Gyöngyhalászat Nebuló EGYMI módra

2013.08.11 06:35    |    G.E.  

A tanév utolsó napjainak egyikén hatalmas könyvcsomag érkezett a Nebuló EGYMI Tompa Mihály utcai iskolaépületébe. A mellékelt levélből kitűnt, hogy a könyveket az intézmény tanulói és az őket felkészítő tanárok kapták egy országos tanulmányi versenyen elért eredményeikért.

A Gyöngyhalászat Tehetségpont egy TÁMOP pályázat jóvoltából jött létre a tatabányai Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Intézmény, Általános Iskola és Szakiskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat munkatársainak köszönhetően. Harmadik éve hirdetnek meg különböző műveltségi területekre tanulmányi versenyt, idén először országos méretekben. A kalocsai Nebuló EGYMI két tanulója: Török Zsolt és Horváth Erik harmadik helyezést ért el 19 intézmény 178 versenyző tanulója közül. Felkészítő tanáraik Molnár Ágnes és Barnáné Nagy Angéla voltak. Ők meséltek a nem éppen szokványos tanulmányi verseny eseményeiről.

– A tanév elején értesültünk Csupor Jánosné igazgatónőtől a lehetőségről – emlékezik vissza Molnár Ágnes, aki magyarból készítette fel az előkelő helyezést elért diákot. – A hatodikosok osztályfőnöke lévén azonnal tudtam, hogy rá fogom venni a gyerekeket az indulásra. Többszöri megbeszélés után három diák vállalkozott a kilenc hónapon át érkező feladatok megoldására: Török Zsolt (Felsőereken lakik) magyarból, Horváth Erik (Fajsz) történelemből és Vas Krisztofer (Miske) matematikából. Krisztofer nem ért el helyezést, de becsülettel végigdolgozta a tanévet az e-mailben érkező feladatok megoldásával. Magyarból és matematikából én készítettem fel a fiúkat, történelemből Barnáné Nagy Angéla tanárnő. Mindjárt hozzá is fűzöm, hogy rengeteget segített mindkettőnknek Török Gyöngyvér kolléganőnk, aki pedagógiai asszisztens, neki is komoly része van a sikerben.

– Olyan feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek nehézségi fokban túlmutattak a tananyagon – mondta Barnáné Nagy Angéla. – Azt mindjárt az elején tisztáztuk, hogy mi nem oldjuk meg helyettük, de segítünk nekik a keresésben, hiszen a kérdéseket csak az internet használatával tudták megválaszolni.

nebulo_gyongyhalasz2_340Nagyon sokat fejlődött a három fiú a felelősségtudat, a logikai gondolkodás és a fogalmazás terén – állapította meg Molnár Ágnes. – Magyarból a szövegértés fejlesztése állt a középpontban, novellákat, elbeszéléseket kellett elolvasni, értelmezni, azokkal kapcsolatos kérdésekre válaszolni. A matematika kimondottan nehéz feladatsorokból állt. Minden hónap elején megkaptuk e-mailben a kérdéseket, és a következő hónap 5-éig kellett a megoldásokat elküldeni. Folyamatosan figyeltünk arra, hogy a gyerekek foglalkozzanak a gyöngyhalászos kérdésekkel, és a számítógép kezelésében is elkelt számukra a segítség. Krisztofernek, aki nem ért el helyezést, kicsit megkopott a lelkesedése a tanév során, de ezzel együtt rengeteget fejlődött az ő gondolkodásmódja, logikai helyzetfelismerése is.

A többi gyerek az osztályban érdeklődött a verseny iránt?

– Láthatóan felnéztek a fiúkra, kicsit irigyelték is őket a velük való külön foglalkozásért, ők hárman meg nagyon élvezték, hogy az órai munkában is több sikerrel szerepeltek, mert több tudásra tettek szert – mondta Molnár Ágnes osztályfőnök.

Mi volt a célja a versenyre való jelentkezésnek?

– A kitartás erősítése, hogy a vállalt feladatot egész tanévben becsületesen elvégezzék. Ezt nagyon fontosnak tartom – válaszolt újra az osztályfőnök. – Nagyon meglepődtem, amikor az összegzésben azt olvastam, hogy azokat értékelték, akik legalább öt hónapig teljesítettek. Nekünk meg sem fordult a fejünkben, hogy amit elvállaltunk, azt ne vigyük végig! Egészen biztos, hogy jövőre újra belevágunk, nagyon hasznos úgy a résztvevők, mint a társaik szemszögéből ez a verseny.

– Nagyon sokat tanultak belőle, és rengeteget erősödött az önbizalmuk is menet közben – fűzte hozzá Barnáné Nagy Angéla. – Élvezték a feladatok megoldását, büszkék voltak arra, hogy ők „gyöngy-halászok”.

A helyezésért kapott jutalmakat az iskola tanévzáró ünnepségén adta át Csupor Jánosné igazgató, kiemelve, hogy nagyra értékeli a hatodikosok és tanáraik több hónapos, kitartó, a kötelező feladatok mellett végzett munkáját.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás