„Képes gyermekjogok”

Kiállítás megnyitónak indult…

2013.04.17 22:55    |    Gábor Erika  

…sajtótájékoztatóként végződött. A Városi Galériában március 22-én, pénteken új tárlat nyílt meg „Képes gyermekjogok” címmel. A vándorkiállítás Kanada Nagykövetsége, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, a Vizuális Világ Alapítvány, a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, valamint a Kalocsai Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat közös munkájának köszönhetően került városunkba.

Az ország különböző településeinek iskoláiba járó 9-18 éves gyermekek, fiatalok alkotásai elgondolkodtatóak, megrázóak, tiszták, szépek, és nagyon tanulságosak. Remélhetőleg nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot a város oktatási intézményei részéről, mint a megnyitó ünnepség, ahol Török Ferenc polgármester mellett gyakorlatilag a sajtó képviselői és a szervezők voltak jelen.

gyermek_jogok_fekete_323A program Fekete Krisztián gyönyörű hegedűjátékával kezdődött, majd Horváth Bálint kalocsai diák-polgármester beszélt arról a folyamatról, amelynek eredményeképpen a tárlat megvalósult. A kanadai-magyar közös szervezésű programban az ENSZ-nek a gyermekek jogairól szóló 1989-es New Yorki Egyezménye egy-egy jogi fogalmát kellett a képzőművészet eszközeivel megfogalmazni a gyerekeknek. A felhívásra beérkezett alkotásokat nemzetközi zsűri értékelte, melynek tagja volt Horváth Bálint is.

– Minden zsűritag más-más szempontok alapján vizsgálta ezeket a műveket – világította meg a válogatás hátterét Horváth Bálint. – Az én feladatom az volt, hogy átgondoljam, mennyire ragadja meg a diákokat egy-egy kép, mennyire marad meg bennük az alkotás jelentése. A munka csaknem egy évig tartott. Nagy öröm számunkra, hogy ez a kiállítás, amelynek gondolatisága megegyezik a kalocsai diákönkormányzat által fontosnak tartott elvekkel, ide kerülhetett a városunkba.

A kiállítás megnyitásának feladatát dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa vállalta magára.

gyermek_jogok_akm_280– Nem csak arról szólt ez a történet, hogy tíz iskola diákjai összefogtak, és elkezdtek rajzolni – emlékezett vissza a program állomásaira az ombudsman. – Ennek a folyamatnak volt néhány olyan eleme, ami egészen elképesztett engem. A témák sorsolása során a mezőcsáti általános iskola gyerekei húzták ki a fogyatékos gyermekek jogairól szóló pontot. Ehhez tudni kell, hogy náluk van mindenféle helyzetű diák, csak fogyatékos nincsen. Egy internetes közösségi oldal segítségével vak gyermekeket oktató, ugyancsak vak tanárnő vállalta, hogy megmutatja nekik, milyen a látók között nem-látóként élni, tanulni, játszani. Vagy: a bicskei gyermekotthon árva gyermekei késtek a munka befejezésével, és a szervezők megkérdezték a többi résztvevőt, megvárják-e őket. Mindenki igent mondott, és elkezdtek segíteni a bicskeieknek a munkában, hogy együtt fejezhessék be azt. A Lauder Javne zsidó oktatási intézmény diákjainak megjegyezték, hogy könnyebb a munkájuk, mert korszerű, modern technikával rendelkeznek. Ők erre egy hajléktalanok gyermekeit nevelő óvodába látogattak el kapcsolatfelvétel céljából, és ebből egy folyamatos együttműködés jött létre. Más: a diákok hatására a Facebook-tól idegenkedő tanárok elkezdtek az oldalon kapcsolatokat építeni, és maguk is meglepődtek azon, hogy milyen jó dolog az ország különböző pontjain dolgozó kollégákra bukkanni, ráadásul a diákjaikkal megváltozott, sokoldalúbb és teljesebb lett a kapcsolatuk. Ezzel arra szeretnék rávilágítani, hogy ennek a munkának több olyan hozadéka is volt, amire magunk sem számítottunk. Nagyon örültem, hogy Kanada Nagykövetsége megdicsért minket ezért a munkáért, és elismerően nyilatkozott arról, hogy nálunk milyen komolyan veszik az emberi, gyermeki jogokat. Kérem, mindezeknek a tükrében tekintsék meg ezeket az elgondolkodtató alkotásokat.

A kiállítás április 14-ig tekinthető meg a Városi Galéria szokásos nyitvatartási ideje alatt: hétfő kivételével naponta 10-12, és 14-17 óra között.

A kiállított művek kapcsán egy műhelybeszélgetést terveznek a szervezők április 5-re, ahol Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogi igazgatója, Kozák Zsuzsanna, a Vizuális Világ Alapítvány szakmai vezetője és Horváth Bálint kalocsai diák-polgármester közreműködésével tudhatnak meg többet az érdeklődők erről a hallatlanul fontos témáról. Bővebb információ: www.gyiokkalocsa.hu.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás