Családi programok, rendezvények a közösség érdekében

2013.07.28 00:47   

A Logikusak(k) Oktatási, Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület fontos feladatának tartja a családok gyermekvállalási kedvének ösztönzését, és az ezzel kapcsolatban felmerülő problémák megoldását. Ennek érdekében a TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0023 azonosító számú, „Közösségi összefogás Kalocsán – hogy a család érték maradjon!” elnevezésű pályázat keretében egy éven keresztül számos ingyenes programot szervezett a szülőknek és a családoknak.

 

A pályázatunk címében szerepel az a szinte mindenki számára nagyon fontos gondolat, hogy „ ...a család érték maradjon„. Ami értékes számunkra, arra vigyázunk, óvjuk, védjük, törődünk vele. A család legértékesebb kincse a gyermek. Szeretnénk gyermekeinket a lehető legjobban gondozni, nevelni; és legfőképpen szeretnénk őket boldog embernek látni. Ehhez adtak támpontokat a Szülő Klub keretében elhangzott előadások, amiknek havonta egyszer adott otthont a Közösségi ház. A 9 alkalomból álló előadássorozat 9 fontos témával, 9 jó szakember részvételével zajlott, akik a hagyományos családi értékek közvetítését tűzték ki célul. Az előadásokon elhangzottakról egy családi kiadvány is készült, mely hasznos útmutatókat tartalmaz a szülőknek a gyermekneveléssel kapcsolatban.

Ugyancsak egy kiadvány keretében összeállításra került a családtámogatási ellátásokkal, családi kedvezményekkel kapcsolatos tájékoztató, mely elsősorban a szülőknek és a várandós kismamáknak nyújtott információt az őket megillető támogatásokról, kedvezményekről. Ez a kiadvány az aktuális jogszabályok alapján készült, így a gyermeket nevelő szülőknek széleskörű információt nyújt a nekik járó kedvezményekről. A témában 15 előadás hangzott el a helyi óvodákban, bölcsődében, várandós tanácsadáson.

Különféle tréningek is megszervezésre kerültek. Az „Alkalmas vagyok a munkára” című tréningen a GYES-ről, GYED-ről visszatérő édesanyák nyerhettek megerősítést a tekintetben, hogy értékeiket nem veszítették el, csupán a gyermeknevelés idejére háttérbe szorították azokat. A „Női karrier tréning” célja volt a női karrierépítéssel kapcsolatos kulcskérdések feltárása és tudatosítása, az önbizalom növelése, az életpálya felépítéséhez és alakításához szükséges készségek, praktikák megtanulása, fejlesztése.

A szülői eredményesség fejlesztésére indított kurzusokon a szülők a konfliktuskezeléshez és a helyes kommunikáció kialakításához kaptak támpontokat a kisgyermekek és a kamaszok neveléséhez.

36 héten keresztül heti egy alkalommal ingyenes Kerekítő foglalkozásokon vehettek részt a szülők kisgyermekeikkel, ahol közösen mondókákat és ringatókat sajátíthattak el, és különböző játékok keretében fejleszthették képességeiket, ezáltal is erősítve a köztük fennálló kapcsolatot.

Szintén 36 héten keresztül pszichológus tartott hetente fogadó órát a Mikkamakka játéktárban a családi élettel, gyerekneveléssel összefüggő kérdésekben segítve a szülőket.

Tavasszal középiskolá-soknak szóló szemléletformáló beszélgetések kerültek megrendezésre, valamint korosztály szerint különböző izgalmas főzőtanfolyamokon vehettek részt az érdeklődők.

A projekt ideje alatt számos kisebb és nagyobb rendezvény (pl. Karácsonyvárás, Társasjáték bajnokság, Tavaszköszöntő) várta a város lakosságát, amit több érdekes előadás színesített. Céljuk a szabadidő hasznos eltöltésére való nevelés, a családok közötti összefogás erősítése volt.

Egy online fórummal rendelkező szívességcsere központon keresztül három alkalommal is megszervezésre került a használt baba- és gyermekruha börze. Lehetőség volt minden, a terhességgel, kismamasággal, kisgyermekkorral, gyermekkorral kapcsolatos holmi (játék, ruha, cipő, babakocsi, etetőszék, stb.) adás-vételére, cseréjére.

A házasság, a család és a gyermek a világ egyik legfontosabb öröm- és energiaforrása; az emberi növekedés, kibontakozás, kiteljesedés felé vezető út. A pályázat programjai mind egytől-egyig a családoknak, házaspároknak, gyerekeknek adtak olyan élményeket, tudást, segítséget, ami hozzájárult ahhoz, hogy a részt vevők ismeretekben, közös élményekben gazdagodjanak. A megvalósítás 12 hónapja alatt a résztvevők száma jóval több volt, mint az eredetileg tervezett. A programok rendkívül sikeresek, népszerűek voltak. A tréningen, előadáson ajándékba kapott könyvek azóta kézről-kézre járnak barátok, ismerősök között. Érdeklődnek, mikor lesz újabb tréning, főzőtanfolyam, jön-e ősztől a pszichológus, lesz-e Kerekítő. A nagy rendezvényeken a családok együtt vehettek részt, és a közös játékok, közös szórakozás erősítette a családi összetartozás érzését. Ez a pályázat maximálisan betöltötte célját, hiánypótló és hasznos volt városunkban, igazi értékeket közvetített, és valódi közösségi összefogás történt annak érdekében, hogy a CSALÁD ÉRTÉK MARADJON.

Kapcsolat: dr. Törökné Móczár Györgyi; telefon: 06-78/461-582;

e-mail:torokmoczar@gmail.com


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás