Tízmillió a pszichiátria homlokzatának felújítására

2014.04.28 21:22    |    Zs.F.  

Befejeződtek a kalocsai Szent Kereszt Kórház pszichiátriai rehabilitációjának építészeti kivitelezési munkálatai. A beruházás eredményeként a pszichiátriai rehabilitációs osztály mellett működő pszichiátriai foglalkoztató a lelakott faházból a D épület földszintjén felújított, 500 négyzetméteres épületrészbe kerül. Az erre a célra biztosított 100 milliós összeg azonban nem tartalmazta a D épület emeleti része külső homlokzatának, valamint a főbejáratnak a megújítását. Ám erre a célra, újabb pályázat keretében a kórháznak további 10 millió forint kiegészítő forrást biztosítottak.

d_epulet_300Mint emlékezetes, a pályázathoz 2011-ben csatlakozott a Szent Kereszt Kórház. A konzorciumnak 13 egészségügyi intézmény a tagja, vezetője a Szegedi Tudományegyetem. Az Új Széchenyi Terv keretében kiírt regionális forráselosztású, 2,36 milliárd forint keretösszegű pályázatból a kalocsai pszichiátriai foglalkoztató 100 millió forint támogatásban részesült.

A fejlesztéssel kapcsolatban dr. Vadász Mária főigazgató-helyettes arról számolt be, hogy az 500 négyzetméteres épületrész felújításával az intézmény egyik legkorszerűtlenebb épületének egy része kerül jobb állapotba. A projekt fő célja az, hogy infrastrukturális és eszközfejlesztés keretében biztosítsák a pszichiátriai rehabilitáció hiányzó elemeinek kialakítását, illetve fejlesztését. Egy 8 férőhelyes nappali kórház létrehozásával a járóbeteg rehabilitációs módszerek széles skáláját alkalmazva ágyazzák be azt a komplex ellátási rendszerbe, a helyi közösségi élet különböző szegmenseibe. A nappali kórház olyan „átmeneti intézmény” az osztályos és ambuláns ellátás között, amely lehetővé teszi a beteg fokozatos, lépcsőzetes rehabilitációját, a pszichiátriai kontroll mind indirektebb alkalmazását, a mind önállóbb életvitel gyakorlását. Gyakorlatilag olyan 6-8 órás ellátást nyújtó intézmény, amely kórházi szintű gyógykezelést biztosít. A beteg naponta otthonából jár be, de a kiépülő új rehabilitációs egység az osztályon kezelt betegek gyógyító célú foglalkoztatására is lehetőséget ad majd. A pszichiátriai rehabilitációs ellátás keretei között munkaterápiás foglalkoztatót, művészetterápiás, kreatív foglalkoztatót, zeneterápiás egységet, tornatermet, rekreációs termet, egyéni terápiás szobát, oktató és kiállítótermet alakítanak ki.

Ezekben az egységekben munkaterápia, művészetterápia, szociokulturális tevékenységek valósulnak meg, de mozgás- és életmód terápiát, szocioterápiát is alkalmaznak, családterápiás üléseket tartanak. A beruházás végső befejezési határideje szeptember 30. Jelenleg folyik az eszközök közbeszerzése is, így a pszichiátriai betegek és gyógyítóik várhatóan októbertől élvezhetik teljes körűen az új létesítmény előnyeit. Az újabb pályázati 10 millió forint már elegendő arra is, hogy megtörténjen az épületrész tetőfelújítása és az első emeletig megújult D épület külső homlokzata és a főbejárat a már átadott épületrészhez hasonló, egységes képet mutasson.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás