Három életfogytiglan, az egyik tényleges

Ítéletet hirdettek a kalocsai házaspár gyilkosainak ügyében

2014.04.13 23:43    |    jn  

Február végén három életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki azokra a férfiakra, akik a vád szerint 2004-ben kivégezték a kalocsai T. Mihályt és feleségét. A nyereségvágyból elkövetett gyilkosságot a Fővárosi Törvényszék tárgyalja (már január óta), hiszen ugyanezek a személyek gyanúsíthatók további két, 2005-ös bűncselekménnyel.

suveges_tasnadi_peter_300Az érdi pénzszállító és egy budaörsi Tesco elleni rablással is őket gyanúsítják, amely során rendőrökre lövöldöztek és kézigránátot is robbantottak. Alig látszik a bűnlajstrom vége. A kalocsai gyilkosság elsőrendű vádlottja – akit a bűnbanda vezetőjeként emlegetnek – nemrég egy országos kereskedelmi tévé műsorában is feltűnt: Süveges Péter akkor arról számolt be, hogy milyen nehéz körülmények között tartották házi őrizetben. Kiderült ugyanis, hogy télen egy kemping „vendégszeretetét” élvezte, ám a sátorban majdnem kihűlt. Volt felesége ugyan nem fogadta vissza, de a lábadozása után mégis sikerült befogadóra találnia – igaz, dolgozni továbbra sem hagyják. A három, életfogytig tartó szabadságvesztés egyikét neki szánta az ügyész, a másik kettőt D. Lajos negyedrendű és I. Tibor hetedrendű vádlottaknak. A múlt heti, első fokon hozott fővárosi ítélet ezt tükrözi, de hét vádlott volt; mi lesz a többiekkel?

Az ügyész még a tárgyalás kezdetekor indítványozta, hogy K. Gábor másodrendű és G. Benjamin harmadrendű vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélje a bíróság, „a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége legkorábbi időpontjának a meghatározásával”. T. Zoltán ötöd-rendű vádlottra határozott tartamú, míg K. Krisztián hatodrendű vádlottra a büntetési tételkeret minimumához közeli szabadságvesztést kért. Esetükben még nem hirdettek ítéletet. Az ügy viszont nem csak a vádlottak számát tekintve szövevényes: szokatlan módon többen is kötöttek vádalkut, az enyhébb ítélet reményében.

– Az ügyészi álláspont szerint S. Péter, D. Lajos és I. Tibor vádlottak tanúvallomásával szemben K. Gábor vallomása támasztja alá a bűnösségüket – nyilatkozta még a tárgyalás első napjaiban a KORO-NAfm100-nak Póta Péter. A Fővárosi Törvényszék szóvivője az eljárás kezdetén ismertette, hogy K. Gábor vádalkut kezdeményezett, majd együttműködött a hatóságokkal. A megállapodás értelmében megmutatta a rendőröknek azt a helyet, ahol a lelőtt áldozatok testét a többi elkövetővel együtt elföldelte. Előadta a bűncselekmény elkövetésének részleteit is, magyarán a kalocsai házaspár elrablását, lelövését és elhantolását, majd annak az autónak a szétbontását illetve felgyújtását, amellyel a holttesteket szállították. K. Gábor még arról is rendelkezett információkkal, hogy a jármű egyes darabjait – amelyeket további értékesítés szándékával tarthattak meg – hol rejtették el. A másodrendű vádlott beszámolója még arra is kitért, hogy nyilvános helyen, egy helyi sörözőnél találkozott a bűntársaival, akik erre a helyszínre már a kérdéses autóval érkeztek – a csomagtartóban az agyonlőtt kalocsai pénzváltóval és feleségével.

– Az ügyészi vádbeszéd szerint egy másik vádlott is vádalkut kezdeményezett, és e vallomás K. Gábor vallomását támasztotta alá, ugyanis azon a helyen találták meg az elhantolt házaspárt, ahol K. Gábor is megjelölte – bogozgatta tovább a bonyolódó tárgyalás szálait a Fővárosi Törvényszék szóvivője. – A boncolás során T. Mihály holttestében megtalálták a lőszert, ami a halálát okozta – árulta el Póta Péter.

Az ügy január 13-a óta tartó tárgyalása tehát előrehaladott szakaszban tart – az első fokú ítélet három, életfogytig tartó szabadságvesztést eredményezett. Az egyik tényleges. Az ítélet nem jogerős.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás