Vicai Optika Látás- és Halláscentrum

Hatvanezernél is több vevő a két évtized alatt

2013.10.03 16:20    |    -mond  

Kalocsai üzletnyitásának huszadik évfordulóját ünnepelte a Vicai Optika az elmúlt hétvégén. Húsz év egy kisvárosi vállalkozás életében nagyon hosszú idő. Miközben a városközpont körülöttük lévő üzlethelyiségei ezalatt sokadszor cseréltek gazdát, a Viczay család kitartó, következetes munkája, a vásárlók elégedettségét és a magas szakmai színvonalat előtérbe helyező üzletpolitikája a Vicai Optika nevét a legjobban csengő vállalkozások közé emelte rövid idő alatt, és ami a lényeg, meg is tudta tartani ezt húsz éven keresztül.

Viczay Lajos aranykoszorús látszerész mester ma már nyugdíjas, csak ritkán folyik bele az üzlet munkájába. Fia, Viczay Endre látszerész-mester, diplomás optometrista a tízéves évfordulón vette át az üzlet irányítását, azóta fiatalos lendülettel fejleszti a vállalkozást, s mivel lapunknak az üzletnyitástól kezdve állandó hirdetői, folyamatosan be is számoltunk az újdonságokról, új gépekről, szolgáltatásokról. A húsz évvel ezelőtti kicsi, hét négyzetméteres üzletben kezdetben csak szemüvegkészítéssel, javítással foglalkoztak, majd elkezdődött a látásvizsgálat a bajai Kövecs doktornővel, és ahogy a vásárlóközönség száma és igénye nőtt, úgy fejlesztett folyamatosan a Vicai Optika is. Bár ki tudja, az is lehet, hogy újdonságaikkal, magas szintű, precíz szolgáltatásukkal ők mutatták meg a vevőiknek, hogy vágyhatnak többre is, mert a nagyvárosok látszerészszalonjainak kínálata itt, Kalocsán is elérhető.

A jelentős évfordulót már augusztus elsejétől igyekeztek a vásárlók körében is emlékezetessé tenni, hiszen ezen időszak alatt minden termékükre 20 százalék kedvezményt adtak, hozzá sorsjegyeket, melyekhez értékes nyeremények társultak. (Fenti képünkön az egyik szerencsés nyertes.)

És pontosan 20 évvel a kalocsai üzletnyitás után, augusztus 31-én, múlt szombaton (milyen érdekes, húsz évvel ezelőtt is szombatra esett augusztus utolsó napja) hatalmas tortával, sorsolással, ajándékozással zárták az ünnepi sorozatot. Az üzletbe betérőket finom falatokkal, tortával kínálták, a gyerekeknek Fanti bohóc hajtogatott lufikat és népi fajátékokkal múlathatták az időt, amíg valamelyik szülő betért valamiféle okuláréért vagy csak egy kis beszélgetésre a Vicai Optikába.

Viczay Lajossal és fiával, Endrével beszélgettünk az eltelt két évtizedről.

– 1993. augusztus 31-én kezdtük a vállalkozásunkat itt Kalocsán, teljesen új környezetben. Akkor 7 négyzetméteren kezdtük ugyanebben az épületben – mondja Viczay Lajos.

– Nagyon emlékszem ’93 nyarára, én maradtam itt apuval és mi rendeztük be az üzletet – kapcsolódik a beszélgetésbe Viczay Endre. – De aztán ’93 és ’97 között engem a gimnázium foglalt le, és a gimnázium színjátszóköre. Röpködtem a padokon, és nagyon színész akartam lenni, de aztán úgy döntöttem – nem mondanék igazat, ha azt állítanám, hogy a saját döntésem volt, mert erőteljes szülői ráhatásnak engedve (közben mosolyog) –, a gimi után optikus tanuló leszek. Most már viszont teljes meggyőződéssel mondom, jól döntöttem! Az érettségi után, tehát ’97-től én már tulajdonképpen itt dolgoztam az üzletben és ’99-ben végeztem mint látszerész.

Ha már színész nem, akkor legalább zenész – így gondoltad? Mert körülbelül erre az időszakra tehető, hogy kiléptél a világot jelentő deszkákra az Xtrabizar, majd a Bizarre zenekarral…

– Igen, az valahogy 2000-től 2004-ig vagy 2005-ig tartott. Dolgoztam itt a családi vállalkozásban, mint látszerész, és mellette zenéltem. De aztán újra el kellett döntenem, hogy melyiket választom, mert a tízéves évfordulón, 2003-ban apám átadta nekem az üzlet vezetését, és együtt a kettőt jól, lelkiismeretesen nem lehetett csinálni. Én természetesen a családi hagyományok folytatása mellett döntöttem. Ma már tudom, hogy ezek mind-mind jó döntések voltak – mondta meggyőződéssel Endre.

Mikor költözött az optika a jelenlegi helyére?

– 2002-ben költöztünk ide a sarki üzletbe. 2003-ban, a tízéves évfordulón volt egy ünnepélyesebb megnyitó, aztán a tizenöt évesre alakítottuk át, bővítettük ki. Idén már csak egy kisebb átalakítás volt, de nagyjából öt éve így néz ki az üzlet. Egy picit átalakítottuk az arculatot, mostantól Vicai Optika Látás- és Halláscentrum lettünk.

Meg lehet becsülni, hányan fordultak meg itt a húsz év alatt?

– A vásárlóközönség minden évben több és több lett, hál’ istennek. Mi a munkalapokat megszámozzuk, a 62156-os munkalapot írtuk meg az előbb, és nulláról indultunk. Ez azt jelenti, hogy ennyien tértek be hozzánk (no, ez nem mind új szemüveg!) szemüvegért, javításért, amit itt kellett hagyni.

 

Mi változott?

– A kínálat és a kereslet is egyre nagyobb lett. Na meg az igények is! Egyre szebb szemüvegeket készítünk, és mi is próbálunk abba az irányba elmenni, hogy minőségi, szép áru legyen a boltunkban. Nem feltétlenül mi akarunk lenni a világ legolcsóbb optikája, mert az a minőség rovására menne, de arra törekszünk, hogy elégedettek legyenek a vevőink! Igényes, szép árut szeretnénk kiadni, és minőségi munkára törekszünk. Húsz év alatt azt próbáltuk bebizonyítani, hogy a minőség, a pontosság és a precizitás nagyon fontos dolgok. vicai_optika_21_304Ezt az árukészlettel is tükrözni szeretnénk, hiszen boltunkban a világ legnagyobb márkái – Prada, Ray Ban, Armani, Oakley – megtalálhatók, jelenleg ezernyolcszáz fajta szemüveg van kitéve a boltban. Megszerezni és megtartani is nagyon nehéz a vásárlót. De mi tényleg elmondhatjuk, hogy sok visszatérő vevőnk van. Van olyan vásárlónk, aki a kezdetekben jött szemüvegért, és már a gyerekével jön, aki tizenöt éves. Jó érzés, hogy valakit tizennyolc éves korom óta ismerek, és nem a magánéletemből, hanem innen, az üzletből, hiszen évek óta próbálunk számára jobb látásélményt biztosítani. Figyelemmel követhetem, hogy változnak az emberek az idő múlásával, generációk járnak hozzánk. Az idei kerek évforduló kapcsán kerestük meg azt a lányt, Béres Georginát, aki szintén ezen a napon, 1993. augusztus 31-én született Kalocsán. Érdekes volt megtapasztalni, hogy az elmúlt húsz év nemcsak a mi életünknek volt jelentős periódusa, de szó szerint egy ember felnőtté válásával egyenértékű ez az idő. Reméljük, számára is emlékezetessé tettük ezt a napot, hiszen meghívtuk az ünnepre, ahol egy szép napszemüveget kapott tőlünk ajándékba, és ő vágta fel a születésnapi tortánkat is.

 

Közben szinte folyamatosan fejlesztettetek a technika terén is, világszínvonalú csiszoló- és látásvizsgáló gépek, kontaktlencseforgalmazás, majd a 18. születésnaptól a hallásvizsgálat, hallókészülékek forgalmazása. Ez folyamatos szakmai továbbképzést is igényel…

– 2004-ben mestervizsgáztam, és 2005-ben vettek fel a Semmelweis egyetem főiskolai karára, ahol 2008-ban diplomáztam, mint optometrista. Kontaktlencsével azóta foglalkozunk komolyabban, amióta optometrista – kontaktológus vagyok. Igyekszem folyamatosan továbbképezni magam, voltam a főiskola gyakorlati oktatója is.

Aztán létszámban is bővült a vállalkozás…

– Az első alkalmazottunk a 2000-es évek elején volt, ő egy évig volt itt, de a többiek már nagyon sok éve velünk vannak, Szabó Kata 2007 óta, Pfundt-Leitert Zsuzsi 2004 óta – ő jelenleg otthon van két hónapos második gyermekével –, utána jött Földesiné Hodován Ági, majd most érkezett Zsuzsi pótlására új alkalmazottunk, Fekete Tünde. Van két szemorvosunk, dr. Kövecs Ágnes 1996 óta és dr. Andriska Marietta 1997 óta, Balatonné Judit – mint asszisztens, Szabóné Kákonyi Mónika audiológus és dr. Vass Hedvig audiológus szakorvos.

– Azt még el kell mondanom, hogy számomra külön boldogság, hogy mindkét fiam a családi hagyományokat folytatja és továbbviszi ezt a szakmát, hiszen a másik fiam, Olivér a Szabadkán működő Vicai Optikát vezeti, szintén optikus és optometrista végzettséggel – mondta büszkén Viczay Lajos. Jó érzés, hogy amit az ember elkezdett, és rátette az egész életét, az fejlődik, és jó kezekben van. Boldogan és nyugodtan élhetem meg a nyugdíjas éveket, és a mindennapjaimat a család mellett a fotózásnak, valamint a néhány éve elkezdett festésnek, alkotásnak szentelem.

Hogyan foglalnád össze, mi a titka annak, hogy egy vállalkozás nemcsak hogy fennmarad, hanem folyamatosan fejlődik évtizedeken át? – kérdezem Endrétől.

– Ahhoz, hogy az ember sikereket érjen el a munkájában, fontos, hogy rendezett legyen a magánélete. Ezt láttam a szüleimtől is, és felnőttként nekem is sikerült biztos családi háttérre alapoznom az életem. Nagyon fontos továbbá a vevőkhöz és a munkához való hozzáállás. Alapszabály: a vevőnek mindig igaza van! Úgy kell foglalkozni vele, hogy szeressen ide bejönni és visszatérjen, mert kedvesek vele, mert precíz, minőségi szolgáltatást kap. Itt szeretném megköszönni minden partnerünknek és vevőnknek a hűségét, hogy minket választanak, mert nélkülük ez nem sikerülhetett volna. Remélem, a következő húsz évben is kitartanak mellettünk! – mondta befejezésül Viczay Endre.

A környék hírei

Kalocsai család nyerte az országos versenyt

A fődíjként felajánlott autót idén a Bács-Kiskun megyei Rideg család nyerte.

Megkezdte működését az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Egyesület

Március végén hazánkban tizenhatodikként a hajósi székhelyű Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark kapta meg...

Nagy ívű beszédek, országra szóló kezdeményezés

„Üdvöz légy, emlékezetes hajlék aki Petőfit születni láttad, új gazdád, a magyar irodalom...

Filvig Géza polgármester 70. születésnapján köszöntötte Bábel Balázs érseket

Dr. Filvig Géza polgármester a város és a maga nevében október 18-án, vasárnap köszöntötte Dr. Bábel...

Megalakult a Petőfi 200 Emlékbizottság Kiskőrösön

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján minden héten legalább egy programot tervez megrendezni...

Kalocsa Város Önkormányzata ünnepi megemlékezést tart az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére

„Kristályt” - új pszichoaktív anyagot árultak Kalocsán

  A kalocsai nyomozóknak olyan információ jutott a birtokába, miszerint egy helyi férfi "kristály"...

Vélhetően Kalocsán is portyázott a félegyházi katalizátor tolvaj

Városunkban szeptember végén kelt híre, hogy az éjszaka szabadban parkoló autókról lopják a...

Kormány elé kerülnek a bátyai vízmegtartó projekt tapasztalatai

Fontos állomáshoz érkezett az úgynevezett LIFE-MICACC vízmegtartó mintaprojekt Bátyán. Október 8-án...

Ünnepi műsor, koszorúzás az Aradi Vértanúk Emléknapján

Október 6-én délután négy órától tartották a városi önkormányzat Aradi Vértanúk tiszteletére...

Újabb fontos engedélykérelmet nyújtott be a Paks II. Zrt.

A Paks II. Zrt. a villamos energiáról szóló törvényben foglalt kötelezettségének eleget téve...

Vadászati kiállítás nyílt a Hajósi Barokk Kastélyban

A Hajós Vadásztársaság szervezésében október 3-án, szombaton a Hajósi Barokk Kastély...

Vízre szállva ismerkedett a TEIT az atomerőmű működésével

Kivételes helyszínen tartotta a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás...

Újrafásítják a városháza előtti utcaszakaszt

Nagy horderejű döntést hozott az újonnan alakult városi képviselő-testület az elmúlt év januárjában:...

Mayer József rendőr ezredes beszámolója

A városi képviselőtestület előtt Mayer József rendőr ezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője...

Polgármesteri köszöntő az Idősek Világnapján

Tisztelt Szépkorú Kalocsaiak! Nagyon sok szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket Idősek...

Meghirdette idei tanulmányi ösztöndíjprogramját a Paks II. Zrt.

A 2020/2021. tanévben ismét meghirdette az „Atomenergia – A biztos jövő”...

Átadhatja jó gyakorlatait más intézmények pedagógusainak

Azt a magas színvonalú, több évtizedes munkát ismerte el az Oktatási Hivatal, melyet a Kalocsai...

Még a bajnokaspiráns is félve jött Kalocsára Kalocsai FC – Kiskunfélegyházi HTK 3-0 (1-0)

Elképesztő menetelésében még mindig nem talált legyőzőre a Kalocsai FC. Kohány Balázsék a hatodik...

Dr. Szobonya Zoltán emlékére

Immáron 5. alkalommal rendezték meg a mai napon a Dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknapot, melyet idén...

Miniszteri ösztöndíj a dunapataji Dusnoki Csabának

A dunapataji egyetemista, Dusnoki Csaba neve nem ismeretlen a Kalocsai Néplap olvasói előtt. Tavaly...

Októberben indul a Paks II. Zrt. új karrierportálja

Megújult internetes felületen lehet jelentkezni októbertől a Paks II. Zrt.-hez. Az új...

Koronavírusos tanító miatt rendeltek el szünetet

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Iskolájában dolgozó egyik pedagógus pozitív...

A légvédelmi katonákra emlékeztek

Mint minden évben, idén is megemlékezett a Foktői úti laktanyában egykor állomásozott tüzérezredről...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás