50 millióból leszünk környezettudatosak

Felépülhet a kalocsai Ökopont

2014.05.22 22:42    |    -r-s  

Az egykori kalocsai speciális iskolában és a mellette lévő, leromlott állapotú karate-teremben valósul meg a Kalocsai Ökopont. A beruházás 150 millió forintos költségét pályázati forrásból hívja le a városfejlesztés, hogy aztán környezettudatos életvitelre nevelő létesítményt hozzon létre belőle – megmentve ezzel az üresen álló épületeket.

– A program céljai öt nagy területben foglalhatók össze: az energiatakarékosság, a vizek védelme, a tudatos vásárlás, a hulladékgazdálkodás és a levegőszennyezés – vázolta a polgármesterrel közös sajtótájékoztatóján a várhatóan kialakítandó tárlatok tematikáját Marton Balázs. A Városfejlesztési Kft. vezetője két alapvető elemre bontva ismertette a tendert: a 150 milliós keret 40 százalékát emésztik fel az épület-felújítások; a többit a kiállító termek és a fogadótér kialakítására szánják. – Ez az épület a Pataji út és a Kossuth Lajos utca sarkán lévő, volt kisegítő iskola épülete, ami 2011-ben ürült ki. Ekkor kezdtük el tervezni a pályázatot – mondta.

okopont_epulet_400A városfejlesztés több szempontból is fontosnak tartja a programot: egyrészt nagyon jól jött, hogy fel tudnak újítani egy leromlott állapotban lévő középületet, másrészt üdvözlik, hogy tényleg hasznos, új funkciót adhatnak neki. Az épületegyüttes egy régi, műemléki védelem alatt álló részből, illetve egy ’60-as, ’70-es években, betonelemekből felhúzott, lapos tetős „képződményből” áll, ami egykor karate edzőteremként funkcionált. Ezt részben elbontják és üveg-, illetve fémszerkezettel egészítik ki, egyfajta látogatóközponttá alakítva.

– Itt lesz a központ bejárata és egy recepciós pult, valamint egy közel 150 négyzetméteres kiállítótér. Itt léphetnek be az érdeklődők, és részben itt tudják majd megtekinteni az állandó tárlatot is. Elsősorban környezettudatos életmódot szemléltető eszközöket állítunk majd ki – hangzott el a sajtótájékoztatón. Marton Balázs érvelése szerint látványos és hasznos találkozása lesz ez látogatóknak és új technológiáknak, amelyek az energiatakarékosság legkorszerűbb megoldásait demonstrálják.

A projektet az idei év végéig kell befejezni, de az épület felújítását és átadását ennél jóval előbbre, őszre tervezik. Többet egyébként a nyári hónapoktól, de még intenzívebben szeptembertől lehet majd megtudni az új létesítményről. A 2014/15-ös tanév kezdetén a kalocsai iskolákban is igyekeznek majd népszerűsíteni az Ökopontot, mondván „nem lehet elég korán kezdeni a környezettudatos gondolkodás kialakítását”.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás