Eredeti programötletek a Magyar Holokauszt Emlékévre

Rajzfilmre és Radnóti-versenyre nyert százezreket a gimi

2014.02.09 19:55    |    géjé  

A Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából kiírt pályázaton a másfél milliárdos keretösszeg többszörösére nyújtottak be igényt azok a szervezetek, magánszemélyek és intézmények, akik vállalták, hogy „megismertetik a társadalommal az emlékévet, valamint segítik a szembenézést a történelemmel és ösztönzik a társadalmi aktivitást”. 1073 érvényes pályázatból valamivel több, mint 400 talált be – köztük a kalocsai Szent István Gimnáziumé is.

 

holokauszt_gimi_film_460
 

 

– Idén lesz a holocaust 70. évfordulója, így a kormány 2014-et Magyar Holokauszt Emlékévvé nyilvánította, és ennek alkalmából kiírt egy nagyon komoly pályázatot is, civil szervezetek, magánszemélyek és intézmények számára, másfél milliárd forint értékben – mutatta be a kezdeményezést a nyertes iskola magyartanára, igazgató-helyettese. Dr. Magóné Tóth Gyöngyi elárulta: ugyan nem sikerült elhozniuk a pályázatukban kért, teljes összeget, de így is mintegy 400 ezer forintból gazdálkodhatnak. A pénzt elsősorban Radnóti Miklóssal kapcsolatos események megszervezésére és lebonyolítására fordítják majd – például irodalomtörténeti és szavalóversenyre –, de a tematikában szerepel egy igazán izgalmasnak ígérkező, formabontó ötlet is.

Készítünk egy animációs kisfilmet, egy olyan kalocsai testvérpárról, akik Kalocsán születtek és ma Izraelben élnek – mondta dr. Magóné, azt is hozzátéve, hogy honnan jött az elképzelés. – Létezik egy nemzetközi szervezet, a Centropa, amely életutakból készít oktatásban is kiválóan használható kisfilmeket. Ezek 5-10 percesek és jellemzően egy-egy család életét mutatják be. A diákjainkkal úgy gondoltuk, hogy megpróbálunk készíteni egy kalocsai kisfilmet is – jelentette be a pedagógus.

A Civil Alap-2014 pályázati programjának másfél milliárdos keretösszegére a nem hivatalos információk szerint mintegy 14 milliárd forintnyi igénylés érkezett, és első körben a jelentkezők kevesebb, mint felét hirdette ki nyertesként – az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának javaslatai alapján – a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Amennyiben további források engedik, még 300 millió forintot kaphatnak a most kicsúszott pályázók, de a Szent István Gimnáziumnak már nincs miért izgulnia, csak megkezdeni a munkát, a lehetőségekhez mérten. A programok lebonyolítását és a kisfilm előkészítését márciusban már el is kezdik, hiszen a konkrét tervüket még a Magyar Holokauszt Emlékév, vagy-is 2014 végéig meg kell valósítaniuk. Lévén az igényelt összeg alacsonyabb, mint amit eredetileg kértek, persze arányosan kevesebb dolguk lesz; így kényelmesen teljesíthetik a vállalásukat. Sok sikert, és persze: várjuk az animációs filmet! Nagyon.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás