Emlékszünk a Rákosi-korszakra?

„Közös bölcsességgel megpróbáljuk összerakni”

2013.10.02 22:40    |    jg  

Ismét komoly helytörténeti jelentőségű kutatás kerülhet ki a korábban a kalocsai zsidóság sorsát feldolgozó kötet (Zsidók Kalocsán és környékén) szerzőjétől. Dr. Magóné Tóth Gyöngyi – akinek fenti munkája ihlette a díjnyertes dokumentumfilmes, Kálmán Gábor „Egyszer volt…” című alkotását – ezúttal a II. világháború utáni évek Kalocsáját mutatná be, de nem minden segítség nélkül: elsősorban a mi nyitott szemünkre számít! Ami az új kutatásai területeként megjelölt éveket illeti: az átmeneti időszakot, majd az ezt követő, sötét Rákosi-korszakot takarja. A történelemkönyvből sok minden derenghet – de nem közvetlenül a városból. Pont ezért hasonló érzés lehet majd az erről születő könyvre (és esetleg egy újabb dokufilmre?) tekinteni, mint a korábbi Magóné-munkára: nagy fehér foltra tenyerel – gondolnánk, aztán felsejlik a soha el nem mesélt lényeg…

magone_2601945-’48-ig; ezt úgy hívjuk, hogy átmeneti korszak, vagy a népi demokrácia ideje, amikor úgy tűnt, hogy ez az ország demokratikus úton fog fejlődni. Ez az egyik része, a másik pedig a ’48-tól ’53-ig tartó időszak, amit úgy ismerünk, mint a legsötétebb Rákosi-korszakot: amikor a demokratikus pártokat felszámolják és tulajdonképpen a Magyar Dolgozók Pártja válik egyedülivé – foglalta össze új kutatási területének megcélzott időszakát a Korona Fm100-nak adott interjújában a tanárnő. Dr. Magóné úgy véli, hogy ez ismét részletes bemutatásra hivatott történet, amely ráadásul sokkal szerteágazóbb, mint gondolnánk. – Nem csak politikatörténetet kutatok – szögezte le. – Foglalkozom a helyi üzemekkel: a paprikaüzemmel, az ekkor létrejövő kenyérgyárral, az 1950-ben alakuló Állami Gazdasággal, vagy az ISZKRA TSZ-szel. Ezek mellett persze az intézményekkel, amelyeknek mérföldkő ez az időszak, hiszen például ekkor vezetik be a nyolcosztályos általános iskolát, jön az iskolák államosítása, aztán folytathatnám a sportélettel, vagy a laktanyák történetével – sorolta perspektíváinak sokaságát a tanárnő.

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi azon igyekszik, hogy a maga kutatásának kiszemelt időszakot „megpróbálja a lehető legszélesebb körben bemutatni”, mint külön, mára talán idegennek, de mindenképpen ridegnek tűnő világot – ráadásul nem felülről szemlélve, ugyanis köztünk keresi a hiteles tanúkat. A szerepünk abban áll, hogy emlékezzünk. És ha a fenti időszakról eszünkbe jutnak történetek, személyek, esetleg minderről még akad is a rég elfeledett asztalfiókokban bárminemű fotódokumentáció, akkor kéri, értesítsük!

– Közös bölcsességgel megpróbáljuk a dolgokat összerakni. Ehhez kérem a segítséget: ha valakinek vannak még fotói, adatai, vagy egyszerűen csak szeretne mesélni erről a korszakról, keressen meg, örömmel elmegyek. A vezetékes számom megtalálható a telefonkönyvben – kérte dr. Magóné Tóth Gyöngyi.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás