Súlyosbították a kameruni csaló ítéletét – az ítélet jogerős

Közel százmilliót csalt ki egy környékbeli cégtől

2014.06.26 21:46   

Brutálisan súlyosbították annak a kameruni származású férfinek az ítéletét, aki 85 milliós csalást követett el, majd az elsőfokú ítélethirdetés során leköpött a Kecskeméti Törvényszéken egy újságírót. A kamerunit dr. Siklér Ernő ügyvéd védte: 5 év 6 hónapról 7 év 6 hónapra emelték védence büntetését.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a csalás bűntette és más bűncselekmények miatt Fossong Awung Ivo ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. A csalás bűntettét folytatólagosan elkövetett csalás bűntettének minősítette, a vádlott börtönbüntetését 5 év 6 hónapról 7 év 6 hónapra, a közügyektől eltiltást 5 évről 7 évre súlyosította.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: tekintettel az elkövetett cselekmények súlyára és a vádlott társadalomra való veszélyességére az ítélőtábla úgy látja, az I. fokon kiszabott büntetés túl enyhe, ezért helyt adva az ügyész indítványának, a táblabíróság is szükségesnek tartotta a büntetés súlyosítását, mert csak így látja biztosítottnak a büntetési célok megvalósulását.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

A bűncselekményről

A vádlott 1997 februárjában illegális bevándorlóként érkezett Kamerunból Magyarországra, majd 2010-ben kapta meg a magyar állampolgárságot. Ebben az évben elhatározta, hogy a Nyugat-Európában már ismert „black money scam”, azaz „fekete pénz átverés” módszerével rendszeresen jogtalan haszonra tesz szert.

A vádlott 2010 május végén felvette a kapcsolatot egy haszongépjárműveket forgalmazó kft. ügyvezetőjével, H. Zsolttal, azzal a céllal, hogy tehergépjárműveket kíván vásárolni. A vádlott „Tuli” néven mutatkozott be, majd június első napjaiban személyesen a kft. dunaszentbenedeki telephelyére utazott. Itt elegáns öltözetben jelent meg, azt a látszatot keltve, hogy gazdag üzletember, és valótlanul azt állította, hogy Maliból származik, Magyarországon tanult korábban, ezért ugyan törve, de beszéli magyar nyelvet. Előadta, hogy 200 darab teherautót szeretne több részletben megvenni, azért, hogy azokat a hazájába szállítsa.

Hosszabb alkudozás után az üzleti megbeszélésen részt vevő H. Zsolt és K. Miklós a vádlott részére egy 27 darabból álló kamionflottáról állított össze nem hivatalos formában egy árajánlatot, amely a járművek szállítási költségét is tartalmazta. Így összesen 1.090.000 eurós összegben állapodtak meg.

A vádlott a vételár kifizetésével kapcsolatban valótlanul azt állította, hogy édesapja révén, aki egyébként Maliban a nemzeti bank vezetője volt, nagyon sok pénzt örökölt, így pénze jelenleg külföldön van, onnan diplomata fogja Magyarországra hozni.

A vádlott egy hét múlva értesítette a sértetteket, hogy megérkezett a pénze, menjenek fel érte Budapestre. Ez meg is történt, és egy utazótáskában Budget széfet szállítottak el Dunaszentbenedekre. A vádlott a széf tartalmáról azt állította, hogy 14 millió eurót tartalmaz, 500 eurós címletekben, azonban bankbiztonsági okokból fekete színűre vannak festve, de ez lemosható egy nála lévő speciális vegyszerrel.

A vádlott kérésére a sértettek helyet és eszközöket biztosítottak a vádlottnak a „mosáshoz”, aki az átlátszó fóliába csomagolt kötegek közül egyet felbontott, és kb. tíz papírdarabot kivett. Azokat egy nála lévő folyadékkal bekente, majd egy általa kért edénybe langyos víz és a nála lévő másik flakonból származó narancssárga folyadék keverékébe dobta. Az ismeretlen eredetű folyadék hatására a papírlapokról a festék leoldódott, a papírok valódi 500 eurósnak látszódtak. Ezután újabb papírokat dobott a vegyszeres vízbe a vádlott, de ezekről a festék már nem oldódott le. Ekkor a vádlott azt a látszatot keltette, hogy nagyon ideges és kétségbeesett, majd azt mondta a két magyar férfinak, hogy a vegyszer tönkrement, ezért újat kell beszereznie. Mielőtt a vádlott eltávozott, a sértetteknek 2 darab 500 euróst átadott, és ezek valódiak voltak.

A vádlott néhány nap múlva jelentkezett, és azt mondta: a vegyszer 500 ezer euróba kerül. Ekkor még nem kért pénzt a vádlott K. Miklóstól, de később telefonon jelezte, hogy a szükséges 500 ezer euróból 200 ezret meg tudott szerezni, de még hiányzik 300 ezer, és arra kérte K. Miklóst, hogy kölcsönözzön neki ennyi pénzt.

K. a vádlott által előadottakat elhitte, és abban a hitben, hogy a nála hagyott széfben a vádlott által közölt pénzösszeg van, és a vádlott valóban megvásárolja a gépjárműveket, a jó üzlet reményében megbeszélte H. Zsolttal, hogy a kft. terhére adjanak kölcsönt a vádlottnak.

2010. június 30-án a kft. folyószámlájáról H. Zsolt ügyvezető felvett 275 ezer eurót, ezt kiegészítette 300 ezer euróra, és eljuttatta a pénzt az akkor Párizsban tartózkodó vádlotthoz.

A vádlott ezt követően még találkozott a kft. vezetőivel, újabb folyadékot is hozott, amivel szintén sikertelenül próbálták lemosni a festéket, majd a vádlott többször jelentkezett telefonon K. Miklósnál, és valótlanul azt állította, hogy Maliban tartózkodik, elvették az útlevelét, ezért nem tud Magyarországra jönni, de a folyadék vásárlásához még kérne 150 ezer eurót. Ezt azonban a sértett már megtagadta. Ezt követően a vádlott K. Miklós és H. Zsolt számára elérhetetlen volt.

A vádlottnak valójában nem állt szándékában nagy mennyiségű tehergépjárművet vásárolni senkitől, a széfben nem volt valódi a pénz, a papírok semmilyen eljárással nem válhattak volna bankjeggyé. A vádlott az általa elmondottakkal, a kétszer előadott bankjegy lemosással azért tévesztette meg K. Miklóst és H. Zsoltot, hogy tőlük jogtalanul pénzt szerezzen.

2010. november 29-én a kameruni férfi egy olyan vállalkozót hívott fel telefonon, aki betongyártásra, betonszállításra való gépek forgalmazásával foglalkozott. Vele azt közölte, hogy Gabonból származik, és betonpumpákat kíván vásárolni azért, hogy azokat szülőhazájába szállítsa. Előadta: az apja a gaboni nemzeti bank vezetője, így jómódú gazdag ember. Ezt követően az első pontban leírt módszerrel kívánta megtéveszteni az eladót, előbb 150 ezer eurót, majd 65 ezer eurót kért kölcsön, azonban a sértett ezt elutasította, mert elhitte ugyan a vádlott által elmondottakat, de korábban egy szintén külföldi partner miatt olyan üzleti vesztesége származott, ami miatt elzárkózott bármiféle kölcsönadástól.

A vádlottnak ebben az esetben sem volt szándékában semmilyen gépet vásárolni, az általa elmondottakkal és a pénzlemosással a sértettet akarta megtéveszteni azért, hogy tőle pénzt szerezzen.

A Kecskeméti
Törvényszék által tavaly novemberben meghozott I. fokú ítéletről:

Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében és jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2013. november 20-án F. A. I. (1972 – kiskunlacházi lakos – magyar állampolgár) vádlottat. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 5 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és dr. Siklér Ernő kecskeméti ügyvéd felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, ahol azután brutálisan súlyosbították a büntetést.

(Forrás: kecskemeti-hirhatar.hu)

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás