Érdemes volt levelezni

Kalocsai reklamáció hozott nyereséget a paprikának

2014.04.27 20:51    |    -r-s  

Mintha váratlanul érkezett volna a bejelentés március első felében arról, hogy a kiváló minőségű fűszerpaprikát termelő gazdák 150 millió forintos támogatásból vehetik ki a részüket. Ezt a pénzt visszaigénylés útján kaphatják meg a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, amelynél végeredményben a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. ügyvezető igazgatója vívta ki a rendkívüli segítségnyújtást. Szükség is volt rá: nem sokkal korábban ugyanis majd’ háromszoros vetőmagárral sokkolták az ágazatot.

paprika_200– Február végén értesültünk róla, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium fennhatósága alá tartozó Fűszerpaprika Kutató Kht.-t átszervezik, és bizonyos irányítási mód szerint a kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézethez kerül. Ezzel párhuzamosan megkaptuk a fűszerpaprika vetőmagra vonatkozó árjegyzéket, amelyben döbbenten tapasztaltuk, hogy a fűszerpaprika vetőmag értékesítési árát 2,6-2,8-szorosára emelték – idézte fel a KORONA-fm100-nak adott interjújában Németh József. A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. első embere hamar felismerte, hogy ha minden így marad, annak nagyon komoly következményei lehetnek, nem csak rájuk nézve, hanem minden hasonló területen dolgozó személy és vállalat számára, így tollat ragadott. – Írtam a termékfejlesztési tanács nevében a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, Fazekas Sándor miniszter úrnak címezve egy levelet, amelyben megerősítettem, hogy ez rendkívül súlyos terhet ró a fűszerpaprika ágazatra, és elviselhetetlen mértékű vetőmagdrágulást jelent – számolt be a cégvezető, hozzátéve, hogy a témáról aztán „néhány szót váltott is” a tárcavezetővel.

A vetőmag csaknem megháromszorozódó ára valószínűleg azért ugorhatott meg, mert kizárólag piaci alapra helyezték az eladást – véli Németh József, aki elárulta, hogy a döbbenetes drágulásból hogyan lett viszonylagos gyorsasággal a helyi termelők számára is előnyös pozíció. A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. termelői a fentebb írt drágulástól eltérően kedvezőbb áron juthatnak hozzá a vetőmaghoz.

– Minimális, 5-6 százalékos drágulást hajtottunk végre a vetőmag árán, és ennek a vetőmagköltségnek is, amely kilónként mindössze 12-15 ezer forint, a 75 százalékát visszaigényelhetik a termelők, számlák alapján – magyarázta Németh József. – Ez nyilván egy óriási dolog, mert elképzelhető, hogy egyes termelők hektáronként akár 50-60-70 ezer forintot is igényelhetnek ezen a módon az államtól, tehát ennyivel olcsóbb lesz a paprikatermelés – derült ki a beszámolóból. A nyers fűszerpaprika ára ráadásul emelkedett is, mintegy 10 százalékkal, tehát mindent egybevetve azt lehet mondani, hogy az elmúlt évhez képest 15-20 százalékkal jövedelmezőbb üzlet lesz idén a paprikatermelés.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás