Itt jártunk

Élménybeszámoló a városismereti sétáról

2014.01.19 21:42   

A kalocsai Dózsa György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium hagyományaihoz híven az idei tanévben is megrendezte a Nyílt Nap keretein belül a Városismereti sétát. Ezen a 9-12. évfolyam tanulói indultak hódító útjukra tanáraik kíséretében a város egyes épületeibe. Évről évre olyan helyszínek kapui nyílnak meg a tanulók előtt, amelyek mellett nap mint nap elhaladnak iskolába menet, de belépni még nem tudtak. Ezért aztán mindig nagy várakozás előzi meg a sétát, hogy melyik csapat hová juthat el.

A gyülekező után útnak indultunk tehát az első állomáshelyre. A helyszín ismerős volt, hiszen visszatértünk iskolánk falai közé: a Martinovics utcai épület könyvtárába. Eddig szokványosnak is mondható a nap, mert jártunk már itt néhányszor. Most azonban itt Czár János bácsival találkoztunk. Ettől kezdve aztán valami varázslatos dolog történt velünk: régi idők mesterségei, dédszüleink tovatűnt gyermekkora kelt életre Jani bácsi elbeszéléseiből. Megismertetett velünk néhány népi játékot és mesélt a kalocsai és környékbeli népszokásokról, illetve gyermekkoráról. Nagyon érdekes és igazán elgondolkodtató volt mindannyiunk számára. Köszönjük, Jani bácsi!

A második állomáshelyünk a Porcelánfestő Manufaktúra volt. Többen az osztályból az épülettel találkozunk a buszhoz sietve, de még soha nem jártunk odabent. A kézügyesség és a kreativitás egy másik szép példája tárult elénk, amikor beléptünk a műhelybe. Gyakorlott kezek öntötték formába a „mélység gyémántját”, azaz a porcelánt. Egy előadás keretében hallottunk az üzem történetéről és a kalocsai festésről. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen sok munkafolyamaton megy keresztül a porcelán, mire nagyszüleink, szüleink vitrinjébe kerül. Második alkalommal bizonyosodtunk meg arról, hogy a kézzel készült tárgyaknál semmi nem lehet értékesebb. Élménybeszámolónk sorai között szeretnénk megköszönni a manufaktúra minden dolgozójának, hogy bepillantást engedtek ebbe az egyedülálló munkába.

 

varos_ismereti_300

 

Anyagi értékek után a lelki értékekről beszélgettünk az utolsó helyszínen, ami a Jezsuita templom volt. Dr. Mészáros István atya várt bennünket. Kalocsa hitéletéről és a templom történetéről kaptunk tájékoztatást. Egy különleges atmoszférájú templomban jártunk a város szívében. Az egyedülálló oltár és Szent István király koponyaereklyéje mindenkit lenyűgözött. Köszönjük Mészáros atyának ezt az érdekes előadást, amelyből beszélgetés kerekedett.

A nap végére bebizonyosodott számunkra, bármerre is jártunk a városban, egyetlen szóval lehetne válaszolni arra, hogy mivel találkoztunk: értékekkel. Értékekkel a régi időkből, értékekkel a szorgos kezek nyomán és értékekkel az ember lelkében. Sok szép élménnyel zárult a séta és közöttük egy érzéssel, amelyet Böjte Csaba soraival tudunk a leghívebben kifejezni:

Légy kíváncsi magadra! Te egy hihetetlenül értékes mobil vagy. Benned hatalmas értékek vannak, és csak nyomogasd a gombokat, csodálkozzál rá: jé, én ezt is tudom, azt is meg tudom tanulni. Most minden, mindenki azt akarja, hogy figyeljél rá… Én azt akarom, hogy figyeljél önmagadra, és fedezd fel azt a virágot, gyümölcsöt, melyet kis magként beléd is rejtett el a teremtő Isten.”

Mi ezen a három helyszínen jártunk ugyan, de iskolánk nevében szeretnénk megköszönni a többi intézmény összes munkatársának szíves vendéglátásukat: Népművészeti Ház, Paprika Ház, Református templom, Schöffer Múzeum, Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtár, Városháza, Tűzoltóság, Viski Károly Múzeum.

Híd osztály és Szakács Erzsébet osztályfőnök


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás