ahová korábban csak a kutatók szűk közönsége jutott be. Korábban.

– Ehhez az elzártsághoz képest az informatika, valamint a digitális világ új távlatokat és dimenziót nyitott meg, hiszen a forrásaink most már akár országhatárokon túl is sokkal tágabb körben elérhetőek – véli a levéltár vezetője. – Ezen a területen minden levéltár próbál erőfeszítéseket tenni, és az utóbbi évek elismerései nyilván a digitalizáló tevékenységgel függnek össze. Szerintem elsősorban azt értékelték, amit ebben értünk el, valamint a diákok számára végzett, iskolai munkákat, amelyek Kalocsán egy TÁMOP projekt keretében valósultak meg – sorolta az elmúlt év eseményeit Lakatos Andor, hozzátéve, hogy a szakmai zsűri valószínűleg értékelte az online kutatások formájában elérhető szolgáltatásaikat is. Ennek kiemelkedő színvonaláról magunk is meggyőződhetünk a http://archivum.asztrik.hu/ weboldalon.

fotó: Czikkelyné Nagy Erika


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás