Sikeres repüléstörténeti kiállítás

A világbajnoki bronzérmes csapat élménybeszámolója

2013.05.27 10:18    |    -e-c  

Április 19-én, pénteken nyílt meg a Városi Galériában a három repülőtéri egyesület bemutatkozó kiállítása „Kalocsa repülőtér története” címmel. Ezt követően az egykor volt tiszti klubban tartotta meg nagysikerű élménybeszámolóját a dubai ejtőernyős világbajnokságon bronzérmes magyar válogatott csapat.

A kora délutáni megnyitón jelentős számú érdeklődő közönség tekintette meg a kalocsai média jóvoltából és segítségével készült; az extrém sportok két válfaját: a repülést és ejtőernyőzést, azok igazán jeles kalocsai történetét bemutató kiállítást.

repulos_kiallitas_400A nagyszámú, főként idősebb érdeklődő nem csekély figyelemmel és meglepetéssel követte a hajdani és mai amatőr fotók megidézte sportvilágot, csodálták meg Vincze Ferenc pilóta és Turbuk Noémi amatőr festők korabeli repülőgépeket ábrázoló képeit. A fiatalabbak a remek és kecses repülő- és helikopter modellek mellett álltak meg, míg a bátrabbak Szabó (Topi) Zoltán és Vári Gyula őrnagyokkal, többszörös világbajnokokkal váltottak szót, akiknek egykori pilóta felszerelésüket, öltözéküket is megtekinthették a látogatók.

A kiállítást Török Ferenc, városunk polgármestere nyitotta meg, aki szólt arról a sportéleti munkáról, amit a repülőtéren tevékenykedő három egyesület kifejt, segítve Kalocsa turisztikai fejlődését. Gondolatgazdag beszédében felidézte az idősebb generációt olykor idegesítő, egykori szovjet helikopterek többször napokig tartó sipító-susogó zaját. Beszédének záró részében kifejezését adta annak a véleménynek, hogy minden segítséget meg kell adni a repülőtér fejlesztéséhez, mely része a város jövőbeni idegenforgalmi fejlődésének és egyben gratulált a kiállítás rendezőinek az erőfeszítéseikhez.

A megnyitó beszédet követően Foktő polgármestere, dr. Jakab Ferenc emlékezett meg a közelmúlt nagyszabású repülőnapjairól, köszöntve a megjelent világbajnokokat. Ezt követően Fekete Ferenc, az Aeroport Foktő-Kalocsa Repülőegyesület elnöke idézte föl az ötéves munkát, a kiemelkedő repülőnapokat, ahol olyan kiválóságok mutatták be tudásukat, mint a világhíres Besenyei Péter, Vári Gyula, Szabó (Topi) Zoltán, Veres Zoltán és Nádas Tamás többszörös műrepülő bajnokok.

repulos_kiallitas_vaza_340A kellemes, tavaszi napfényes időben a jelenlévők átsétáltak az egykor volt tiszti klubba, ahol a zsúfolásig megtelt nagyteremben a Dubaiban bronzérmes magyar ejtőernyős válogatott élménybeszámolóját hallgathatták meg. A megjelent közönséget, a nagyszámú honvéd parancsnokot és az ünnepséget megtisztelő tábori lelkészt Szabadi Tibor, az Aeroport Kalocsa Repülő- és Szabadidősport Egyesület elnöke üdvözölte. A köszöntő szavak után Kollár Zoltán az ugrási sorrendben mutatta be a világbajnokságon harmadik helyezést elért csapatot, kinél-kinél megemlítve kiváló, többszörös világ- és a hazai bajnoki eredményeit. Ugrási sorrendben: Orsi László főtörzsőrmestert (5631 ugrás), Kollár Gábor századost (5490), Réczi Attila nyá. századost (6358), Varga Tamás zászlóst (7874), Asztalos István nyá. zászlóst, a csapat edzőjét (9314) mutatta be, akik hosszú ideje tagjai a nemzetközileg is élvonalban szereplő ejtőernyős magyar válogatottnak. A fényképekkel és videóval gazdagított élménybeszámolót Asztalos István, a csapat edzője tartotta meg, bemutatva a világ mai „hetedik csodáját”, Dubait; fantasztikus, XXI. századot meghaladó életkörülményeivel.

A csapatot köszöntötte Török Ferenc polgármester, aki a teljesítményt méltató szavaival együtt kalocsai ajándékokat nyújtott át a csapat tagjainak. A repülőtér három egyesülete nevében Fekete Ferenc és Szabadi Tibor pedig a csapatvezető Bárány Zoltán ezredesnek egyedi díszítésű kalocsai vázát ajándékozott. Ezt követően dr. Ruszin Romulusz ezredes, a MH. 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnoka méltatta az ejtőernyős csapat katonai és polgári tevékenységét, kifejtve, hogy büszkék lehetünk, mert a magyar zászló ott lebegett az első három közt, minden nemzeténél magasabban, Dubai egén. A katonai vezetés pedig büszke és elégedett a versenyzőivel, akik katonaként bevetésre készek itthon és bárhol a világon.

Jeles és meglepetésszerű eseménye volt a délutáni ünnepnek, hogy Kálinger Roland csapatlelkész helyett dr. Mészáros István, a Szent István templom plébánosa megáldotta a nemzetnek dicsőséget szerzett sportolókat.

A találkozó az Aeroport Kalocsa Repülő- és Szabadidősport Egyesület meghívásos vacsorájával zárult.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás