Tényleges életfogytiglant kért a kalocsai házaspár gyilkosaira az ügyész

2014.01.30 21:11   

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kért az ügyész hétfőn a Fővárosi Törvényszéken S. Péterre, akit egyebek mellett azzal vádolnak, hogy társaival 2005-ben kiraboltak egy pénzszállító autót a budaörsi Tesco áruháznál, valamint a számlájukra írható a pénzváltással foglalkozó kalocsai házaspár meggyilkolása is.

A nyereségvágyból több emberen elkövetett emberölés, annak – részben hivatalos személy elleni – kísérlete, lőfegyverrel, robbanóanyaggal való visszaélés, valamint rablás és más bűncselekmények miatt folyó per vádlottjai közül S. Péter mellett még két férfira kért tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést az ügyész.

Az ügyészség szerint S. Péter és társai 2005 májusában kiraboltak egy pénzszállító autót a budaörsi Tesco áruháznál, többször rálőttek a rendőrökre, és menekülés közben kézigránátot dobtak rájuk. Emellett 2004 novemberében megöltek egy kalocsai valutaváltó házaspárt, egy évvel később pedig Érd határában egy pénzszállítót fosztottak ki.

Az ügyész S. Péter elsőrendű, D. Lajos negyedrendű és I. Tibor hetedrendű vádlott esetében kért tényleges életfogytiglant. Indítványozta, hogy K. Gábor másodrendű és G. Benjamin harmadrendű vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélje a bíróság a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége legkorábbi időpontjának a meghatározásával. T. Zoltán ötödrendű vádlott esetében határozott tartamú, míg K. Krisztián hatod-rendű vádlott esetében a büntetési tételkeret minimumához közeli szabadságvesztést indítványozott.

Az ügyész vádbeszédében szólt arról, hogy a vádlottak által 2004-ben és 2005-ben elkövetett bűncselekmények óta hosszú idő telt el, de ez – mivel a legsúlyosabban büntetendő bűncselekmények elkövetőiről van szó, és a büntetőeljárás elhúzódása döntően S. Péter a joggal visszaélő, a törvényes védekezésen túlmutató pertaktikájának tudható be – ebben az esetben nem vehető figyelembe enyhítő körülményként.

A vádlottakat jellemezve elmondta, mindegyiküknek jelentős bűnözői múltja van, „elvetemült és megrögzött bűnözőkkel állunk szemben”. A közbiztonságot és a köznyugalmat súlyosan veszélyeztető bűncselekményeket visszaesőként, csoportosan, valamint feltételes szabadlábra helyezés hatálya alatt követték el – tette hozzá.

S. Péter esetében közölte, az elsőrendű vádlottat 2004 szeptemberében helyezték feltételesen szabadlábra, és november végén már haszonszerzésért két ember életének kioltásában vett részt. A társadalom védelme érdekében csak az a büntetés elfogadható, amely fizikálisan és véglegesen kizárja abból a lehetőségből, hogy a társadalom tagjainak sérelmére újabb, ismételten emberi élet kioltásával járó bűncselekményt követhessen el – mondta.

Az ügyben egyesített három vádirat szerint a vádlottak egy bűnözői csoport tagjai voltak, a tagokat a büntetés-végrehajtási intézetekben együtt töltött idő és korábbi bűnözői kapcsolataik kötötték össze. A csoport tagjai szabadlábra helyezésüket követően felvették egymással a kapcsolatot, és változó összeállásban újabb bűncselekményeket követtek el. A vádbeszédben elhangzottak szerint számlájukra írható a pénzszállítók kifosztása és a pénzváltással foglalkozó kalocsai házaspár meggyilkolása mellett – a többi között – egy telefonos szaküzlet, egy ékszerbolt, valamint egy budapesti és egy győri pénzváltó kirablása.

Az ügyész hangsúlyozta, a vádlottak által elmondottakkal szemben minden bizonyítékot törvényesen szereztek be. Az objektív bizonyítékok között említette egyes bűncselekményeknél – egyebek mellett – a hívásforgalmi adatokat, a DNS-mintákat, valamint az ujjlenyomatokat. A szubjektív bizonyítékok között a terhelő vallomásokat, szakértői véleményeket sorolta.

S. Péter még a vádbeszéd kezdete előtt hosszasan kifejtette, hogy a bíró és az ügyész bűnpártoló, tisztességtelen vele szemben.

A bíró közölte, S. Péter a köztársasági elnökhöz fordul eljárási kegyelmi kérvénnyel, azt a bíróság terjeszti fel az államfőhöz.

(Forrás: MTI)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás