Mérföldkőhöz érkezett a városépítés

Kétmilliárd forintot nyert a Kalocsa Szíve Program

2013.07.28 00:20    |    Zsiga Ferenc  

Kétmilliárd forint 100 százalékos támogatottságú, azaz önerő nélküli pályázati forrást nyert a városfejlesztést több évtizedre meghatározó Haynald Városfejlesztési Terv legfontosabb programeleme, a Kalocsa Szíve Program. A városépítés, fejlesztés szempontjából korszakos jelentőségű bejelentést Török Ferenc polgármester a városházán az elmúlt csütörtökön tartott sajtótájékoztatón tette.

 

kalvaria_244
Sokak szívügye, a Kálvária is megújulhat a program jóvoltából

 

 

A polgármester a sajtótájékoztatón felelevenítette azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az új önkormányzat a 2010-es választásokat követően tett annak érdekében, hogy Kalocsa rövid és közép távon új alapokra helyezett, stratégiai jelentőségű városfejlesztési tervvel rendelkezzen.

Török Ferenc a következő nyolc-tizenkét évet felölelő programról szólva elmondta: annak érdekében, hogy az egyik legfontosabb kitörési pontunkat, a helyi „turisztikai iparunkat” fejleszteni tudjuk, több dolog egyidejű meglétére van szükség. Mindehhez nélkülözhetetlen a komoly szervezeti háttér, amit a már meglévő, a turizmusfejlesztésre létrehozott TDM szervezet és a Városmarketing Kft. biztosít annak érdekében, hogy munkájuk nyomán lehetőleg többnapos fesztiválokkal, egy-egy napos rendezvényekkel, különleges programokkal tudjunk kiállni ország-világ elé, élettel töltsük meg a várost.

Fontos, hogy a turizmusunk alapját képező szellemi-kulturális örökséget modern, 21. századi köntösbe öltöztessük. Ennek elengedhetetlen része, hogy a most elnyert összegből a történelmi belváros infrastrukturális és turisztikai attrakciókkal történő fejlesztése megtörténjen.

Ezen célok és irányok mentén született meg a Kalocsa Szíve Program, amely politikai ciklusokon átívelő, 8-12 évet felölelő projekt. Mint emlékezetes, a megvalósítás első üteméhez Kalocsa Város Önkormányzata konzorciumban az Incrementum Érseki Vagyonkezelő Központtal, a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. közreműködésével 2012 májusában nyújtott be kiemelt turisztikai projekt ötletet a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, „Kalocsa Szíve Program” címmel. Mint elhangzott: „…a Kormány 1312/2013. (VI. 7.) Korm. határozatában döntött a „Kalocsa Szíve Program” kiemelt projektként történő nevesítéséről 1 milliárd 999 millió 400 ezer forint maximális elszámolható közkiadással, 100 százalékos támogatási intenzitással, és hozzájárult ahhoz, hogy a részletes projektjavaslat benyújtását követően a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a támogatási szerződést a konzorciumi tagokkal megkösse.”

A polgármester ezt követően a nyilvánosság előtt külön is kifejezte köszönetét dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, a térség országgyűlési képviselőjének, mert munkájának köszönhetően az Érsekséggel közösen összesen 2 milliárd 650 millió forint fejlesztési összeget költhetünk Kalocsa történelmi belvárosára. A polgármester arról is beszámolt, hogy a konzorciumi tagok között miként oszlik meg az elnyert összeg.

 

nagytemplom_440

 

Az Érsekség először kapott 150 millió, majd az elmúlt hónapban 500 millió forint támogatást, melyet a kormány a Rendkívüli Kormányzati Intézkedési alapból biztosított. Ennek az összegnek az a rendeltetése, hogy be tudják fejezni a grandiózus rekonstrukció alatt álló főszékesegyházat, az Érseki Palotát, a Huber házat, valamint a Szentháromság tér felújítását a Szentháromság szoborral együtt.

Ezen a 650 millión felül a konzorciumban benyújtott Kalocsa Szíve első ütemének 2 milliárdjából 400 millió forint szintén az egyházé. Ezt a szálloda melletti volt kanonoki ház modern egyházi látogatóközponttá és kincstárrá fejlesztésére fordíthatják.

A polgármester azt hangsúlyozta: ugyan a város az Érsekséggel közösen pályázott és nyert, a konzorcium két tagja teljesen önállóan végzi a munkálatokat és azok bonyolítását. Ettől függetlenül az önkormányzat minden szakmai és egyéb segítséget megad a zökkenőmentes végrehajtáshoz.

Török Ferenc megerősítette, hogy az önkormányzat célja az is, hogy a város idegenforgalmának fellendítésével, a látogatók és a vendégéjszakák számának növelésével közvetlen és közvetett módon új munkahelyek jöjjenek létre Kalocsán és a térségben. A turizmusban és a kapcsolódó iparágakban működő helyi kis- és középvállalkozások jövedelmezőségének, munkahely-megőrző képességének erősítése, közvetve a kalocsai lakosság életkörülményeinek javítása szintén a program eredménye lehet.

A Néplap kérdésére válaszolva a polgármester arról is beszámolt, hogy az önkormányzat a rendelkezésére álló bruttó 1,6 milliárd forintból milyen programelemeket valósít meg. A tervek szerint Kalocsai Látogatóközpont és Borturisztikai Bemutatóhely jön létre a Nagyszeminárium épületében, ahol erre megfelelő helyiségek állnak rendelkezésre. Látogatóbarát központtá fejlesztik a Nicolas Schöffer Gyűjteményt, ezzel egy időben a Chronos-8 fénytorony rekonstrukciója is megtörténik. Az Érsekkert és környezetének rehabilitációja, illetve a Platán Kulturális Rendezvényközpont felépítése, az Asztrik tér vonzerőfejlesztése és a Szentháromság tér környékének, közlekedési útjainak és parkolóinak minőségi és mennyiségi fejlesztése szintén a projekt része.

A terv része az is, hogy a Foktői úton, a Csillás parkban turisztikai buszparkolókat építenek, ahonnan gyalogos felvezető sétány indul a Vajas-hídon át a Szentháromság térre. A Népművészeti Tájház és a temetőben lévő Kálvária felújítása szintén a rendelkezésre álló 1,6 milliárd forintból valósul meg.

A Kalocsa Szíve Program kivitelezési munkái várhatóan az idei év őszén, a Schöffer Gyűjteménynél kezdődnek. A teljes projekt 2014-ben, illetve egyes elemei 2015-re áthúzódva fejeződnek be. A történelmi belvárosban folyó építési munkálatok a főszékesegyház készültségi fokától, illetve azzal összhangban indulnak majd.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás