Vízi polgárőrök találkozója Meszesen

Támogatókat keresnek munkájukhoz

2013.08.04 17:48    |    -mond  

Az utolsó júniusi hétvégén jóhangulatú baráti beszélgetésre, egy finom ebéd elfogyasztására jöttek össze meszesi bázisukon a vízi polgárőrség tagjai. Mindeközben szó esett az eddigi tevékenységről, az árvíz idején teljesített szolgálatról, valamint arról, hogy a mindeddig önerőből működő egyesület további munkájához támogatókat keres.
A rendezvényen a vízi polgárőrség tagjain kívül részt vett dr. Filvig Géza alpolgármester, Medgyes János, a kalocsai polgárőrség vezetője és Lengyel Norbert, a paksi vízirendészeti őrs parancsnoka kollégáival.
– A kalocsai Polgárőr Egyesület vízi tagozataként alakultunk négy fővel, tevékenységünket három kishajóval és két ladikkal kezdtük meg – mondja Mihály Miklós, a csoport vezetője. – Megállapodási szerződésünk van a paksi vízirendészeti őrssel, közös szolgálatot adunk velük a Dunán. Együttműködünk a szárazföldi polgárőrség tagjaival, ellenőrizzük a kikötőt, standot, ha kell, segítséget nyújtunk a bajba jutottaknak.

vizi_polgar_orseg_400
 

 

 

 

 

 

 

Lengyel Norbert paksi őrsparancsnok is mindezt megerősítette.

– Idén tavasszal kezdődött az együttműködésünk, sokat tudnak segíteni a helyismeretükkel, és ha létszámgondunk van, nem probléma nekik, ha be kell szállniuk a hajóba és együtt teljesítünk járőrszolgálatot, hiszen mindannyian vízi emberek. Ez egy kezdődő munkakapcsolat, de biztatóan alakul, reméljük, hogy hosszú távú és gyümölcsöző együttműködés alakul ki – mondta bizakodva az őrsparancsnok.

– Intenzívebbé vált a vízi élet Meszesen, ez is szükségessé tette a vízi polgárőrség létrejöttét – mondta dr. Filvig Géza alpolgármester, aki a kalocsai polgárőrség tagja. – Az önkormányzat igyekszik minden támogatást megadni, most biztosítottunk számukra egy épületet, ahol kialakíthatják a bázist. Régebben volt a kalocsai polgárőrségnek egy meszesi csoportja, Kovács Károly vezetésével aktív szolgálatot láttunk el. Talán a vízi polgárőrség létrejöttével ez itt Meszesen új lendületet kaphat, és én is szívesen látok el újra szolgálatot, főleg a vízen, mert az öröm is, nemcsak munka – mondta az alpolgármester.

– Tulajdonképpen mi már tavaly összejöttünk, a Szabadi Tibi, a Mihály Miklós, a Rogács Attila és jómagam – veszi át a szót az egyik alapító, András István – és szerveztünk mi, mint „dunai hajósok” egy polgárőrséget, hogy az itteni lakosságnak biztonságérzetet nyújtsunk. A fürdőzőknek azzal, hogy kishajóval, ladikkal jelen vagyunk a vízen, és ha kell, segítséget nyújtunk, a telektulajdonosoknak pedig azzal, hogy járőrözünk a parton és figyelünk értékeikre – mondta András István. – Saját hajókkal, gépkocsikkal, saját felszereléssel látjuk el a szolgálatot, önzetlenül; mindeddig nem kaptunk senkitől támogatást. Tulajdonképpen Solttól Dusnokig járjuk a területet, felügyeltünk a télvégi fakitermelésnél is, a legutóbbi árvíznél is saját gépkocsikkal, hajókkal segítettünk a mentésben. Egyeztetünk a paksi vízi-rendészettel, és meghatározott időszakokban vagy hajót biztosítanak, és velük teljesítünk szolgálatot, vagy pedig szárazföldi szolgálatot látunk el gyalogosan, vagy pedig saját gépkocsijainkkal, melyeket olyankor mágnestáblás megkülönböztető jelzéssel látunk el. Mi szívesen vállaljuk továbbra is a szolgálatot, de az eszközeink fenntartásához, az üzemanyag biztosításához várjuk szponzorok – önkormányzat, telektulajdonosok – segítségét. Mint mondtam is, eddig magunk beszereztünk mindent, pólókat, mellényeket csináltattunk, mentőfelszerelést vettünk, de ez most már kezdi kinőni magát, és ehhez szeretnénk szponzorokat, támogatókat megnyerni – mondta András István.

A kalocsai polgárőrség jelen lévő vezetője, Medgyes János megerősítette, hogy hivatalosan is tudják fogadni a felajánlásokat, így ezúton is kérünk mindenkit, aki szeretné a vízi polgárőrséget támogatni, az adományait befizetheti a Kalocsai Polgárőrség Erste Banknál vezetett számlájára „Vízi polgárőrség támogatására” megjelöléssel, vagy vegyék fel a kapcsolatot Mihály Miklóssal vagy András Istvánnal a „bázison”, Meszesen, a komplejáróval szembeni épületben.

Segítsük őket, hogy segíthessenek nekünk életünk és értékeink védelmében!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás