A Kék Lámpáson kaptunk új mentőautót

Laza „harmadik műszak”

2013.06.18 22:00    |    -r-s  

Ugyan a rászervezett további 3-4 rendezvény az esti látogatottságának már betett, de reggeltől estig kiváló hangulatban, eddig sosem látott programelemekkel, könnyed, sőt, helyenként tüzes hangulatban telt a múlt szombati Kék Lámpás Családi Majális, ahol egy 23 millió forintos mentőautót is kapott a város.

Utóbbi eszközzel eddig csak a Kalocsai Mentőállomás dolgozói ismerkedhettek, mostanra viszont hivatalosan is szolgálatba állt, és aki május 18-án ellátogatott a foktői úti sporttelepre, közelebbről, belülről is megnézhette az életmentő autót – többek között. A fő attrakció biztosan az a sugárhajtású helikopter volt, amelyet a keceli Pintér Művek Hadtörténeti Múzeum és Haditechnikai Park küldött a rendezvényre – jó néhány kíváncsi utas legnagyobb örömére.

Az idén először nyílt kapus Kék Lámpás Családi Majálist ötödik alkalommal rendezték meg Kalocsa hivatalos szervezeteinek közreműködésével, így – a nagylelkű szponzorok néhány standján túl – persze jelen voltak a tűzoltóság, a büntetés-végrehajtás, a honvédség, a mentők és a rendőrség képviselői. A lelkes szervezők a szolgálati járműveiken túl bemutatták mindennapi munkájukat, és a most már hagyományosnak nevezhető – kvíz kérdéssor kitöltéssel –, sajátos „Ki mit tud?”-jukat is megtartották. Ennek nyerteseire, a számos családi jellegű és gyermekvetélkedő legjobbjaival egyetemben, vegyes, nagy értékű ajándékcsomagok vártak. A rendezvény kínálta programhelyszínek közül idén sem hiányozhatott a hagyományőrző íjászat, a minden eddiginél nagyobb fegyverarzenált felvonultató airsoft-sátor, a még mindig mozgásképes, világháborús légvédelmi ágyú, a lovas pálya, a mini KRESZ-park, a Qualitrans futurisztikus versenykamionja, na meg persze a Kiskun Autósiskola biztonsági öv-szimulátora.

 

kek_lampas_majalis_340

 

Amik pedig mozogtak – és nem kis sebességgel: az utasokat folyamatosan szállító sportmotor-csodák, a rendőr- és mentőmotor, na meg persze az a sugárhajtású helikopter, ami a délutáni órákban rendesen fel-felkavarta a levegőt a sportpálya és Kalocsa felett. Emellett a szervezők a hivatalos átadóra megszólaltatták azt a mentőautót is, amelyet nemrég vehettek birtokba, de az ismerkedés után szombaton hivatalosan is szolgálatba állíthatták. A mintegy 23 millió forint értékű, életmentő járművet – egy jelképes avatással egybekötve – dr. Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Régiójának orvos-igazgatója adta át Nacsa Tivadarnak, a Kalocsai Mentőállomás vezetőjének.

A Kék Lámpás kínálta programok körét Matos Zoltán és Répási Tamásné főszervezők szándékának megfelelően a szokásosnál jobban kibővítették: a hivatalos szervezetek eleve érdekes munkakörülményein túl nagy sikernek örvendett például a kétszer visszatapsolt díszelgők, és az esti „Tűz-fészek” tűzzsonglőreinek előadása.

Kék Lámpás Majális – jövőre hatodszor, és remélhetőleg ismét nyílt kapukkal. Addigra a lakosság kék lámpás szervezetekhez nem kötődő része is jobban várja majd a rendezvényt, amelyet mind jobban magáénak érezhet. Tessék hát belakni a Foktői úti Sporttelepet, 2014. május 17-én is… Ez a dátum pedig álljon itt szolid célzásként: nehogy megint „összeszaladjon” néhány más rendezvénnyel, amelyeknek alaphelyzetben nem kellene egymás közönségét megosztaniuk. Elég hosszú az a május mindannyiuknak.

 

(Fotók: Viola Csaba)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás