Szakmai napon látták meg az új lehetőségeket

A robotika felé is nyit a gimi?

2014.05.05 22:18    |    géjé  

Békéscsabai vendégek mutatták be saját tevékenységüket és adták át tapasztalataikat a kalocsai szaktanároknak, április 2-án, szerdán. A pedagógusokat azért hívta meg a vadonatúj laborral büszkélkedő Szent István Gimnázium, hogy tőlük még több ismeretet gyűjthessenek be a létesítményben rejlő lehetőségekről. Igen, robotprogramozásról szólt az egyik bemutató!

– Az Öveges Programban, az új kémia-biológia laboratórium kialakításával kapcsolatos projektben egy második szakmai nap megtartására került sor – jelentette be a múlt heti rendezvény után Perity Lajos. A Szent István Gimnázium igazgatója okkal volt lelkes: egyrészt értékes laboratóriumuk új lehetőségeit ismerhette meg kollégáival együtt, másrészt „vá-ratlanul” szakképzettségéhez közeli előadás is volt (informatika szakos). – Egy, a TÁMOP-os projektben részt vevő másik pályázó, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium laboratóriumának dolgozóit hívtuk meg, akik beszámoltak az általuk elvégzett munkáról, azokról a feladatokról, amiket a projekt végrehajtása során elvégeztek – vezette fel. A Viharsarokból érkezett tanárok a hasonló laboratóriumukban szerzett tapasztalatok alapján beszéltek nehézségeikről, ötleteikről és a modern laboratóriumi foglalkozásokról.

– Bemutattak néhány kísérletet a mi projektünk résztvevőinek, a partneriskolákból érkezett szaktanároknak. De nemcsak bemutatták, hanem a kísérletek többségét el is végeztették – számolt be a szakmai nap részleteiről az iskolavezető. – Nagyon jó hangulatú bemutatókon vettünk részt kémiából, biológiából, de néhány fizika-kísérlet is volt. Sőt, mivel a békéscsabaiak projektjük keretében robotprogramozással is foglalkoznak, bemutattak néhány általuk és tanulóik által legóból épített robotot, amelyek egyszerű, a tanulók által írt programot hajtottak végre – mesélte az intézményvezető. Az izgalmas rész pedig csak itt kezdődik igazán: Perity Lajos elmondta, hogy a Kalocsai Szent István Gimnázium is rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyekkel ilyen foglalkozásokat tudnak szervezni; maga a bemutató pedig tökéletes alkalom volt arra, hogy a helyi szaktanárok figyelme is ráirányuljon a formabontó, szokatlanabb tudományos munkára.

– Azt gondolom, a kollégáim kedvet kaphattak ahhoz, hogy a mi tanulóinkat is elindítsuk ezen az úton – következtetett a látványos előadások után az igazgató, hozzátéve, hogy a kalocsai tanárok sem maradtak adósak a békéscsabai kollégák felé. – A mi szaktanáraink is bemutattak néhány kísérletet. Így talán picit hosszúra nyúlt a foglalkozás, de mégis azt gondolom, hogy senki nem sajnálta az itt töltött időt: nagyon jó hangulatban, igazi szakmai eszmecserével és megbeszélésekkel, bemutatókkal zajlott a program – nyugtázta elégedetten a Szent István Gimnázium szakmai napját Perity Lajos.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás