Kultúrszomjasok találkozója

2014.03.16 13:00    |    G.E.  

Balaton Józsefné, a Könyv- és Zenebolt vezetője és Szűcs Brigitta önkormányzati sajtóreferens gondolta ki és valósította meg a Kalocsán és környékén élő képző-, alkotóművészek – ahogy a meghívón megfogalmazták: kultúrszomjasok – MűTerem című találkozóját, amelyet rendszeressé szeretnének tenni az érdeklődők részére.

Első ízben február 11-én találkoztak a Tom Negro-ban, és a szervezők őszinte örömmel rendezték át újra meg újra a termet, hogy elférjen a mintegy harminc, már a belépést követően a viszontlátás örömébe és beszélgetésbe fejest ugró vendég.

Előbb Balatonné Manyika üdvözölte az érkezőket, és mondta el, hogy milyen izgatottan várták ötletük megvalósulását, majd Szűcs Brigitta vette át a szót.

– Amikor az első kalocsai antológiás kötet megjelent, a könyvtári bemutatót követően sokan ott maradtunk beszélgetni, tovább fűzni azokat a gondolatokat, amelyek a könyvben megfogalmazódtak, és kerestük a minket összekötő közös pontokat. Nagyon jó volt így együtt lenni, már ekkor is arra gondoltam, hogy ezt rendszeressé kellene tenni. Köszönöm, hogy ilyen sokan eljöttetek, és azt is szeretném megköszönni, hogy befogadtatok engem itt Kalocsán – foglalta össze az előzményeket Szűcs Brigitta. – Úgy tervezzük, hogy minden összejövetel alkalmából két alkotó fog beszélni önmagáról, munkájáról, majd egy mai, országosan is ismert irodalmár művéből is merítünk, őt is bemutatva egyben. Utána pedig jöjjön a kötetlen beszélgetés, amit mindannyian várunk.

Ezen az estén Dávid Attila és Farkas Tibor „előélete” elevenedett meg Szűcs Brigitta segítségével, majd a két, az irodalom, illetve a szobrászat terén alkotó beszélt önmagáról. Attila – Mihó Izabella közreműködésével – írásaiból tartott bemutatót, Tibor pedig igazán kézzelfogható módon mutatkozott be, hiszen két szobrát is elhozta, és körbeadta a vendégeknek. A paprikakutató előtt álló figura és az „uszódi gubbantóst” táncoló pár kicsinyített mása nagy tetszést aratott.

Dávid Attila, ahogy önmagát jellemzi, egy folyamatos újrakezdő. Bár közgazdász a végzettsége, szakmájában sosem dolgozott. Általános iskolás kora óta vonzza az irodalom, sokat és sokféle műfajban írt már eddig is, újságokban, folyóiratokban és a két kalocsai antológiában találkozhatunk a műveivel.

Farkas Tibor is gyermekkorában jegyezte el magát az őt érdeklő szobrászattal, konkrétan a fafaragással. Szebényi Béla műhelyében, majd Budapesten, az Óbudai Kőszobrász Vállalatnál sajátította el a mesterséget. Kalocsán, Szekszárdon, Fajszon is láthatóak köztéri, vagy épületekben elhelyezett alkotásai. Két önálló kiállítása volt már városunkban, de csoportos tárlatokon Budapesten, Szekszárdon, Pécsen is bemutatkozott már.

Balatonné Manyika javaslatára ezen az estén Bächer Iván „Hogyan kell a nőkkel bánni” című kötetéből idézett Szűcs Brigitta. A tavaly decemberben elhunyt népszerű író, újságíró, publicista műveit a Hatlábú című könyve alapján szerette meg – mondta Balatonné –, azóta olvassa a műveit nagy örömmel.

A találkozó pont úgy folytatódott, ahogyan azt a szervezők elképzelték: beszélgetéssel, majd a távozáskor mindenki megerősítette, várják a folytatást.

(Fotó: Benke Ferenc)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás