Invázió a térségben?

Kalocsán is egyre több a „rémkatica”

2013.11.16 16:26    |    -szia-  

Országos híradásokban is lehetett hallani és olvasni arról, hogy új katicafaj jelent meg hazánkban. Az úgynevezett harlekinkaticáról különböző rémhírek terjedtek, melyek szerint ezek az ízeltlábúak csípnek és jellegzetes szagot hagynak maguk után. Most, a hideg napok közeledtével ezek a katicák is egyre inkább húzódnak be a lakásokba. A hírek hallatán városunkban, Kalocsán is minden sarokban pöttyös bogarakat vélünk felfedezni. De tényleg veszélyesek ezek az állatok? Mit kell tennünk, ha feltűnnek a lakásban? A kérdésekre szakértő válaszol.

remek_240Földi István, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal növényvédelmi felügyelője arról számolt be, hogy Kalocsán, illetve környékén is feltűntek a bogarak, igen változatos színekben. Van sárga sok fekete pöttyel, fekete piros foltokkal és van olyan is, amely nem visel foltokat a hátán.

A szakember azt is elmondta, hogy az egyébként hazánkban nem őshonos harlekinkaticák igenis gondot okoznak. Igazán azonban nem az emberre veszélyes, hanem a magyarországi, őshonos rokonaira, a hét- illetve a kétpöttyös katicabogárra, melyeket teljesen kiszoríthat a harlekininvázió. Az Ázsiából érkező rovarok a hazai társaikhoz hasonlóan szintén levéltetvekkel táplálkoznak, sőt életben maradásuk érdekében attól sem riadnak vissza, hogy az itthoni, teljesen ártalmatlan fajok lárváiból lakjanak jól. Földi István arra is kitért, hogy a harlekinkaticákat a kezdetekkor biológiai növényvédőként használták üvegházakban, és leginkább a paradicsomtermesztésben töltöttek be „fontos” védelmi szerepet. A zárt rendszerekből kikerülve azonban kialakult egy olyan önfenntartó populáció, amely a szabad területeken is képes életben maradni.

Ezen állatok szeretnének most beköltözni a lakásunkba, hogy bent, a meleg szobában teleljenek ki. Csípésre a harlekinkatica szájszerve nem alkalmas, ettől nem kell félnünk, azonban allergiás tüneteket okozhatnak az arra érzékenyeknél.

Emellett veszélyt jelentenek a szőlő adta nedűre, a borra is. A harlekinkatica ugyanis, ha nem talál apró rést, vagy szúnyoghálóba ütközik és nem férkőzik be a lakásunkba, akkor például az érett szőlőfürtökben próbál megbújni a hideg napokban. Így azonban teljesen élvezhetetlenné teszi a mustot, amely átveszi a „rémkatica” jellegzetes szagát.

Földi István szerint nehéz megjósolni, hogy mi várható a jövőben, de reményei szerint a hirtelen szaporulat után visszaesés következik majd. Bár a magyar faunából kiirtani valószínűleg már nem lehet, de gyéríteni mindenképp szükséges. A lakásban akár Piretroid típusú rovarölővel, kontaktmérgekkel védekezhetünk ellenük.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás