Megyei zongorista-találkozó Szendrei Imre emlékére

2013.12.08 17:29    |    Gábor Erika  

Idén már 11. alkalommal rendezte meg a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a neves Liszt- és Chopin-díjas kalocsai zongoraművész, Szendrei Imre (1926–1983) emlékére alapított Bács-Kiskun megyei zongorista találkozót. A vetélkedés rangját jelzi, hogy Kalocsa mellett hat település (Baja, Kecskemét, Kiskőrös, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kiskunfélegyháza) összesen tizenegy művészeti iskolájából nyolcvan növendék jelentkezett a megmérettetésre!

Az öt korcsoportban megrendezett találkozón a kalocsai iskola 11 tanulója vett részt, akiket a zongora tanszak tanárai: Felnagyné Geri Emese, Filus Mónika, Haskóné Apagyi Judit és Vízi Melinda készítettek fel.

Minden korcsoportban három díjat: kiemelt nívódíjat, nívódíjat és dicséretet osztott ki a fellépőket értékelő zsűri, amelynek tagjai egyébként tizenegy éve (!) Dombiné Kemény Erzsébet főiskolai tanár; Dobai Tamásné, a szekszárdi Liszt Ferenc AMI tanára és Lozsányi Tamás orgonaművész, szintén Szekszárdról.

Az egész napos vetélkedést november 9-én, szombaton Korsós Lajosné tankerületi igazgató nyitotta meg. A szakember a fiatal tehetségek támogatásában, szerepléshez juttatásában jelölte meg a rendezvény célját, Szendrei Imre emlékének ápolása mellett.

– A művészeti nevelés, a zenetanulás ma is fontos a fiatalok személyiségformálásában – mutatott rá az igazgatónő –, és a kalocsai tankerület is nagy hangsúlyt fektet a művészeti nevelés minőségére. Kalocsa, mint iskolaváros olyan művészeti iskolával büszkélkedhet, mint a Liszt Ferenc AMI, amely szeptembertől 680 tanulót számlál, akik különböző tanszakokból választhatnak.

 

szendrei_13k_400

 

A megjelent tanárokat, szülőket, gyermekeket Fehérvári István, a Liszt AMI vezetője is köszöntötte. Bevezetőül megemlítette, hogy a programnak helyet adó Kamarateremben (anno Nagyszeminárium) legalább hatszor fellépett Liszt Ferenc, aki még ennél is többször kereste fel Kalocsát.

– Szendrei Imre olyan tehetséges zongorista volt, aki egy tanév alatt 2-3 évet lépett előre tanulmányaiban – idézte fel a direktor a találkozónak nevet adó művész alakját. – Előbb édesapja tanította, aki zeneszerző és karnagy volt Kalocsán, majd egy megyeszerte ismert holland származású művészt, Wilhelmus Henryt kérték fel oktatására – ilyen elődöket és előzményeket találunk akkor, amikor ennek az eseménynek a történetére visszatekintünk.

A Vízi Melinda tanárnő szervezőmunkájának köszönhető zongorista találkozón egész nap váltották egymást a hangszeren a növendékek, akik a kora esti eredményhirdetésen okleveleket, jutalmakat, ajándékokat vehettek át teljesítményük elismeréseként.

 

szendrei_13_320

 

 

A kalocsai növendékek az alábbi díjakban részesültek:

I. korcsoport: Balogh Lili nívódíj, Bányai Gréta kiemelt nívódíj, Bolvári Eszter nívódíj, Fehérvári Emma nívódíj, Zalavári Álmos kiemelt nívódíj + SZO-LÁ-RI'S különdíj.

II. korcsoport: Horváth Márkó Olivér nívódíj, Körmendy Márton nívódíj, Takács Nikolett nívódíj.

III. korcsoport: Fábián Emőke nívódíj + SZO-LÁ-RI'S különdíj.

IV. korcsoport: Gál Marcell Tamás nívódíj + SZO-LÁ-RI'S különdíj.

V. korcsoport: Iván Adrienn kiemelt nívódíj + Kalocsa Város Önkormányzatának díja

A találkozó megrendezését az alábbi intézmények és szervezetek támogatták:

Bács-Kiskun Megye Közoktatásáért Közalapítvány; Bazsó Húsbolt – Kalocsa; e-Zene Hangszerbolt Kecskemét; Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.; Kalocsa Televízió; Kalocsa Város Önkormányzata; Karamell Sütő Kft. – Kalocsa; Kiss és Társai Kft. – Tabdi; Klub étterem – Kalocsa; Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete Bács-Kiskun Megyei Bizottsága – Kecskemét; Német Önkormányzat – Kalocsa; Orosházi László – Kalocsa; SZO-LÁ-RI'S Hangszerüzlet – Kalocsa; Tulipán utcai Húsbolt – Kalocsa.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás