Macedóniában varázsoltak a „bokrétások”

Imádja a nemzetközi közönség a kalocsait!

2013.09.02 22:39    |    géjé  

A nyári népzenei fesztiválszezon egyik leglátványosabb rendezvényén járt a kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület: Macedóniában, több tucatnyi nemzet között képviselték hazánkat egy balkáni fesztiválon. A népzenei mustra nem minősítésekre, vagy versenyre specializálódott, „csupán” egymás táncainak, viseletének megismerésére, így lényegében a mi Duna-menti Folklórfesztiválunkkal rokon.

Farkas Éva egyesületvezető szerint remekül helytálltak a gyerekek, és újra bebizonyosodott, hogy a kalocsai viselet továbbra is vonzza a nemzetközi közönség szemét – sokan akartak együtt vonulni, közös fényképet készíteni a „bokrétásokkal”.

32 csoportot hívtak meg erre a 3-4 napos fesztiválra, tényleg mindenhonnan: Törökországból, Bulgáriából, Litvániából és a régi Jugoszlávia területéről, vagy éppen Németországból, Lengyelországból, nagyon-nagyon sok vendégcsoport jött – utalt a fesztivál igazi nemzetköziségére Farkas Éva. – Igazából elég vegyes korosztályú fesztivál volt, idősebbekkel és gyerekcsoportokkal is találkoztunk, talán a legfiatalabbak pont a mi bokrétásaink voltak, és azon belül is az 5 éves Balázs, aki a fesztivál arca lett. Mindenki őt csodálta, imádták a pirinyó kis emberkét: elvarázsolta a közönséget a színpadon – méltatta fiatal tanítványát a néptáncpedagógus, hozzátéve, hogy összegészében is nagyon nagy sikerük volt. A kalocsai gyermekek ismét kiemelkedtek a tömegből; nagyon szerette őket a közönség, amelyet a „bokrétások” menettánccal és két fellépéssel ajándékoztak meg – egy alkalommal kalocsai, aztán rábaközi produkcióval.

– A közönség vastapssal jutalmazta a gyerekeket, és rengetegen fotóztak minket: a tömeg szinte vonult utánunk, és mindenki velünk akart fényképezkedni – mesélte büszkén a menettánc hangulatáról az egyesületvezető, aki saját produkciójukon túl elismerően szólt a macedóniai kollégái szervezőmunkájáról is. – Nagyon jó hangulatú, nagyon jól szervezett fesztiválon jártunk, és ezt azért mondom, mert általában mindenhol rohanni és sietni kell, itt viszont nagyon kellemesen megoldották, az időpontokat végig betartva szervezték a programunkat, így nem is volt megterhelő a gyerekeknek – árulta el Farkas Éva. A fesztivál valóban nem a díjesőről szólt – bár a fentiek alapján jócskán teremhetett volna babér a kalocsai fiataloknak –, ám egy remek hangulatú macedóniai hét után így is büszkén vették magukhoz a rendezvény diplomáját: egy plakettet, amelyen Macedónia egyik nevezetessége, a páva szerepel, valamint egy elismerő oklevelet. Ugyan kinek is hiányozna ilyenkor a zsűrizés?


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás