Megjelent a második antológia

Idén is kerülhet „Kalocsai szó és kép” a fa alá

2013.12.30 21:44    |    -szia-  

Furcsa szokás kerít hatalmába, ha új könyvet tartok a kezemben. Ismerkedem a borítóval, forgatom, végigsimítom a gerincét és megszagolgatom a lapjait. Igen, megszagolgatom. Hogy miért? Nem tudom. De így tettem most is, amikor a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtárban kezembe vettem a Kalocsai szó és kép második, új kötetét.

 

antologia_13_255
 

 

A helyi alkotók válogatott műveiből összeállított gyűjteményt hétfőn mutatták be az érdeklődőknek. Akik szeretnek író-olvasó találkozókra járni, azoknak igazi élményfürdő volt a városi bibliotéka, hiszen a könyvben szereplő alkotók zöme is ellátogatott a rendezvényre, hogy együtt vehessék kezükbe közös munkájuk gyümölcsét, az idén is megjelent antológiát.

A könyvbemutatót Johann Sebastian Bach fuvolaszonátájával Betlenné Dajkó Ágnes nyitotta, majd a Kulturális Központ igazgatója, Tamás László osztotta meg gondolatait az összegyűltekkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy jóleső nosztalgikus élmény a tavalyihoz hasonlóan idén is bemutatni egy ilyen kincset, amely nem hiányozhat az értéket kedvelő kalocsaiak polcáról.

Az igazgató kísérő szavai után Kalocsa Város Önkormányzatának képviseletében Turi Tibor méltatta a kötetet. A városatya hangsúlyozta, hogy igazi ajándékként tekint az antológiára, amely a művészetet, a szépet, a jót kedvelő alkotók gondolatait adja vissza egy-egy írott, vagy akár képzőművészeti gyöngyszemben. Turi Tibor azt is elmondta, annak ellenére, hogy Kalocsa kisváros és mindenki ismer mindenkit, ebben a könyvben mégis más arcukat mutatják az alkotók, akikkel nap mint nap találkozunk az utcán, a boltban, a kávézóban, vagy éppen a könyvtárban. Ez a könyv egy városkép, lenyomatot mutat nekünk arról, hogy milyenek vagyunk, milyen emberek élnek itt. Turi Tibor külön köszönetet mondott a szerkesztőknek, azaz Németh Sándornak, Balogh Csaba Zoltánnak, Kiss Istvánnak és Gróf Józsefnek, amiért büszke kalocsaiként tarthatja a kezében az antológia második kötetét.

 

antologia_konyvtar_340

 

A bemutatón – a tavalyihoz hasonlóan – idén is egy diasorozaton mutatták be mindazokat, akiknek művészi lenyomata megtalálható az új válogatásban. Voltak köztük, akiknek a nevét már a tavalyi évben is megemlítették és voltak olyanok is, akiknek most először jelentek meg a művei. Mindenesetre örömteli, hogy az idei prezentáció (lekörözve elődjét!) hosszabbra sikeredett, vagyis több alkotóval ismerkedhetünk meg a könyvet lapozgatva.

Abban pedig, hogy a kalocsai és környékbeli művészetkedvelők alkotásai 2013 telén is egy ilyen igényes kiadványban láthatók, nagy szerepet vállalt Balogh Csaba Zoltán. A szerkesztő elmondta, hogy a könyv egyfajta folytatás, amelyet Németh Sándor ötlete alapján „öntöttek formába” a tavalyi évben is. Az elmúlt esztendő nagy sikere magasra tette a lécet, hiszen majd’ nyolcszáz darab „Kalocsai szó és kép” pihen azóta a polcokon. Éppen ezért a szerkesztői négyes némi szkepticizmussal vágott bele az újabb válogatás összeállításába. Akkor még csak remélték, hogy ez alkalommal is egy nívós, értéket képviselő könyvvel lephetik meg az olvasóközönséget. Balogh Csaba Zoltán örömmel említette, hogy fiatal művészek is jelentkeztek alkotásaikkal. Azt pedig, hogy az idei kiadvány méltó elődjéhez, nem csak az bizonyítja, hogy ifjú alkotók remekei is benne foglaltatnak, hanem az is, hogy tizenkét „antológiás” képzőművésznek jelenleg is kiállításai vannak a környéken. Ilyen például Hubert László, Kerekes Jenőné, Látó Endre, Kun Mandula, Viczay Lajos, Nyitrai Éva és Kiss István, akiknek műveit most is bárki megcsodálhatja a Pataji Múzeumban. Balogh Csaba Zoltán büszke az idei kötetre, hisz már a bemutató napján négyszázötven darab könyvvel várták a résztvevőket, amelyből csak néhány darab maradt a könyv-premier végére. De természetesen utórendelésben is hozzá lehet jutni a „Kalocsai szó és kép” második részéhez, illetve a főutcai könyvesboltban is kereshetjük azt (akár már a napokban).

Kérdésünkre az antológiát gondozó munkatárs elárulta azt is, hogy melyik alkotó az ő személyes kedvence. Balogh Csaba Zoltán Papp Máté verseit emelte ki, hangsúlyozva, hogy nagyon ígéretes és tehetséges költőnek tartja az ifjú poétát.

A szerkesztő gondolatai után – ha néhányan képletesen is, de – „bele-lapoztunk a könyvbe”. Meghallgattuk Suszter Dóra előadásában Geri Virág „Niobé” című versét, majd Szűcs Brigitta Zita olvasta fel saját, „Smack leves” című prózáját és együtt ismerhettük meg Kékesi Gyuris Istvánnak a „Szürreál reál” címet viselő versét is. Balogh Csaba Zoltán pedig szerkesztőtársa, Gróf József „Ragyogás” című versét olvasta fel, hogy ízelítőt adjon nekünk a „Kalocsai szó és kép 2-ből”.

A szerkesztők közül Kiss Istvánt is megkértük, ossza meg gondolatait olvasóinkkal. Az alkotó, akinek több műve látható az idei antológiában (is), elmesélte, hogy ennek a kötetnek az oldalain főként erdélyi kirándulásainak lenyomata és Nicolas Schöffernek állított emléke elevenedik meg. Családtagjait és barátait pedig ezúton kérjük, hogy most lapozzanak tovább, hiszen a művész-szerkesztő megsúgott nekünk egy titkot: nevezetesen azt, hogy a könyvből náluk is kerül néhány példány a karácsonyfa alá, és reméli, örömet szerez majd családtagjainak. A jó példa pedig ragadós, így e sorok írója is beszerzett már néhány példányt, hogy ne drága, hanem valóban értékes ajándékkal lepje meg szeretteit karácsonykor.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás