A washingtoni Kalocsa-kiállítás – a résztvevő szemével

Kalocsait és uszódit táncoltak a fesztiválon

2013.08.25 15:46    |    -r-s  

Június 26-tól július 7-ig Kalocsa közel két hétig volt vendége a washingtoni Smithsonian Folklife Festivalnak, ahol ebben az évben berendeztek hazánknak, mint díszvendégnek, egy „Hungarian Heritage – Roots to Revival” (szabadfordításban: Magyar örökség – gyökerek újjáéledése) nevű helyszínt. Az impozáns külsőségeket és a résztvevők listáját fél éven át alakította a Balassi Intézet, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, illetve a Néprajzi Múzeum adta szakmai bizottság, és városunk komoly szerepet kapott a terveikben.

 

Nem csak kalocsai népviseletbe öltözött hímzőket és pingálókat, hanem a „By Me Spicy” ruhakollekció legújabb darabjainak divatbemutatóját és folklór műsorok tömegét álmodták meg az amerikai helyszínre. Utóbbi programokban nagy tér jutott a „Föl-szállott a páva…” című műsor óta országos ismertségnek örvendő Markó Fruzsina és Iván Róbert kalocsai táncospárnak.

– Két turnusban utaztak a résztvevők: a Balassi Intézet vitte a társaság nagyobb részét, az MTVA pedig a „Fölszállott a páva…” szerkesztőit és résztvevőit. A tévéműsorból öt produkció ment Washingtonba, köztük mi ketten, Robival, mint táncospár – mesélte a Korona Fm100-nak adott interjújában Markó Fruzsi, hozzátéve, hogy a köztévé tehetségkutatójából ismert versenyzőkből összeállt
„pávagála” kiegészült még a Szentendre Táncegyüttessel, Berecz István táncossal és Csizmadia Anna szólóénekessel is. Impozáns névsor, nagyszabású, szakértő szemek válogatta folklórműsor, soha jobb helyszínen!

– A Capitolium területén mintegy 600 m2-en terült el a fesztiválhelyszín, és ebből hatalmas területet kaptunk, de nem mellesleg például Afrikából, Oroszországból, Mongóliából, Bolíviából is voltak résztvevők. Rengeteg nemzet mutatta be a kultúráját, a táncát, sőt, voltak összedolgozások is, és azt kell mondanom, hogy az emberek nagyon-nagyon kedvesek voltak – folytatta lelkesen Fruzsina, azt is kiemelve, hogy a magyar és kalocsai vendégeskedés jelentősen megemelhette a látogatók létszámát. – Olvastam egy statisztikát: több éves rekordot döntött a fesztivál látogatottsága, főleg a magyar részen, úgyhogy erre nagyon büszkék lehetünk. A pávás produkción kívül egyébként még hagyományőrzők, illetve válogatott táncos együttesek képviselték Magyarországot, és ahogy nekik, nekünk is meg volt minden este és napközben, hogy mikor melyik produkciót visszük színpadra. Tőlünk a tévé, mivel forgatott a helyszínen egy kisfilmet is, a Fölszállott a pávában látott produkciót kérte, így kalocsait és uszódit kellett táncolnunk – árulta el.

A népszerű táncospárt, Markó Fruzsinát és Iván Róbertet (a fotón) amolyan „főattrakcióként” is kezelhették a szervezők, hiszen többször dobták be őket a mélyvízbe a nemzetközi folklór fesztiválon. Sokszor több helyszínen is táncoltak, de azért volt idejük a kalocsai standot is meglátogatni.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás