Új sorozat indult a városi könyvtárban

Kalocsai kincsesláda

2014.04.10 10:27    |    Gábor Erika  

A hagyományokat – a város és a környező települések, itt élő közösségek életének lenyomatát – őrzőket kívánja havi rendszerességgel meghívni a városi könyvtár a „Kalocsai kincsesláda” című új ismeretterjesztő sorozatának keretében. Első alkalommal, február 20-án Vén Ferencné Szabadi Magdolna volt az előadó, aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy két települést is képviselhet hagyományőrzői minőségében. Szakmáron született és gyerekeskedett, majd a házasságkötését követően Kalocsán él, mint mondta: ötven éve. Lokálpatrióta itt is, ott is, és Bencze Károlyné halála óta a Mezei Virágok Népdalkör vezetője.

A városi könyvtárban rengeteg érdeklődő jelent meg az eseményen, nagyon sokan érkeztek Szakmárról, hogy a falu életéről, hagyományairól, történetéről szóló fényképes előadást meghallgassák. Hamarosan igazi interaktív eseménnyé vált Vén Ferencné bemutatkozása a régi események felidézése, a korabeli képeken szereplő elődök – rokonok, ismerősök, de gyakran saját maguk – azonosítása kapcsán.

Vén Ferencné igazán sokrétűen dolgozta fel Szakmár történetét. Egészen a falu keletkezéséig visszanyúlt, majd századról századra követte a település fejlődését, változásait, az ott élők életét. Történelmi, földrajzi tények éppúgy elhangzottak, mint a közösség szokásai, az életmód, a gazdálkodás, a munka és a szabadidő eltöltésével kapcsolatos érdekességek. Mondanivalóját fotókkal illusztrálta, melyekből megismerhettük a falu képét, a házakat, viseleteket, a faluban élők életének fontos eseményeit.

Két alkalommal láthattunk igazi kuriózumokat is: először egy 1938-as Filmhíradó mutatta be, hogyan ünnepelték Szakmáron a Húsvétot, majd a Néprajzi Múzeum 1951-ben készült fotóiból a gyönyörű népviseletet ismerhettük meg közelebbről.

Mindezek mellett az előadó saját családját is bemutatta nagyszülein, szülein, testvérein keresztül, és családtagjai mellett meghatottan köszöntötte a sok-sok kedves ismerős mellett egykori általános iskolai osztályfőnökét, Rónai Pétert.

 

kincses_lada2_340

 

Felsorolta a falu életéből mindazokat, akikre joggal lehet büszke a település, és ez a felsorolás igen sok nevet tartalmazott. A jelenlévők kiegészítéseiből, hozzászólásaiból az derült ki, hogy valamennyien számon tartják azokat, akik tettekkel járultak hozzá közösségük életének jobbá tételéhez, hagyományaik, emlékeik megőrzéséhez, a falu fejlődéséhez.

Vén Ferencné nem egy alkalommal hangsúlyozta, hogy a múlt megismerése, a hagyományőrzés, a gyökereinkhez való ragaszkodás a jelen és a jövő építésének fontos záloga. Valódi kincsesládát nyitott fel egy olyan színvonalas, sokoldalú előadás keretében, amely – mint egy sorozat első része – magasra tette a mércét a követők előtt.

Tamás László, a kulturális központ és könyvtár vezetője bejelentette, hogy más formában is folytatódik a népművészet iránt érdeklődők kiszolgálása: hagyományőrző szakkör indul kicsiknek és nagyoknak, melynek részleteiről Farkas Beátánál, a könyvtár munkatársánál lehet érdeklődni.

A programon közreműködött a Mezei Virágok Népdalkör.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás