Nézze meg: rögtön agyagozni akar majd!

Fotókiállítással népszerűsíti a munkát a kamara

2014.06.22 21:57    |    géjé  

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara amatőr és profi fotósokat hívott segítségül, hogy javítsa a kétkezi munkák megítélését, és népszerűbbé tegye azokat a legfogékonyabb korosztályok számára. Az utazó tárlatot ebben a hónapban Kalocsán nézheti meg – irány a színház!

– Bepillantást szeretnénk engedni a vállalkozások életébe, tehát elsősorban olyan képeket vártunk, amelyek a munka világát, illetve az ott készült termékeket mutatják be – magyarázta a pályázati felhívás nyomán összeállt gyűjtemény kapcsán a megyei iparkamara kalocsai kirendeltség-vezetője. Péjó Zoltánhoz a Dunatáj Fotókör elnökeként és alkotójaként eleve közel áll a műfaj, ezért örömmel hívta életre itt is a sajátos ötletet, amelynek megvalósítása mögött komoly küldetéstudat bújt meg. – Az elsődleges célunk a tárlattal az, hogy a fiatalok lássák. Ezért volt az elmúlt években ilyen kiállítás Kalocsán kívül kiskunhalasi és bajai iskolákban is. Szeretnénk megerősíteni a diákokat abban, hogy egy jó szakma igenis felérhet egy diplomával – utalt a kétkezi munkák szükségességére a szakember.

A művészi fotók tényleg közelebb viszik az érdeklődőt ezekhez a szakmákhoz, illetve néhány hétköznapi-nak tűnő eszköz láttán is rögtön kiváltja belőlük a mindig munkáló „hogyan készült?” kérdést. Ehhez az érzelmi csatoláshoz, a szakmák szimpatikusabbá tételéhez tehát nem elég, ha csak jó turista módjára készült fotókon köszön vissza egy festő-, vagy fazekasműhely tevékenysége. Jobb, ha azt művészi igénnyel készített munkákon látjuk viszont. Ezért sem kerülhet fel a falra „akármilyen” fotó, ami csupán csak témába vág, de nem a kellő műgonddal és rutinnal készült. Képet ugyan bárki küldhet, de ide (is) csak a szűkebb, legjobb mezőny férhet be. – Azt a kettős célt próbáltuk megvalósítani, hogy a szakmákat és az előállított termékeket bemutassuk, és egyben művészi értéket is teremtsünk – érvelt Péjó Zoltán, aki maga is benne volt a tavaly kiírt pályázatra érkezett munkákat elbíráló zsűriben. Mint mondta: ehhez a kiállításhoz a legjobb 38 képet válogatták, a tavalyi merítésből ennyi volt kiállításképes. Idén új képekre is számítanak, és a résztvevők élmezőnyét nem is engedik el üres kézzel. – Aki fotózik, arra biztatom, hogy augusztus közepéig küldje el az egyik jónak ítélt képét, mert a legjobb alkotókat értékes tárgyjutalommal díjazzuk – biztatta a fotósokat az iparkamara kirendeltség-vezetője.

Érez magában egy kis művészi vénát? Más szemmel látja a világot? A fényképezőgépe sem rossz? Vágjon bele, és a pályázat részleteiért forduljon bizalommal a megyei iparkamara kalocsai szervezetéhez. A felhívást pedig nem minden ok nélkül érezhetjük komolynak. A június végéig a Kalocsai Színház előterében látható fotós tárlat anyagából több remek pillanatot is a néhány évvel ezelőtt városunkban lebonyolított Fotóművészeti Nyári Egyetem során kapták el. Vannak tehát „rejtőzködő” tehetségeink, úgyhogy hajrá!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás