Egyre népszerűbb ajándék a népművészetünk

Kalocsai porcelánnal reprezentál az ország

2014.03.16 12:33    |    -or-os  

Ha nem csökken a piaci forgalom, azt már jónak kell értékelni, így végképp nem lehet oka panaszra a Kalocsai Porcelán Manufaktúrának, amely nagyvállalatoknak és állami intézményeknek is készít szuveníreket. A kalocsai ajándéktárgyak forgalma belföldön kimagasló, de inkább külföldiek viszik haza. Egyre több a gyűjtő is.

– A tavalyi évünket pozitívan értékelem, ugyanis azt látom, hogy valamelyest stabilizálódott a piaci helyzet, sőt, kis javulás is tapasztalható. Az utóbbi évek tekintetében pedig azt lehet mondani, ha a helyzet nem romlik, az már jó. És talán sikerült néhány olyan dolgot is elkezdenünk, ami majd idén, vagy a következő évben meghozza gyümölcsét – mondta elégedetten Szentesi Zoltán. A Kalocsai Porcelán Manufaktúra vezetője arra is utalt, hogy a kalocsai motívumok felkapottságát kihasználva újfajta, fiatalosabb mintázat kidolgozásával is kísérleteznek, amely a klasszikus és ismert színvilág újragondolásának eredménye. Ez a festés egyelőre csak bemutató vitrinekben látható, a cég kalocsai telephelyén, de szinte bizonyos, hogy az így készült medálok, gyűrűk(!), karkötők, ékszerek, valamint asztali készletek és egyéb tárgyak legalább akkora népszerűségnek örvendenek majd, mint a divatba került ruházatok. Ezt mutatja a munkáikat övező mind nagyobb érdeklődés.

– A kalocsai minta egyre népszerűbbé válásával a mi termékeink is keresettebbek, elsősorban a magyar vásárlók részéről. Nagy cégek és intézmények jöttek azzal, hogy külföldi megjelenésükhöz kalocsai termékeket vásárolnának, kifejezetten reprezentációs célra. Így képviseltük például a Magyar Külügyminisztériumot, vagy a Magyar Turizmus Zrt-t, és ezért vásárolt tőlünk a Magyar Villamos Művek és a Paksi Atomerőmű Zrt. is – sorolta nagy megrendelőiket a porcelánfestő igazgatója. Szentesi Zoltán a tapasztalatai alapján örömmel nyugtázta, hogy a kalocsai minta szépen lassan, de fejlődik és egyre inkább részévé válik a magyar reprezentációs kultúrának.

kalocsai_porcelan_300A bemutatóra szánt megrendeléseken túl persze fontos a magyarországi kereskedelem is. Mint kiderült: a termékeik nagy részét belföldön értékesítik, de végül külföldiek vásárolják meg, akik nagyrészt szuvenírként és ajándéktárgyként viszik haza, magyarországi látogatásuk alkalmával. Nagy keletje van a kalocsainak olyan népszerű turistaközpontokban, mint az elegáns, fővárosi Váci utca, vagy épp’ Szentendre – ám jó referencia lehet az üzemnek az a bécsi magyar étterem is, amely „Ilona Stüberl kleines ungarisches Restaurant” (Ilona kicsi magyar étterme) néven működik, és kalocsai porcelánnal terít. Lassan akár közvetlen nemzetközi kapcsolatrendszert is építhetnének.

– A külföldi piacok megdolgozása lassabban megy, de természetesen dolgozunk rajta. Vannak is kapcsolataink, de a kalocsai minta a külföldieknek elsősorban itt, Magyarországon, ebben a miliőben mond valamit – fejtegette a hazai értékesítés fontosságát Szentesi Zoltán, kiemelve, hogy egyre hangsúlyosabbá válhatnak a gyűjtők is. Rájuk kifejezetten érdemes lehet alapozni.

– Nagyon sok régi, kedves vásárlónk van, akik bővítgetik a gyűjteményüket és vissza-visszatérnek hozzánk. Ők, ha Magyarországon járnak, mert épp hévízi vagy gyulai gyógykezelésre érkeztek, útba ejtenek minket és megállnak itt, Kalocsán is – mesélte a Kalocsai Porcelán Manufaktúra vezetője.

(Fotó - porcelanfesto.hu)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás