Mit hoz Kalocsának az egészségügyi rendszer átalakítása?

Kórházunk leválik a kecskeméti megyei kórházról

2015.02.12 12:16    |    Zsigmond Enikő  

Alapjaiban átalakul április 1-jétől az egészségügyi rendszer Magyarországon. Hogy jó ez vagy rossz, hogy mit hoz számunkra, az majd a rendszer működése közben kiderül. Mint ahogy az is, hogy a kalocsai kórházat hogyan érinti a változás: szűnnek-e meg osztályok, csökken-e az ágyszám, kerülnek-e utcára emberek. Válaszok egyelőre nincsenek. Megyei egyeztetőfórumok jöttek létre, a tárgyalások egyelőre a nyilvánosság kizárásával történnek. E hét végéig kell elkészíteniük a kórházigazgatóknak azt a három csomagból álló szakmai anyagot, mely alapján az államtitkárság leteszi a javaslatot a kormány elé, melyről március közepén várható döntés.

Megmarad-e a gyerekosztály?

A városban már hetekkel ezelőtt elindult a találgatás, egyesek már jólértesültként tudni vélik, hogy mely területen lesznek a legnagyobb változások, legtöbben a gyerekosztályt féltik, megtartása érdekében összefogásra buzdítanak a közösségi portálon, valamint aláírásokat gyűjtenek azt remélve, szavuk elér a döntéshozókig.

Mivel nem akartunk találgatásokba bocsátkozni, lapunk megkérdezte dr.Vadász Máriát, a kalocsai kórház főigazgató-helyettesét, hogy mit tud mondani jelenleg az ügyről. Tőle az alábbi válasz érkezett:

„Megalakult a megyei egyeztető fórum és az a határozat született, hogy a kalocsai kórház leválik a kecskeméti megyei kórházról és a jövőben a kiskunhalasi kórházzal fog integráltan együttműködni. A kórházi átszervezések országos horderejűek, így pillanatnyilag nincs elegendő információ arról, hogy hol, milyen kapacitások, milyen formában működnek tovább. A héten kezdődnek meg a konkrét tárgyalások és április 1-re alakul ki az új struktúra. Amint hiteles és konkrét információ lesz akár a gyermekosztály, akár más osztályok vonatkozásában, azt sajtóközlemény formájában tudatja az intézmény a közvéleménnyel.”

– A megyei egyeztető fórumokon a kórházigazgatók vettek részt, és itt Bács megyében megállapodtunk a területi elosztásról – ezt már Svébis Mihály, a kecskeméti megyei kórház főigazgatója mondta kedden, a KoronaFM100 reggeli műsorában. – A következő lépésként három csomagot kell elkészítenünk, ezt hétvégéig el kell juttatnunk az államtitkárságra. Az első csomag arról szól, hogy a jelen jogszabályi környezetben milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a kórházak adósságállománya csökkenjen. A második csomag szintén az adósságállomány csökkentéséről szól, de ott már azokat a javaslatokat kell megfogalmazni, hogy milyen jogszabályi változások szükségesek ahhoz, hogy mód és lehetőség legyen adósságállomány csökkentésre. A harmadik csomag a legkeményebb: kidolgozni, hogy milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy ez év végére a kórház adósságállománya megszűnjön – vázolta azokat a feladatokat a főigazgató, melyeket e hét végéig kidolgozva le kell tenniük az államtitkár asztalára. Ezekből aztán készítenek egy egységes anyagot, mely a kormány elé kerül, ahol majd a döntés megszületik. Ez kerül vissza az egyes kórházakba végrehajtásra.

– Rengeteg párhuzamosság van az egészségügyben, így vannak tartalékok is – mondta kérdésre válaszolva Svébis Mihály –, és mi azt a feladatot kaptuk, hogy ezeket a tartalékokat tárjuk föl, és próbáljuk az adósságállományt csökkenteni, ami a kecskeméti–kalocsai–kiskunfélegyházi kórház vonatkozásában másfél milliárd forint körüli.

A főigazgatótól azt is megtudtuk, hogy az, hogy itt Kalocsán melyik csomagot fogják végrehajtatni, az csak a döntés után lesz publikus, tehát attól függ, hogy osztálybezárás is lesz vagy csak egyéb megszorító intézkedések. De Svébis Mihály hangsúlyozta, mindezt úgy kell végrehajtani, hogy a betegellátás ne sérüljön, és kórház ne szűnjön meg, de osztálystruktúrát meg lehet változtatni, sőt osztályt be is lehet zárni. Azt is elmondta, hogy a hétfői egyeztetések során már sikerült „elég sok tartalékot feltárni”. Vannak adatok, hogy az egyes osztályok működési eredménye milyen: mekkora veszteséget termel, ezek meghatározó tényezők abban, hogy a struktúraváltás áldozatául esik-e egy konkrét osztály.

– Elképzelések vannak, de addig, míg nem tudjuk, hogy melyik csomagot kell végrehajtanunk, addig felelőtlenség lenne találgatásokba bocsátkozni – mondta a főigazgató.

A csomagok február 22-ig kerülnek az államtitkárságra, a kormány március közepén dönt előreláthatólag erről, így csak ez után tudnak dönteni arról, hogy itt Bács-Kiskun megyében az egyes kórházakban milyen átszervezések lesznek.

 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás