A Kalocsai Kincsesládában kinyíltak a Mezei Virágok

2019.12.19 13:14   

Immár huszonkilencedik alkalommal került megrendezésre a Tomori Pál Városi Könyvtár népművészeket felvonultató sorozata, a Kalocsai Kincsesláda. A sorozat első vendége Vén Ferencné Magdi, a Mezei Virágok Népdalkör vezetője volt, és most ismét ő állt színpadra a társulat képviseletében. December 12-én, csütörtökön 17 órakor a kamarateremben teltházas közönség lehetett szem,- és fültanúja a Mezei Virágok életútjának. A kivetített képsorokon elénk tárultak a fellépések, kitüntetések és a népdalkör által felcsendültek a helyi és környékbeli népdalok is.

 

 

a_kalocsai2_450
 

 

Csikós Marianna könyvtárigazgató köszöntötte az érdeklődőket, és nyitotta meg a Kalocsai Kincsesláda legújabb előadását.  Örömmel vette, hogy a most bemutatkozó Mezei Virágok Népdalkör több tagja is szerepelt már a könyvtár sorozatában, melyből jól látszik, hogy az éneklésen kívül a pingálás, tojásfestés és karcolás, hímzés és a kalocsai népművészet számos ága megelevenedik szorgos kezük alatt. Vén Ferencné Magdi megköszönte a közönségnek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a népdalkör tagjait, majd elbeszélése nyomán, képekben és dalokban megelevenedett előttünk az elmúlt tizenhárom év eseményekben gazdag kalendáriuma.

2006-ban alakultak kalocsai és környékbeli népművészekből, népi kézművesekből és népművészetet kedvelő pedagógusokból Bencze Károlyné Éva vezetésével. Első fellépésük a Cserey József zenepedagógus, népdalgyűjtő tiszteletére rendezett versenyen volt, ahol harmadik helyezést értek el. 2007-ben felvették a Mezei Virágok Népdalkör nevet. 2008-ban szerepeltek először Tápiószecsőn, térségi népdalversenyen, majd következő két évben is indultak. Először dicséretes, majd kétszer ezüst fokozatot értek el. Ez idő alatt Érsekhalmán, Tataházán, Bácsborsódon, Mélykúton, Bátyán népzenei találkozón vettek részt. 2009-ben lemezfelvételük készült. Ez évben a megyén túl Zalaegerszegen, Darlózselin és Szentendrén szerepeltek.

2010-ben karácsonyi műsorral bővült repertoárjuk, melyet a budapesti Újszínházban is nagy sikerrel adtak elő. 2011-ben beneveztek egy országos népzenei fesztiválra és minősítő versenyre, és rangos zsűri előtt arany minősítést kaptak, egyedüliként az indulók között. Meghívást kaptak Darlózseli népdalkörétől, akikkel részt vettek Bécsben, a Szent István - székesegyház magyarok búcsúján. Gyönyörű kalocsai viseletben büszkén képviselték városunkat, és a sok turista nem győzött velük fotózkodni. 2012-ben „Kulturális örökségünk” címmel meghívást kaptak a fővárosi Kossuth Klubba, ahol a tánccsoporttal együtt léptek fel. Farsangi mulatságokra többször készültek vidám műsorral, bolondos dalcsokorral. Utolsó nagy közös eseményükön, melyre még Bencze Károlyné vezetésével készültek, Pécsváradon kiváló minősítést kaptak.

A 2013-as év szomorúan kezdődött, vezetőjük, Éva, nagyon beteg lett, s az égi mezőkre távozott. Ezt követően civil közösségként működtek tovább, és a tagok Vén Ferencné Magdit választották karvezetőnek. Méltatlan próbakörülményeiken Tamás László könyvtárigazgató segített, ki helyet biztosított a könyvtárban a Mezei Virágok Népdalkör részére. Azóta is heti rendszerességgel az intézményben tartják próbáikat, és számtalanszor felléptek a könyvtár rendezvényein. 2013-ban és 2014-ben részt vettek a Vass Lajos Népzenei Versenyen, ahol mindkét alkalommal arany minősítést értek el. 2016-ban tízéves fennállásukat egy sor színes fellépéssel ünnepelték. Többek között jelen voltak a Hagyományok Háza megnyitóján, május elsején, augusztus huszadikán, az új könyvtárépület átadóján és a Kovács László fazekasmester munkásságát éltető kötet könyvbemutatóján is. 2017-ben a Solti Tavaszi Napok megnyitóján díszvendégként léptek fel.

2018-ban bemutatkoztak a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban. Mai napig rendszeres résztvevői a város és környéke kulturális életének, dalaik felcsendülnek ünnepeinken, emléknapokon, népzenei találkozókon képviselik Kalocsát. Több tagjuk megkapta a Pécsiné Ács Sarolta-díjat, legutóbb épp vezetőjük, Vén Ferencné. Elhivatottságukkal öregbítik városunk hírnevét és őrzik népművészeti kincseinket.

 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás