Látni és látszani Kalocsán (is)

Razzia és lámpaosztás várható

2013.11.24 12:28    |    -szia-  

A tavalyi év gyakorlatához hasonlóan, a Kalocsai Rendőrkapitányság idén is csatlakozott a „Látni és látszani” nevet viselő országos baleset-megelőzési kampányhoz.

latni_es_latszani_260
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tóth Zoltán, a Kalocsai Rendőrkapitányság közlekedés-rendészeti osztályvezetője november 13-án, szerdán, sajtótájékoztatón számolt be a média képviselőinek az országos program célkitűzéseiről.

A kampány nem csak az autósok, hanem a kerékpárosok és a gyalogosok figyelmét is felhívja a megváltozott út- és látási viszonyokra. Ősszel ugyanis számítanunk kell nedves, a csapadéktól illetve a lehullott falevelektől csúszós, sőt, a nagy hidegben jeges úttestre, amely igen balesetveszélyes. Nem is beszélve arról, hogy ilyenkor hamarabb sötétedik, és akár az életünket is megmentheti, ha (a szabályokban foglaltak szerint) láthatóvá tesszük magunkat és járművünket.

 

toth_zoltan_212A „Látni és látszani” kampány december végéig tart, így a napokban fokozott rendőri jelenlétre számíthatunk az utakon a reggeli, illetve a kora esti órákban. Ezen napszakok ugyanis a legkritikusabbak. Ilyenkor közlekednek a legtöbben kerékpárral munkába jövet és munkába menet – sokuk sajnos fényvisszaverő mellény és világítás nélkül! Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy saját magunk védelmében fontos a járműveket felkészíteni az őszi és téli közlekedési viszonyokra. Kérte, hogy akinek lehetősége van, a nyári gumikat cserélje téli abroncsokra. A szélvédőmosót sűrítsük az évszaknak megfelelő folyadékkal és ellenőrizzük a szélvédőmosó lapátok épségét is.

 

A kampány alatti fokozatos ellenőrzések alkalmával természetesen a gépkocsik műszaki állapotát is figyelik a rend őrei. Ebből következik, hogy ha szükségesnek látják, szankciót rónak a szabálytalankodókra.

A program azonban nem feltétlenül a büntetésről és a várható razziákról szól. Az akcióhoz országos szinten és kalocsai tekintetben is több támogató csatlakozott. A Magyar Autóklub városi szervezete a kampány végéig díjmentesen vizsgálja át a járművek világítástechnikai berendezéseit. Az autó vezetője az ingyenes vizsgálat után igazoló lapot kap a szakértőktől. Ezt egy közúti kontroll során bemutathatja a rendőrnek, felgyorsítva így az ellenőrzést.

Az Autóklub mellett a „Látni és látszani” kampányban támogatóként vesz részt a kalocsai Vicai Optika is. Itt előjegyzés alapján, szintén költségmentesen végeznek látásvizsgálatot és adnak tanácsot, például a helyes szemüveghasználattal kapcsolatban.

De a rendőrök sem üres kézzel készülnek az ellenőrzésekre. Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is megjutalmazzák a közlekedőket láthatóságot javító eszközökkel, például fényvisszaverő karkötővel, táskával, mellénnyel vagy kerékpáros villogóval.

Tóth Zoltán osztályvezető örömmel emelte ki, hogy illetékességi területükön egyre kevesebb a közúti baleset. Ennek ellenére előfordult azonban, hogy egy kivilágítatlan kerékpár emberéletet követelt. Azt szeretnék, ha a jövőben ilyen esetre nem lenne példa, hiszen az emberi élet többet ér egy párszáz forintos villogónál, vagy egy másodperces mozdulatnál, amellyel magunkra kanyarítjuk a fényvisszaverő mellényt.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás