Mit ér egy főnyeremény?

2013.12.08 19:13    |    Gábor Erika  

A Kalocsai Színház második bemutatóján Spiró György: Prah című komédiáját láthattuk november 16-án este. Az Újpest Színház előadását Krizsik Alfonz rendezte, a két szereplő Dóka Andrea és Czvetkó Sándor.

prah_kalocsa_300A közönség lassan feltöltötte a széksorokat, és ismerkedett a darab helyszínével, hiszen függöny nem takarta a kopott, sokunk múltjából – jelenéből? – ismerős, szegényes konyhát. Ismerős volt még a szag is, mert a készülő krumplipaprikás fő kelléke, a vöröshagyma illata belengte az egész nézőteret. A színpadon egyetlen lámpa égett, a félhomályban megjelent a feleség, hogy a középpontban álló konyhaasztal mellett hámozni kezdje a krumplit. Elcsöndesültünk, ízleltük-szagoltuk a darab alaphangulatát, és mire kényelmetlenné vált volna a némaság, betoppant az izgatottan hazaérkező férj.

Mesteri kezdés, mert pillanatok alatt rá lehetett hangolódni a történetre. Belecsöppentünk egy lassan felizzó, és percről percre fokozódó feszültséggel járó helyzetbe, amelyben kiderül, hogy a szegényes körülmények között élő, középkorú házaspár megütötte a főnyereményt. Vagy inkább a főnyeremény őket? Mert a hirtelen jött meggazdagodás elképesztő indulatokat generált a társadalom alsó egyharmadában élő férfi és nő lelkében, felszínre hozva mindazt, ami a két évtizedes keserves gürcölés hordalékaként a lelkükben felhalmozódott.

Csapás? Lehetőség? Álom? Valóság? Hullámvasútként dobálta őket a szinte felfoghatatlan bőség okozta érzelmi vihar, vágyak és félelmek fogalmazódtak meg bennük, miközben újra átélték házasságuk húsz évét: nélkülözés, munkanélküliség, szolgamunka külföldön, a megélhetés érdekében elkövetett kisebb-nagyobb stiklik – és folytonos szorongás.

Nevettünk is persze, de nem volt ez felcsattanó, könnyed kacagás – érdekes volt hallani az innen-onnan felhangzó nevetést, mert érezhető volt belőle, hogy mindenki mennyire másként élte meg a helyzeteket, és ki-ki a saját élete, tapasztalatai alapján tükrözte vissza mulatságosnak, vagy éppen torokszorítónak azokat.

 

prah_kozonseg_430

 

Dóka Andrea kiváló volt a kemény, gyanakvó, állandóan küzdelemre kész, saját árnyékát átlépni képtelen feleség szerepében. Fantasztikusan ábrázolta, ahogyan a mindennapok filléres gondjaiból próbál áthangolni a hatszázmilliós nyereményből adódó másféle életre, de világossá vált: már maga alá gyűrte a reménytelenség, a kiszolgáltatottság. Czvetkó Sándor alakításában hatalmas érzelmi szélsőségek domináltak. Alapjaiban rázta meg a váratlan gazdagság lehetősége: egyszerre akarta megvalósítani álmait; és visszavágni annak a társadalomnak, amely folyton megalázta, tisztességtelen játszmákba kényszerítette a család, a megélhetés érdekében. Darab végi monológja a levegőt is megakasztotta a nézőtéren.

Spiró György a legismertebb és legelismertebb mai magyar írók közé tartozik. Darabja látlelet napjaink valóságáról, amelyben a pénz és a hatalom dominál, és amelyben elveszni látszik az Ember. Reméljük, még van visszaút. Kellenek hozzá az ilyen élmények is, ébresztőnek. Köszönjük, Kalocsai Színház!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás