Vidéki iskolások pályaválasztását segítették

Időben vette szárnyai alá a gyerekeket az iparkamara

2013.12.08 16:51    |    géjé  

Azokat a fiatalokat kezdte segíteni a megyei iparkamara kalocsai szervezete, akiknek már most meg kell hozniuk a fontos döntést: milyen irányultságú középiskolában folytassák a tanulást. Pincér, kőműves, forgácsoló és mechatronikus is szerepelt a lehetőségek között.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve, közös szempontok szerint, a 7-8. osztályos gyerekeknek szervez pályaválasztási, tanácsadási körutakat – foglalta össze a program célját a KORONAfm100-nak adott interjújában Asperján István. A helyi iparkamara-képviselet szakképzési tanácsadója maga is a program szervezői között van, és nem kevés gyereket sikerült összehoznia a lehetséges jövőbeli hivatásával. – Ilyenkor busszal hozzuk a városba a gyerekeket a falusi iskolákból, aztán meghatározott szakmai struktúrával rendelkező képzőhelyekre visszük őket. Voltunk például a Budamobil-Cargoban, a Csajdakert Étteremben és a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola szakképzési, gyakorlati bázisán; ott, ahol tanműhelyi körülmények között tanítják a szakmákat – részletezte.

A „szakmai napon” kétféle szakterület szakmáival ismertették meg a 13-14 éveseket: a vasmegmunkáló szakmák közül a szerkezetlakatos és a gépi forgácsoló került terítékre, míg a vendéglátásból a pincér és a szakács; de lényegében minden adódó alkalommal más-más szakmát céloznak meg. A legutóbbi, elődadásokkal és bemutatókkal teletűzdelt napon Dusnokról és Fajszról hoztak gyerekeket, persze kísérőpedagógusokkal. A programot a megyei iparkamara kalocsai képviselet-vezetője, Péjó Zoltán és persze a szakképzési tanácsadó, Asperján István vezényelte le. Utóbbi az egyes helyszíneken látottakat kifejezetten jónak és színvonalasnak ítélte meg – a részt vevő gyereksereggel együtt, tehát a sikerre való tekintettel várható folytatás is.

 

kamara_palya_450

 

– A megyében még egyszer kerül sor ilyen napra; akkor újabb szakmákat fogunk bevonni, valószínűleg az építőiparból. Lesz asztalos, kőműves, hidegburkoló és más hasonlók is – sorolta a kínálatot Asperján István. – Elsősorban a két nagy kalocsai szakközépiskola képzési programjához szeretnénk idomulni, mivel az a célunk, hogy a kalocsai és környékbeli gyerekeket itt, a város iskoláiban képezzék – mondta. Lesz is miből válogatni. A szakképzési tanácsadó és a helyi iparkamara jóvoltából sok diák ismerte meg legutóbb és fogja megismerni a jövőben a Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola három, valamint a Dózsa öt alapszakmáját, és persze több érettségire épülőt is, mint például a CNC esztergályos, vagy épp a mechatronikus.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás