A növényzet pusztul a Vajasban

Továbbra is szennyezett a csatorna vize

2013.06.07 10:51    |    G.J.-Zs.E.  

Az egyesület a bérlő, de szankcionálásra nincs eszköz a kezében

 

vajas_pusztul_340

 

Sokan sokféleképpen vélekednek Kalocsa folyójának elszíneződéséről: egyes elméletek egy barna algafaj túlszaporodásának, mások az oxigénszint drasztikus lecsökkenésének tulajdonítják a kétségtelenül kevéssé bizalomgerjesztő látványt. A fenti elképzelések túl messze nem járnak az igazságtól, ám a sötétebb, barnás árnyalatot valójában a pusztuló aljnövényzet, és az annak következtében megnövekedett ammóniumtartalom okozhatja.

A Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület elnöke, dr. Igaz Ferenc a jelenlegi helyzet gyors javulásában bízik, ugyanis a levonuló árhullám után néhány nappal megérkezhet a friss víz, amely igazi megváltás lenne a Vajasnak, és a benne lévő halállománynak. Az ügyvezető elnök, András István már keményebben fogalmaz, felveti a felelősség kérdését is.

– A legutóbbi laboratóriumi vizsgálat kétirányú volt: egyrészt megállapította, hogy mennyi a víz oxigéntartalma, másrészt mérték az ammónium és a szabad ammóniaértéket is – számolt be az április 17-i vízminta vételezésről dr. Igaz Ferenc. – Megkaptuk az eredményeket, melyek szerint az oxigéntartalom 5,1 és 6,12 mg/l között volt, ami jó közepes, elfogadható érték. Ahhoz viszont, hogy a vízről elmondhassuk: jó minőségű, vagy nem veszélyes, az is kell, hogy az ammónium illetve a szabad ammónia alacsony szintű legyen. Sajnos az ammóniumtartalma 0,34, a szabad ammónia pedig 0,01 mg/l körül mozog – árulta el a jócskán magasnak számító értékeket.

A horgászegyesület elnöke ugyan nem érzi esélyesnek, hogy a három évvel ezelőtti, tömeges halpusztulás megismétlődjön, de a helyzet korántsem megnyugtató, hiszen – annak ellenére, hogy nyitva van a zsilip – amíg a Duna vízszintje délen, Bajánál nem csökken le, addig a Sárköz és vízrendszerét sem lehet átmosni. Arra volna szükség, hogy lecsökkenjen az árhullám, mert az akkortól számított kb. három napon belül meg tud érkezni hozzánk a friss víz. Az egyesület addig is figyeli a vizet, és bízik abban, hogy a további laboratóriumi vizsgálatok már mind kevesebb mérgezőanyag koncentrációt mutatnak majd, mert a mostani már aggodalomra adhat okot.

– Az oxigéntartalom még kielégítő lenne, mert addig, amíg az 2 mg/l alá nem csökken, elfogadhatónak számít. Ami viszont fontos, hogy a szabad ammónia szintje már ne emelkedjen tovább. Ebben reménykedünk, merthogy a belvizeket már korábban belevezették a Sárközbe a gazdák, és úgy gondoljuk, hogy talajvíz is kerülhetett bele – magyarázta az elszíneződés okait dr. Igaz Ferenc. Az egyesületvezető hozzátette: a Vajasba került műtrágyák és a szennyeződés következtében pusztuló víz alatti növényzet szabadította fel a nagyobb mennyiségű ammóniát, ami hozzájárult a jelenlegi, remélhetőleg gyorsan múló állapothoz.

András István ügyvezető elnök már kicsit keményebben fogalmaz:

– A legutóbbi mérés április 26-án már csak 3,85 és 4 mg/l oxigéntartalmat mutatott, és örülhetünk, hogy lehűlt az idő, mert ilyen romló értékek mellett nagy melegben akár bekövetkezhetett volna egy újabb nagyobb mértékű halpusztulás – mondja az egyesület ügyvezetője. – Több tényező is felelős a kialakult helyzetért. Egyrészt a gazdák, akik a földjeiken lévő belvizet belevezették az élővízbe, másrészt hol van ilyenkor egy környezetvédelmi hatóság, mely végigjárja a csatorna mentét, és ha mérésekkel, tényekkel lehet bizonyítani, hogy a gazda, a növényvédő szeres, műtrágyás talajvizet belevezette, felelősségre vonást kezdeményez. De úgy gondolom, a mostani helyzet kialakulásában a Vízügy is „ludas”, mert egy időbeni vízbeengedéssel, átmosatással talán nem alakul ki ennyire rossz helyzet – mondja András István. – Az a felemás helyzet van jelenleg, hogy a Vajas állami víz, tehát a Vízügyhöz tartozik, mi pedig az államtól béreljük, súlyos milliókat fizetünk a használatért, a haltelepítésért – viszont a kárt mi viseljük mint három éve, amikor tízmilliós nagyságrendű volt az egyesület vesztesége. Ilyen esetben is, mint a mostani, nincs eszköz a kezünkben, hogy érdemben lépjünk a vészhelyzet megszüntetéséért vagy akár megelőzéséért. Ezen a helyzeten változtatni kell – mondta befejezésül András István, a horgászegyesület ügyvezető elnöke.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás