Szögletes tányéron is jól mutat a kalocsai

Modern terméksálát épít a Porcelán Manufaktúra

2013.09.04 23:28    |    géjé  

Ügyes újításokkal szeretné meglovagolni az általuk is gondozott kalocsai mintázat világsikerét és divatját a Kalocsai Porcelán Manufaktúra. A cég vezetői néhány éve már-már attól tartottak, hogy egy egész generáció érdeklődését veszíthetik el, hiszen a köztudatban sokkal inkább élt népi, történelmi hagyományként a kalocsai, mint ma is vállalható külsőségként, ezzel pedig nyilván felejthetővé vált volna a most felnövő tizenévesek számára, és nem tetszetős tárggyá, vagy művelnivalóvá.

Utóbbi szó nem véletlen: a cégvezető nem csak a termékeik iránti megnövekedett keresletből, hanem a művészetük iránti felfokozott érdeklődésből is arra következtet, komoly jövője van a helyi folklórnak. Ehhez pedig újszerű, modern alkotásokkal kívánnak hozzájárulni.

– Folyamatosan újítunk: új termékköröket, mintákat alkotunk. Néhány évvel ezelőtt elkezdtünk például cserépkályhacsempe gyártásával is foglalkozni, amivel nagyon szép dolgokat sikerült készíteni; támaszkodva arra a technikai háttérre, amelyet a porcelángyártás során megalkottunk – vázolta új tevékenységi körük létrehozásának körülményeit Szentesi Zoltán. A manufaktúra igazgatója beszámolt arról is, hogy elkezdtek tervezni egy korszerűbb termékskálát, más festési stílussal, modernebb formájú tárgyakkal. – Ebben nem hagyományos, kerek tányérok készülnek majd, hanem divatosabbak, amelyek a modern háztartásokba is jobban illenek: szögletes, kicsit szabálytalan formájú tányérok, bögrék, tehát tényleg egy fiatalosabb kollekció, amit szeretnénk az idei év végére kifejleszteni – árulta el a cégvezető, aki mellett a képen már látható néhány újszerű darab.

A népi minta felkapottságát persze a Kalocsai Porcelán Manufaktúra is érzi; azt tapasztalták, hogy az elmúlt két évben egyre népszerűbb lett. Nagy megkönnyebbülés ez a folklórunk művészei számára, mert alig pár évvel ezelőtt még azt hitték, hogy leáldozik a munkájuknak, vagy legalábbis lecsökken a kereskedelmi mozgásterük, azon egyszerű oknál fogva, hogy a fiatalabb generáció vásárlóerővé növekedésével és az idősebbek eltűnésével elveszti népszerűségét a kalocsai. Az elmúlt 2-3 évben végzett ügyes marketing-munkának köszönhetően mégsem így lett: a Nicole Scherzinger énekesnőnek eljuttatott boleró, valamint Lewis Hamilton Forma-1-es pilóta kalocsai mintás overallja, majd Hrivnák Tünde ezekből kinőtt By Me Spicy ruhakollekciója hamar világraszóló hírnevet szerzett a mintának – utána a Harry Potter-filmek sztárján, Emma Watsonon, majd Nicole Kidmanen is feltűnt egy-egy darab; ez pedig már végképp’ magasra emelte a nimbuszát.

– Ez egy nagyon örömteli dolog – folytatta lelkesen Szentesi Zoltán –, mert korábban a kollégákkal már attól tartottunk, hogy a kalocsai mintás tárgyakat népművészeti, történelmi relikviáknak könyvelik el, amivel tényleg veszthettünk volna egy megszólítható generációt. Ez látványosan megváltozott: a fiatalok körében is népszerű lett a viselése, különböző megjelenési formában: farmeron, blúzon, ékszereken, telefonokon és más tárgyakon is megjelent – sorolta, hozzátéve, hogy ez több szempontból juttatta őket korábban nem várt előnyökhöz. – Azért örülünk, mert mi ennek a mintának az ápolásával foglalkozunk, sőt, továbbra is ez a célunk, és persze azért is, mert egyre többen vásárolják a termékeinket, mi több, jönnek érdeklődők, akik kipróbálnák, művelnék magát a festést is.

 (fotó - koronaradio.hu)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás