Nem az eredeti szobrok kerülnek vissza a főszékesegyházra

Magasban a hatalmas apostolok

2013.10.12 14:31    |    géjé  

A csaknem 800 millió forintból megvalósuló, éveken át tartó munka ikonjai szeptember ötödikén, csütörtökön kerültek vissza Kalocsa történelmi belvárosába: Szent Péter és Szent Pál újrafaragott szobrai már a Nagyboldogasszony-főszékesegyház homlokzatát díszítik, és oltalmazzák a helyén rendületlenül álló Máriát. Utóbbi alkotásról korábbi számunkban írtunk részletesen: ezt nem is lehetett volna restaurálás céljából leemelni, mivel egybefüggő kőtömbről van szó, amelyet acél kötőelemmel rögzítettek, és van egy hajszálrepedése is. Ezen túlmenően viszont remek állapotban van – „csak” megtisztították, így szinte eredeti pompájában ragyoghat a két, vadonatúj apostolszobor társaságában.

szobor_lenn_240– Megérkeztek a szobrok, természetesen részletekben, nem összerakva, hanem darabokban. Fent előkészítették a szobrokat fogadó talpazatot is: rozsdamentes acélcsapokat fúrtak bele; ezekre húzzák rá az első elemet – magyarázta a Korona Fm100-nak a helyszínen, nem sokkal Péter és Pál felemelése előtt Vörös Márta. Az újjáépítést az első pillanatok óta vezető főmérnök hozzátette: nem csak az első, hanem minden azt követő, egymásra épülő szoborrészletet ilyen acélcsapokkal rögzítenek, mivel csak így lehetnek teljesen biztosak abban, hogy a kétembernyi szobrok, a mintegy 60 méteres magasságban sem az erős szél, sem valamilyen természeti csapás következtében nem billennek ki a helyükről.

„Hazatértek” azok a szobrok is, amelyeket anno levettek a homlokzatról; ezeket azonban a nagy nyilvánosság számára nem látható helyen őrzik, az Érseki Kastély kertjében – még. A tervek szerint az eredeti, azóta a lehető legtökéletesebb másolatkészítéshez ki-kiegészítgetett (részletek a szobrásztól lejjebb) alkotásokat is megcsodálhatjuk majd, de erre feltehetően még ugyanúgy várni kell a jövő év végéig, mint a teljesen kész főszékesegyházra, valamint a vadonatúj Érseki Kincstárra. Utóbbi udvarán állítják majd ki a „régi” Szent Pétert és Pált, akik így mintegy fogadják majd az odalátogatókat. Ennél méltóbb helye nemigen lehet majd ennek a két remekműnek, amelyek tehát a kastély melletti, eredetileg kollégiumként szolgáló épületbe áthelyezett kincstár környezetének ékei lesznek.

– Az új szobrokat az eredetiek hiányzó részeinek gipszes kiegészítése után és azok alapján faragtuk, pontozógéppel, ami egy pantográf eszköz: ezzel pontokat lehet átmásolni az eredeti kőről az új kőre – magyarázta az új alkotások daruzása előtt a készítés folyamatát Szigeti Márton. A szobrászművész kollégájával, Módi Péterrel dolgozott Szent Pálon, és nyilván el is kísérték alkotásukat Kalocsára, hogy biztonságban tudják életük talán legkülönlegesebb munkáját, addig is, amíg az végső helyére kerül. – Szép feladat volt, és nagyon ritka, mert az ember nem nagyon készít nála kétszer nagyobb barokkszobrot. Gyönyörű feladat – mondta kissé elérzékenyülve a szobrászművész.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás