Elismerés négy kalocsai tűzoltónak a Flórián-napon

2014.05.26 20:30   

A megyei tűzoltónapot idén Lajosmizsén tartotta a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Lajosmizsei Tűzoltóság fennállásának 125. évfordulója alkalmából. Szobor- és zászlószentelésre is sor került a Flórián-napon.

Az egész napos programsorozat részeként rendezték a negyedik Országos Kismotorfecskendő-szerelési Bajnokság első fordulóját és a Hagyományőrző Kocsifecskendő Versenyt is. E jeles napon ismerték el a megyében lévő állomások kiemelkedő munkát végzett dolgozóinak a munkáját, közöttük négy kalocsai tűzoltóét is.

Dr. Farkasinszki Lóránd tűzoltó ezredes, a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelkedő munkája elismeréseként emlékplakettet adományozott Merényi Attila tűzoltó törzszászlósnak, a kalocsai tűzoltóság különlegesszer-kezelőjének, valamint Varga Szabolcs tűzoltó főtörzsőrmester gépjárművezetőnek.

A megyei igazgató kiemelkedő munkája elismeréseként soron kívül előléptette Krausz Zoltánt tűzoltó főtörzsőrmesterré, valamint soron kívül eggyel magasabb fizetési fokozatba sorolta Révész Krisztián tűzoltó zászlóst, különlegesszer-kezelőt. Gratulálunk!

A tűzoltókat és családjaikat, valamint a nagyközönséget egész nap színes szabadtéri programok várták, melyeket az időjárás is kegyeibe fogadott, hiszen a nap további részében napsütéses, tavaszi időjárásnak örülhettek a versenyzők és a rendezvényre ellátogató nagyszámú közönség is. Az állománygyűlést követően ünnepélyes szobor- és zászlószentelésre került sor.

Flórián, akit a régi naptár május 4-én ünnepelt, római katonatiszt volt Noricumban, a mai Ausztriában. Diocletianus uralkodása idején szenvedett keresztény hitéért vértanúságot. Tisztelete elsősorban Ausztriában és a környező országokban virágzik a késő középkor óta. Szent Ágota őrhelyére állítva tűz és árvíz ellen hívták segítségül. A legenda szerint már gyermekkorában megmentett egy égő házat az elhamvadástól. Úgy is szokták ábrázolni, amint római tiszti egyenruhában egy cseber vízzel egy hozzá képest pirinyó házacska vagy városka tüzét kioltja. Amint ez várható, a tűzzel dolgozók (tűzoltók, serfőzők, fazekasok, pékek, kéményseprők) védőszentje lett, de a gyakori tűzesetek miatt a barokk kortól kezdve már minden tehetősebb polgár házának homlokzatán fülkébe állították szobrocskáját.

Flóriánnal kapcsolatos néphagyományról csak elszórt adatok vannak. A Mura-vidéken Flórián napján nem asszony, hanem férfi rak tüzet. Mielőtt tüzet gyújt, a kezét megmossa és szétpermetezi a vizet, hogy ne okozzon a tűz veszedelmet. Lendva környékén azonban ezen a napon egyáltalán nem raknak tüzet. A század elején még a göcseji falvakban a kovácsok sem dolgoztak és kenyeret sem sütöttek.

Szegeden a sörfőzők, fazekasok, tűzoltók, kéményseprők patrónusa volt. Szegeden a sör tréfás neve flóriánvíz volt. Század eleji göcseji leírás szerint néhol ősi módon tüzet gyújtottak ezen a napon: napfelkelte előtt élőfa vastagabb, száraz ágán át kötelet dobtak és addig húzogatták, míg lángot vetett. A falu ezután erről gyújtott tüzet.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás