Sikeres tápgyűjtés mellé külföldi kapcsolatok

Németek is viszik a kutyákat a menhelyről

2013.12.08 21:04    |    géjé  

Jó hétmázsányi táppal mi, a helyi befogadók lehetőségein túl pedig külföldi állatvédők nyújtottak segítő kezet a kalocsai menhely lakóinak. Nem is tudni, mihez kezdtek volna a lelkes aktivisták, ha nem indul meg a nemzetközi ajándékozás, és német kollégáik nem találnak helyet több tucatnyi kutyának – az adományként másfél hete összegyűlt eledel viszont így is csak szűk egy hónapra elegendő.

malna_menhely_240
Málna – az egyik legbarátságosabb pártfogolt

 

– Vannak német kapcsolattartóink, akiknek a hozzánk bekerült kutyusokról képeket töltünk fel, teszünk mellé angol, vagy német szöveget, és ők megosztják a maguk oldalán – vázolta a külföldi befogadás menetét Békési Mariann. Az Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány elnöke megjegyezte: a német állatvédők a fotók és a leírások alapján máris jelezni tudják, hogy várhatóan melyik kutya fog gazdára találni. Ezek után két hétig „foglalás alatt” tartják az állatot – a leendő gazdának ennyi ideje van, hogy eldöntse: tényleg kell-e neki. – Ha igen, akkor általában ivartalanítva kérik. Ilyenkor kezdődhet az orvosi procedúra: az eljáráson kívül oltások, majd útlevélkészítés. Erre előre átutalják nekünk a pénzt – árulta el a kalocsai menhelyet üzemeltető szervezet vezetője, hozzátéve, hogy átlagosan kéthavonta össze is jön annyi kutya, amennyiért eljönnek a németek.

Az innen vitt, kezelésen és papírozáson átesett kutyák Németországban eleve gazdához, illetve olykor ideiglenes befogadókhoz kerülnek. Utóbbi intézménye itthon sem ismeretlen – ezek a személyek, családok olyan lelkes állatvédők, akik vállalják a befogadott kedvenccel járó költségeket és az eltartásukat; addig is, amíg a tényleges gazdák be nem jelentkeznek értük. Türelmük több mint dicséretes, hiszen van, hogy hónapok is eltelnek, mire valaki elviszi tőlük az állatokat. Amellett pedig, hogy gondozzák a Kalocsáról vitt kutyákat, gyakran a közvetítői feladatokat is magukra vállalják; mi több, arra is ügyelnek, hogy a helyi intézménynek visszaigazolják: tényleg szerető otthonra leltek az egykori lakóik.

– Hétről-hétre küldenek nekünk gazdás fotókat, így biztosak lehetünk benne, hogy jó helyre kerülnek a kutyusok. Ez azért is fontos, mert voltak ilyen feltevések, hogy esetleg laboratóriumba viszik őket. Ettől persze nem kell tartani; minden egyes kutyáról kapunk képeket – nyugtatta meg a gyanakvókat Békési Mariann, külön hangsúlyozva, hogy németországi partnerkapcsolatuk máris nagyon gyümölcsöző: nem kevés terhet vettek le a vállukról az ottani aktivisták. – Nemrég 24-25 kutyát, előtte 14-et vittek el; így 40 körüli az a létszám, amelynek segítettek gazdára találni. Nélkülük nagyon-nagyon nehéz helyzetben lennénk – ismerte el a kuratóriumi elnök. Szavainak súlyát jól jelzi az is, hogy a legutóbbi, kalocsai tápgyűjtés alkalmával ugyan tényleg sok adományt kaptak, ám még ennyi sem lesz elég egy hónapnál tovább.

– Pénteken 219 kg gyűlt össze, szombaton pedig 506; ez 725 kg – összegezte a másfél hete, az egyik kalocsai szupermarketben tartott gyűjtés eredményét Békési Mariann. – Nagyon nagy szükségünk volt rá, ugyanis, mint mostanában mindig: teltházzal működünk, így egy hónap alatt 700-900 kg kutyaeledel is elfogy. Ezúton is nagyon köszönjük mindenkinek, aki segített – mondta hálásan, megjegyezve, hogy ezúttal ők sem üres kézzel várták az adományozókat: hálából kártyanaptárt osztogattak.

A 725 kg kutyaeledel tényleg soknak tűnik, de ha azt vesszük, hogy egy állatra 30 dkg-ot kell számolni naponta (még ha olykor-olykor főzni is szoktak rájuk a hidegebb időszakban), akkor valóban hamar elfogy – ezért karácsonyig még biztosan lesz gyűjtés; előreláthatólag december közepén, a kalocsai Spar áruházak valamelyikében. Az akkori mennyiséggel együtt már igyekeznek kihúzni tavaszig, de ez bizonyos eszközök hiányában még kellő tápmennyiséggel sem lesz egyszerű. Az alapítvány ugyanis rendre szűkölködik a kutyaházak, etető- és itatóedények, vagy éppen a szalma, szőnyeg (tehát esetükben: fekvőalkalmatosság) tekintetében. Ha mindebből még akadna otthon néhány felajánlható darab, jusson eszükbe a kalocsai kutyamenhely: www.kalo-vau.hu.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás