Formálódik, meglepetésekkel bővül a Kék Madár Fesztivál programja

2014.05.29 22:53    |    G.E.  

A fesztivál szervezőbizottságának legutóbbi ülésére Lakatos György fagottművész, főszervező több újdonságot is hozott a június 6-án kezdődő jótékonysági rendezvénysorozat programjához.

A fesztivált megnyitó kiállításnak – mely a Hatok Regionalista Művészeti Csoport nevű nagykovácsi alkotóközösség „A hét erény és a hét fő bűn” című tárlata – már a megnyitója is különleges eseménynek ígérkezik.

Nemcsak a grandiózus képek, hanem a Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című művét előadó Hsin-Ni Liu zongoraművésznő személye is garancia a kivételes művészi élményre. A tajvani származású művésznő játékáról mindig elragadtatással írnak a fellépései után, mert játéka és egzotikus szépsége egyaránt elbűvöli a hallgatóságot.

Az első estén a Szent István király templomban Bach: h-moll miséjét hallhatja a közönség a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus előadásában, akiket Gyüdi Sándor karmester dirigál. A csodálatos mű nagyon régen hangzott már fel városunkban, a szervezők remélik, hogy a kalocsaiak örömmel fogadják majd a hangversenyt.

A rendezvénysorozat két izgatottan várt programja vasárnap lesz: „A borbély” című, Bán János által előadott darab után Péterfy Bori és a Love Band koncertje zárja be az idei fesztivált. DE! Közben két zenei csemegét is lelhetünk a műsorok között: szombat este az In Medias Brass nevű formáció mutatkozik be első ízben Kalocsán. A latin szójátékra hajazó elnevezés (in medias res = a dolgok közepébe vágva) ezúttal rézfúvósokat jelent: az öt zenészből 2010-ben alakult együttes létrejötte óta nem kevesebb, mint hét rangos nemzetközi versenyen nyert díjakat, Koreától Japánon át az USA-ig, valamint több európai országban is, mindenütt elsöprő sikert aratva fellépéseikkel!

A másik meglepetés-együttes a WindSingers. Az öt tehetséges, fiatal muzsikus 2011-ben alapította meg az „a cappella” kórust – vagyis zenekari kíséret nélkül énekelnek. Fellépéseiken jazz és pop feldolgozások mellett saját szerzeményeiket is előadják. Születésük óta több tucat hazai koncert mellett egy erdélyi turnén, a Fool Moon A’Cappella fesztiválon és a grazi Vokal.Total nemzetközi versenyen is bemutatkoztak, ez utóbbin ezüst diplomát nyertek.

Nem első ízben lép fel, de nagyon régen játszott Kalocsán a Vujicsics együttes. A délszláv népzene koronázatlan királyai idén jubilálnak: 1974-ben, Pomázon alakult meg az együttes, az ottani táncegyüttes zenekaraként. Mondanám, hogy mára senkinek sem kell bemutatni őket, de tartok tőle, hogy a fiatal korosztály keveset tud róluk. Épp ezért külön öröm, hogy a Kék Madár Fesztivál utolsó napján ők adják a megszokott és közkedvelt vasárnap délelőtti koncertet. A nagyszerű zenészekből álló együttes számtalan díj után idén – teljesen megérdemelten – Kossuth-díjat kapott.

Mellettük természetesen idén sem marad el a Kovács László fazekasmester által koordinált kézműves vásár, a meghívott népművészek idén is a sétálóutcában állítják fel standjaikat.

Számoljuk a napokat: már csak egy hét és Kalocsán újra felszárnyal a Kék Madár, hogy örömet és segítséget hozzon városunkba. Fogadjuk lelkesen, és találkozzunk a rendezvényeken, ahogy szoktunk!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás